"Στην Ολομέλεια το θέμα των επανορθώσεων"

"Στην Ολομέλεια το θέμα των επανορθώσεων"
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» τόνισε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι "ότι δεν απαιτούνται καινούργια μέτρα στην τρίτη αξιολόγηση", προσθέτοντας ότι "οι Κασσάνδρες" που υποστήριζαν ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα ενόψει του Προϋπολογισμού του 2018, έπεσαν έξω, καθώς, μεταξύ άλλων, "στην Βουλή ξεκινά, την 1η Νοεμβρίου, η πρώτη από τις τρεις επιτροπές που θα γίνουν για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όπου δεν προβλέπεται να υπάρχουν τέτοια μέτρα".

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε την από το καλοκαίρι διατυπωθείσα εκτίμησή του πως κυβερνητικός ανασχηματισμός θα γίνει είτε με το τέλος είτε μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών και μάλιστα τριπλών, επικαλέστηκε την εκ νέου αναφορά του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο Ιωαννίνων για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, σημειώνοντας ότι στον σχεδιασμό θα ληφθεί υπόψη το ορόσημο των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2019 "το οποίο είναι ανεξάρτητο της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης", ενώ για τις δημοτικές-περιφερειακές και τις βουλευτικές "είναι ζητημα απόφασης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού".

"Ωστόσο, αυτό το ορόσημο, χωρίς από τώρα να προκαταλαμβάνω ότι θα γίνουν ταυτόχρονα οι βουλευτικές εκλογές, οπωσδήποτε θα ληφθεί σίγουρα υπόψη πολύ σοβαρά για την τελική ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες" είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι αναμφίβολα η 4η Σύνοδος της Βουλής η οποία θα ξεκινήσει του χρόνου τον Οκτώβριο, θα είναι μία προεκλογική Σύνοδος.

Ως προς την Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι αυτή πρέπει να εκκινήσει εντός της 3ης Συνόδου ώστε να είναι σίγουρο ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύθηκε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της παρούσης περιόδου.

Αναφορικά με την πρόθεσή του να καλέσει τον Β. Σόϊμπλε στην Αθήνα, υπενθύμισε ότι είχε υποβάλλει μια σχετική πρόταση θεσμικού χαρακτήρα στον Γερμανό πρέσβη πριν τις γερμανικές εκλογές, (σσ που αφορούσε τον προηγούμενο πρόεδρο της γερμανικής Βουλής), προσθέτοντας ότι η υποβληθείσα πρόταση δεν μπορεί να απαντηθεί ή να υλοποιηθεί αν δεν διευκρινιστεί το κυβερνητικό σκηνικό στην Γερμανία, έστω κι αν ο κ. Σόϊμπλε έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται περί επαναφοράς εμφυλιοπολεμικών θεμάτων με αφορμή χορηγίες και άλλες πρωτοβουλίες που παίρνει σε θέματα ιστορίας η Βουλή, είπε ότι τέτοιες επικρίσεις διατυπώνονται από πολύ λίγους και οπωσδήποτε εκτός Κοινοβουλίου, "τουλάχιστον από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι ο βασικός ιστορικός εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς και της δεξιάς παράταξης στην χώρα μας".

"'Αρα με απασχολεί πολύ λίγο, διότι δείχνει ότι κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά για την εξωστρέφεια της Βουλής και την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης, με προσεκτικά βήματα, χωρίς μεροληψίες, χωρίς διχαστικές κορώνες" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου " πολυνομοσχέδια -«σκούπες» με διαδικασία του κατεπείγοντος" και σε αυτήν την αξιολόγηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, καταρχήν σημείωσε ότι οι Έλληνες υπουργοί οπωσδήποτε της σημερινής κυβέρνησης, ενδεχομένως και παλαιότερων εποχών "δεν έχουν την κύρια ή και καμία ευθύνη για τα κατεπείγοντα νομοσχέδια που έρχονται μερικές φορές".

"Δυστυχώς, αρκετές φορές -και αυτός είναι και ο σημερινός μου φόβος - κάποιοι από τους θεσμούς, τις περισσότερες φορές το ΔΝΤ, επαναφέρουν σε συζήτηση ορισμένα θέματα τα οποία έχουν κλείσει σε προηγούμενες αξιολογήσεις ή τα οποία αποδεδειγμένα πλέον δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της χώρας" πρόσθεσε. 
Powered by TUODY Software