"Ευχαριστώ" Πάπα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία

"Ευχαριστώ" Πάπα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στους πρέσβεις των ξένων χωρών κάθε αρχή νέου έτους, ο πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία για τις προσπάθειές τους στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την Ιταλία, η οποία αυτά τα χρόνια έδειξε πως έχει μία γενναιόδωρη και ανοικτή καρδιά και μπόρεσε να προσφέρει και θετικά παραδείγματα κοινωνικής ένταξης» ανέφερε ο ποντίφικας, προσθέτοντας πως εκτιμά «τις προσπάθειες που κατέβαλαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Ελλάδα και η Γερμανία».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να βρουν ειρήνη και ασφάλεια, τα οποία είναι αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας, η οποία γεννήθηκε από τα ιδεώδη των ιδρυτών του ευρωπαϊκού σχεδίου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο πάπας κάλεσε τους Ευρωπαίους να εντάξουν στις κοινωνίες τους τους πρόσφυγες μαζί με τη θρησκευτική ταυτότητά τους.

Η άφιξη μεταναστών πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη «να ανακαλύψει εκ νέου τη δική της πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, ούτως ώστε, συνειδητοποιώντας ξανά τις αξίες της πάνω στις οποίες οικοδομηθηκε, να μπορέσει ταυτόχρονα να διατηρήσει ζωντανή την παράδοσή της και να συνεχίσει να είναι ένας τόπος υποδοχής, ειρήνης και ανάπτυξης», ευχήθηκε ο πάπας.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικοδόμηση κοινωνιών που να περιλαμβάνουν όλους απαιτεί ως προϋπόθεση μια συνολική κατανόηση του ανθρώπινου προσώπου, το οποίο μπορεί να αισθανθεί αληθινά ευπρόσδεκτο όταν αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτό σε όλες τις διαστάσεις που αποτελούν την ταυτότητά του, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής».

Ο ποντίφικας υπενθύμισε εν παρόδω ότι η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιλαμβάνει «το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, που περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ελευθερία να αλλάξεις θρησκεία».

«Ξέρουμε δυστυχώς πόσο συχνά παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και η θρησκεία γίνεται συχνά είτε η ευκαιρία για να δικαιολογηθούν ιδεολογικά νέες μορφές εξτρεμισμού είτε ένα πρόσχημα για κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και για μορφές διώξεων πιστών», επισήμανε.

Ο πάπας υπογράμμισε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ευρώπη για να βρουν εκεί «ειρήνη και ασφάλεια», «τον καρπό μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε από τα ιδεώδη των ιδρυτών πατέρων του ευρωπαϊκού σχεδίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανη γι' αυτή την κληρονομιά, που είναι θεμελιωμένη πάνω σε ορισμένες αρχές και πάνω σ' ένα όραμα για τον άνθρωπο που έχει τις βάσεις του στη χιλιετή ιστορία της, εμπνευσμένη από τη χριστιανική αντίληψη για το ανθρώπινο πρόσωπο», επέμεινε ο Φραγκίσκος.

Αφού επαίνεσε τις προσπάθειες υποδοχής της Ελλάδας και της Γερμανίας, ο πάπας εξέφρασε επίσης «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη» στην Ιταλία για τα «θετικά παραδείγματα ένταξης». Δύο μήνες πριν από τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, εξέφρασε πάντως την ευχή πως οι επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα οδηγήσουν «σε περιχαρακώσεις» στο μέλλον.
Powered by TUODY Software