Ο Βενιζέλος εξηγεί τι εννοούσε με το "εσχάτη προδοσία"

Ο Βενιζέλος εξηγεί τι εννοούσε με το "εσχάτη προδοσία"

"Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων", επανέλαβε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ένα 24ωρο μετά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του, από το βήμα της Βουλής, περί εσχάτης προδοσίας, τόνισε ότι "η ανάμειξη δικαιοσύνης και πολιτικής επί μήνες είναι σφετερισμός της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών". Και συμπλήρωσε ότι δεν αναφερόταν σε "προδοσία της χώρας", αλλά σε "κατάλυση και αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος".

Ερωτηθείς εάν θα έβαζε το χέρι του στη φωτιά για τους υπόλοιπους καταγγελλόμενους, είπε ότι "με αυτούς που έχω συνεργαστεί στις κυβερνήσεις, βάζω το χέρι μου στη φωτιά".

Και συνέχισε εμφατικά: "Μπορώ να μην βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τον Πικραμμένο;"

Επανέλαβε επίσης ότι "είμαι κάρφος στον οφθαλμό τους κι έτσι την πατούν", υποστηρίζοντας: "Κατασκευάζουν ένα θέμα για να πάμε σε εκλογές σε λίγους μήνες σε συνθήκες ρήξης". Και επ' αυτού επισήμανε: "Είμαστε μια χώρα πολιτικά και θεσμικά επισφαλής, ενώ πρέπει να γυρίσουμε στην κανονικότητα".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis", για να σημειώσει ωστόσο ότι "οι κυβερνήσεις δεν διερευνούν ποινικές υποθέσεις, υπάρχει διάκριση των εξουσιών".

Και έκανε λόγο για "κυβερνητική καθοδήγηση που παίρνει τη μορφή αντιποίησης εισαγγελικών αρμοδιοτήτων".

Σημείωσε εκ νέου ότι το θέμα είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2017, για να συμπληρώσει ότι "δεν υπάρχουν στοιχεία του FBI για πολιτικά πρόσωπα - μόνο στο διαβιβαστικό περιλαμβάνονται επτά ονόματα, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα".

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσιογραφική έρευνα επί του θέματος, είπε ότι αφορούσε σε "δημοσιογράφους οι οποίοι μονίμως και κατ' επάγγελμα γίνονται οι εκφραστές της κυβέρνησης και ορισμένων εισαγγελικών κύκλων".

Αναφέρθηκε ονομαστικά στην εφημερίδα Documento και στον εκδότη της Κ. Βαξεβάνη, για τον οποίο είπε ότι "με προνομιακές σχέσεις διακινούσε πληροφορίες μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου", σημειώνοντας ότι είχε δημοσιεύσει στοιχεία της κατάθεσης προτού καν αυτή γίνει. 

Μίλησε για "αυτοεκπληρούμενη προφητεία", διότι -όπως είπε- "αν σχεδιάζουν να εμπλέξουν κάποιον πρωθυπουργό, καλού κακού βάζουν δύο, βάζουν και τον κ. Πικραμμένο για να αισθάνονται ασφαλείς".

Τόνισε ότι η κυβέρνηση "αφήνει τη  λάσπη να αιωρείται και δεν δίνει τη δυνατότητα δικονομικής εξέτασης (...) Θέλουν να κλείσουν το θέμα για να μείνει ένα σκηνικό λάσπης", για να προσθέσει ότι "χθες υπέστησαν συντριβή στη Βουλή".

"Επιδιώκουμε να καταρρεύσει παταγωδώς η κατηγορία", είπε και επισήμανε: "Ο κ. Τσίπρας χθες έκανε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική ατιμία. Έκανε μια αγόρευση περί φαρμακευτικής δαπάνης, τσουβαλιάζοντας περιόδους (...) Μιλάει για πολιτικές ευθύνες, αλλά δεν λέει για ποια περίοδο".

Ερωτηθείς για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, είπε ότι ο πρώην υπουργός "δεν είχε κατηγορηθεί αρχικώς για δωροδοκία, αλλά επειδή είχε προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήματα- τα στοιχεία για δωροδοκία προέκυψαν μετά".

Powered by TUODY Software