Παιδικές χαρές: Έως τις 31 Μαΐου οι προτάσεις των δήμων για έργα αναβάθμισης

Παιδικές χαρές: Έως τις 31 Μαΐου οι προτάσεις των δήμων για έργα αναβάθμισης

Ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση προς τους δήμους για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, έργο προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων «ΦιλόΔημος ΙΙ».

Μέσω της απόφασης, που υπέγραψε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους να υποβάλλουν προτάσεις έως τις 31 Μαΐου 2018 για προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών, ασφαλούς δαπέδου και κατάλληλου φωτισμού, προκειμένου να λάβουν το ποσό της χρηματοδότησης που τους αναλογεί.

Χάρη στο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει μεγάλος αριθμός παιδικών χαρών, που σήμερα παραμένουν κλειστές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

Το ποσό χρηματοδότησης για δήμους με μόνιμο πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, διαμορφώνεται στα 130.000 ευρώ. Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 1.500 κατοίκους η χρηματοδότηση είναι 200.000 ευρώ προσαυξημένη με ποσό ίσο με τον μόνιμο πληθυσμό του δήμου, εφόσον δεν υπάρχει σε αυτόν οικισμός άνω των 5.000 κατοίκων. Για δήμους με τουλάχιστον έναν οικισμό άνω των 5.000 κατοίκων, το χρηματικό ποσό αντιστοιχεί στο 90% του αθροίσματος των 200.000 ευρώ συν ποσού ίσου με το μόνιμο πληθυσμό του δήμου.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν δύο προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, προς τους δήμους της χώρας για την προμήθεια μηχανημάτων και για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», που έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018, με δυνατότητα επέκτασης στα 2 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, αποκατάστασης ΧΑΔΑ κλπ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη συνεργασία  του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software