Διαψεύδει την υποστολή ελληνικής σημαίας από τούρκους κομάντος η κυβέρνηση

Διαψεύδει την υποστολή ελληνικής σημαίας από τούρκους κομάντος η κυβέρνηση

Νέα προκλητική δήλωση από τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανέφερε πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τουρκική βραχονησίδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Συγκεκριμένα, ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του δήλωσε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή:

"Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Οι εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (Ίμια) και πάλι στο νησί Ντιντίμ, όπου έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί".

Και πρόσθεσε: "Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων".

Σημειώνεται πως ο Γιλντιρίμ υποστηρίζει ότι πρόκειται για νησιά "ουδέτερα" και δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

Λίγη ώρα αργότερα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας πως Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάγος".

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, λέγοντας: "Τον χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα καλό παιδί, κάποιοι άλλοι κακομαθημένο. Αγαπάει τον λαϊκισμό αλλά δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις λόγω αυτού του προσώπου".


Τι απαντά η ελληνική πλευρά

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το περιστατικό.

Όπως είπε: "Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία. Η δήλωση Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα".

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, ούτε, βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας", πρόσθεσε.

"Η σημαία στη νησίδα κυματίζει κανονικά" ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Φούρνων, όπου ανήκει διοικητικά η νησίδα.


Η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει και φωτογραφία με τρία άτομα να προσπαθούν να υψώσουν την ελληνική σημαία στους Ανθρωποφάγους, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική ομάδα δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Την τοποθέτηση ελληνικής σημαίας έφερε στη δημοσιότητα τοπικό site του νομού Σάμου, samos24 το οποίο, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες, ανέφερε ότι στη σχετική κίνηση προχώρησαν τρεις νεαροί στις 13 Απριλίου.


Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software