Βομβαρδισμοί στη Συρία: Η έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας

Βομβαρδισμοί στη Συρία: Η έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας

Η Ελλάδα ενεπλάκη έστω και εμμέσως στην επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία στη Συρία, τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου 14 Απριλίου, λόγω της νατοϊκής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, παρά την απόλυτη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στις επιθέσεις, με το αιτιολογικό ότι "εγκυμονούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Απριλίου, στον άδειο εναέριο χώρο γύρω από τη Συρία, εμφανίστηκε ένα γιγάντιο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος "Global Hawk" που έχει απογειωθεί από την αεροπορική βάση της νήσου Σιγκονέλα στην Ιταλία.

Λίγο αργότερα κι ενώ πλησίαζε η ώρα της επίθεσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, νέα εναέρια μέσα έλαβαν θέσεις, προκειμένου να καλύψουν τα αεροσκάφη κρούσης, ενώ ανοικτά των συριακών ακτών πετούσε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος RC-135,  το οποίο απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας.

Από τη Σούδα, απογειώθηκαν, επίσης, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC10, που πήραν θέσεις δυτικά της Κύπρου και πετώντας σε συγκεκριμένες περιοχές ξεκίνησαν τον ανεφοδιασμό των βομβαρδιστικών που κατευθύνονταν στη Συρία, αλλά και των μαχητικών που τα κάλυπταν.

Όταν ξεκίνησε η βομβιστική επίθεση, συνολικά 12 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και εναέριου ανεφοδιασμού, που είχαν απογειωθεί από τη βάση της Σούδας, σχημάτισαν μια μεγάλη "αλυσίδα", που ξεκινούσε από το δυτικό άκρο της Μεσογείου και έφτανε μέχρι τις συριακές ακτές.

Και αυτό, προκειμένου να ανεφοδιάζουν τα γαλλικά Rafale και Μirage 2000 που κατευθύνονταν φορτωμένα με πυραύλους Cruise τύπου "Scalp", και τα οποία είχαν αναλάβει να πλήξουν τους δύο στόχους στην περιοχή της πόλης Χομς και τις εγκαταστάσεις στη Δαμασκό.


Ο ρόλος της Σούδας

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Σούδα διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στη διεκπεραίωση δυνάμεων, αλλά και ως "βάση υποστήριξης" και προπαρασκευής της νέας φάσης επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο "Ριζοσπάστης", δεν ήταν μόνο τα δυο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη (τύπου "MC-12S EMARSS" το ένα και "MC-12W Liberty" το άλλο) που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

Τουλάχιστον άλλο ένα τέτοιο αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (τύπου "MC-12W Liberty") προσγειώθηκε στο αεροπορικό σκέλος της βάσης της Σούδας τις προηγούμενες ημέρες, μετά από περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, για να απογειωθεί ακολούθως με πορεία τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.

Επιπλέον, επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα ακόμη αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RC - 135V (θεωρείται από τα σημαντικότερα αναγνωριστικά αεροπλάνα) που απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας πληροφορίες και καταδεικνύοντας στόχους για την επικείμενη επίθεση.

Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχει ετοιμότητα στη βάση, όπως και σε άλλες αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα, για παροχή υποστήριξης σε αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, όπως και UAV (μη επανδρωμένα), αλλά και ιπτάμενα τάνκερ των Αμερικανών (υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10 από αυτά επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο, για εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανοΝΑΤΟικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου).

Σύμφωνα δε με πηγές, μεγάλη κινητικότητα και συγκέντρωση πολεμικού τύπου αεροσκαφών παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στην Ανδραβίδα.

Να σημειωθεί ότι η Σούδα, εξάλλου, είναι και η μοναδική βάση στην περιοχή όπου μπορεί να ελλιμενιστεί το αεροπλανοφόρο "Harry S. Truman", που μαζί με την αρμάδα συνοδείας του (άλλα 7 πολεμικά πλοία), πήρε εντολή και κατευθύνεται στην περιοχή.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software