Αυτή είναι η ιστορία της Κανονιοφόρου «Αρματωλός

Αυτή είναι η ιστορία της Κανονιοφόρου «Αρματωλός

Η Κανονιοφόρος Αρματωλός που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το πρωί της Παρασκευής εξαιτίας της εμπλοκής της στο νέο περιστατικό με τουρκικό εμπορικό πλοίο είναι το πρώτο εκ των δύο Κ/Φ Ναύμαχος το δεύτερο) τα οποία κατασκευάσθηκαν και ναυπηγήθηκαν υπό των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Α.Ε. (Ε.Ν.Α.Ε.) κατόπιν σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό.

Η καθέλκυσή της έγινε τον Μάρτιο του 1990 και η ναυπήγηση που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ε.Ν.Α.Ε. υπό την ευθύνη της δανέζικης Danyard.
 
Ανάδοχος του πλοίου ήταν η Κα Β. Σίδα, νυν απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία την εποχή της καθελκύσεως έφερε τον βαθμό του Πλοιάρχου και υπηρετούσε στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ως Διοικητής.

Το πλοίο παραλήφθηκε επισήμως από το Πολεμικό Ναυτικό την 27 Μαρτίου 1990.

Η Κανονιοφόρος πάντως δεν είναι το πρώτο πλοίο με το όνομα Αρματωλός. Είχε προηγηθεί μια Κορβέτα ΠΤ-42, η οποία ναυπηγήθηκε το 1948 και διατηρήθηκε στην ενέργεια μέχρι το 1976. Έλαβε το όνομά της προς τιμήν των γενναίων πολεμιστών του αγώνα του 1821.

Ο πρώτος Κυβερνήτης της Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ ήταν ο Πλωτάρχης Β. ΓΕΡΟΥΚΗΣ ΠΝ , Ύπαρχος ο Υποπλοίαρχος Ι. ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΝ και Διευθυντής Προώσεως και Ενέργειας ο Υποπλοίαρχος (Μ) Λ. ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ ΠΝ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software