Ενδιάμεση συμφωνία με ορίζοντα δύο ετών αναζητούν Ελλάδα- πΓΔΜ

Ενδιάμεση συμφωνία με ορίζοντα δύο ετών αναζητούν Ελλάδα- πΓΔΜ

Μια μεταβατική- ενδιάμεση συμφωνία για το ονοματολογικό αναζητούν οι κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων προκειμένου να "καμουφλάρουν" το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις αλλά και να κρατήσουν ανοικτή διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Βηματοδότη, η ενδιάμεση συμφωνία στην οποία φαίνεται να οδηγούνται οι δύο πλευρές θα σηματοδοτεί μια μεταβατική περίοδο δύο ετών κατά την οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων θα δεσμευτεί ότι θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που μένουν ανοικτά. Κυρίως την εφαρμογή του ονόματα erga omnes, δηλαδή την αποδοχή της χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων.

Σημαντική για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο.

Η συνάντηση θα προετοιμάσει το έδαφος για τα όσα θα πουν σε ανώτερο επίπεδο οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ οι οποίοι θα συναντηθούν στις 17 Μαΐου στη Βουλγαρία στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

Πρώτος στόχος για τα Σκόπια είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους.

Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η πΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το Σύνταγμά τους.

Πλέον όμως τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών και αυτό, κρίνεται από την κυβέρνηση ως θετική αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το σενάριο.

Ποιοι κερδίζουν από μια ενδιάμεση συμφωνία

Αυτή η ενδιάμεση συμφωνία μπορεί να άρει προς το παρόν το αδιέξοδο ώστε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα Σκόπια προκειμένου να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες που θα κρατούσαν το χρονικό διάστημα το οποίο θα χρειαζόταν και για την αλλαγή του Συντάγματος.

Σε περίπτωση που προχωρήσει αυτό το σενάριο η ευθύνη πέφτει στην σκοπιανή κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να επιλύσει εσωτερικά θέματα και κυρίως την αντιπαλότητα της μετριοπαθούς κυβέρνησης Ζάεφ με τους ακραίους που δεν θέλουν να ακούσουν για άλλη λύση στο ονοματολογικό πλην της «Μακεδονίας».

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιες αντιδράσεις θα πυροδοτηθούν στην Ελλάδα καθώς θα υπάρξουν αρκετοί που θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση για παρελκυστική πολιτική ενώ "προβληματικό" θα κριθεί και το γεγονός ότι μπορεί η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να προωθήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, μπορούν να υποστηρίξουν ότι έτσι δεν ναυαγεί η προσπάθεια που ξεκίνησε, ότι δεν έχουν πέσει οι «κόκκινες» γραμμές κι ότι η ευθύνη για συνολική συμφωνία περνά στα Σκόπια.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software