Γαλάζιες αιτιάσεις για το Σκοπιανό - Και πρόταση μομφής αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία

Γαλάζιες αιτιάσεις για το Σκοπιανό - Και πρόταση μομφής αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία

Αποφασισμένη να μην δεχθεί οποιαδήποτε λύση για το Σκοπιανό εμφανίζεται η ΝΔ, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει αν έρθει στη βουλή, εφόσον δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική.

«Δεν θα δεχθούμε να πληρώσει η χώρα μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις» τονίζουν πηγές, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή φράση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, η ΝΔ θεωρεί ότι παραπέμπουν εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα σε «αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις» ενώ την ίδια στιγμή δείχνει την πρόθεση να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα, όπως επισημαίνουν.

Το σκοπιανό συζητήθηκε και την Πέμπτη στην Πειραιώς, στον «πρωινό καφέ», υπό τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, του συμβούλου στρατηγικής Τάκη Θεοδωρικάκου, του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Ζούλα, των συμβούλων του προέδρου της ΝΔ Γρηγόρη Δημητριάδη και Γιώργου Μυλωνάκη κ.α.

Τα γαλάζια ερωτήματα

Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα ως προς το τι αφορά η μυστική διαπραγμάτευση που κάνει για ένα τόσο μείζον εθνικό θέμα:

Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές

Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Πρόταση μομφής

Η ΝΔ θέτει ευθέως θέμα απώλειας της δεδηλωμένης εφόσον ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δεν ψηφίσει τη συμφωνία, όπως δηλώνει.

Το ερώτημα που θέτουν προς τον κ.Καμμένο είναι «τώρα που επέστρεψε από το γκραν πρι του Μονακό και το Καζακστάν να πει τι θα κάνει αν έρθει μια τέτοια συμφωνία στη βουλή. «Οφείλει να απαντήσει αν θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισαν. «Εκτός κι αν ο κ. Καμμένος θεωρεί λεπτομέρεια της συμφωνίας να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες "Μακεδόνες" και να ισχυρίζονται ότι μιλούν Μακεδονικά » καταλήγουν οι πηγές.  

Στη ΝΔ κρατούνε πάνω στο τραπέζι την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα στην περίπτωση που ο κ.Καμμένος δεν ψηφίσει τη συμφωνία. Γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την οποία ο Καμμένος που είναι σφιχταγκαλιασμένος με την καρέκλα του όπως και ο κ.Τσίπρας το πιο πιθανό είναι να τη δώσει, όπως εκτιμούν στελέχη της Πειραιώς. Τι επιδιώκει εν τέλει η ΝΔ; Να καταδειχθεί η υποκρισία και η ψηφοθηρία των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Με πληροφορίες από τα Παραπολιτικά

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software