Σκοπιανό: Επόμενο βήμα η Διεθνής Συμφωνία Πρεσπών

Σκοπιανό: Επόμενο βήμα η Διεθνής Συμφωνία Πρεσπών

Διεθνή χαρακτήρα επιθυμεί να προσδώσει η κυβέρνηση στην συνάντηση κορυφής των Πρεσπών όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ενώπιον των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν την Συμφωνία για το ονοματολογικό.

Η διάθεση του Μαξίμου να διεθνοποιήσει το γεγονός φαίνεται και από την προσπάθεια ανάδειξης των συγχαρητηρίων που έρχονται από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές κλπ. 

Στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί σε πανηγυρικό τόνο θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ενώ θεωρείται βέβαιο πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσκαλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να απορροφήσει τυχόν εσωτερικούς κραδασμούς -κυρίως από πλευρά των ΑΝΕΛ- και κυρίως να διαχειριστεί τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την αρνητική αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιεχόμενο της Συμφωνίας.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι μία από τις σκέψεις της ΝΔ είναι η υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που υποδηλώνει και η χθεσινοβραδινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης από κυβερνητικής πλευράς.

Έτσι, ο πρωθυπουργός κρατά στάσης αναμονής προτού υποβάλει επισήμως το αίτημα για ειδική συνεδρίαση της Βουλής βάση του Κανονισμού για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κανονίσει και τηλεοπτική συνέντευξη (απόψε στις 22:00 στην ΕΡΤ) και είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την επιλογή της προσυπογραφής της συμφωνίας.

Εξάλλου, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ΝΔ υπό τον φόβο μίας έντονης αντίδρασης των δανειστών δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής πριν από το πρωί της Πέμπτης και την ψήφιση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Σε μία τέτοια περίπτωση η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα ξεκινήσει απόγευμα της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου.

Εκ των πραγμάτων επομένως η εκδήλωση στις Πρέσπες θα γίνει την Κυριακή και όχι το Σάββατο. Παράλληλα το Μαξίμου δεν αποκλείει την πιθανότητα η πρόταση δυσπιστίας να αφορά μόνο τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η διασφάλιση ψήφων πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη κυρίως από την δεξαμενή του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά.

Τα επόμενα βήματα μετά τις Πρέσπες

Όσο για τα επόμενα βήματα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ειδικό βάρος πέφτει στις ασφαλιστικές δικλείδες τήρησης της συμφωνίας από τα Σκόπια. Τα χρονοδιάγραμμα και οι κινήσεις καλής θέλησης της Αθήνας προσδιορίζονται ως εξής:

1. Στις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Ζάεφ θα φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τη συμφωνία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα την περάσει καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία την οποία διαθέτει. Στη συνέχεια θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση της ονομασίας και των αλλαγών στο Σύνταγμα, για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

2. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το «OK» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και στη ΓΣ του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Για την ακρίβεια, η Αθήνα θα δώσει «πρόσκληση για ένταξη» που θα ορίζει ρητώς και επισήμως ότι «θα είναι αυτοδικαίως άκυρη αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει τη συμφωνία», δηλαδή εάν δεν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μείνει τελευταίο να κυρώσει την ένταξη της Severna Makedonijia στο ΝΑΤΟ, οπότε εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές διαδικασίες «δεν θα υπάρξει κύρωση».

3. Eαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», τότε η κυβέρνηση Ζάεφ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος, για τις οποίες, όπως διευκρινίζεται πλέον, «θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες».

4. Όταν ολοκληρωθούν και οι συνταγματικές αλλαγές, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Όπως προκύπτει, αυτό θα γίνει προς το τέλος του έτους «στην καλύτερη περίπτωση» ή στις αρχές του επόμενου.

Powered by TUODY Software