Ένταση στη Βουλή με αφορμή τις δηλώσεις Σγουρίδη για το Σκοπιανό

Ένταση στη Βουλή με αφορμή τις δηλώσεις Σγουρίδη για το Σκοπιανό

Αναταράξεις στη συνεδρίαση της Βουλής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη των ΑΝΕΛ ότι η συμφωνία με τα Σκόπια υπεγράφη προκειμένου η χώρα να πάρει ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρίδης ανέφερε στο ΣΚΑΙ πως «Έγιναν κάποιες συζητήσεις και μπήκαν όλα στη ζυγαριά», ερωτηθείς για το αν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είχε οικονομικά ανταλλάγματα για τη χώρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον παρόντα βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη να πάρει θέση.

Α. Λοβέρδος: «Ακούσαμε τον κ. Σγουρίδη να λέει ότι πήραμε ανταλλάγματα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία με τα Σκόπια. Αυτή η ζυγαριά πρέπει να καταγγελθεί και από σας, τον άκουσα τον κ. Σγουρίδη, αναπαράγεται η δήλωση του, πρέπει να καταγγελθεί και από σας κ. Κατσίκη».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ ο οποίος φώναζε από το έδρανο, με αποτέλεσμα να συνεχίσει:

Α. Λοβέρδος: «Ερεθίζεστε με το παραμικρό, αυτοί είστε, δεν ανέχεστε την αντιπολίτευση, δεν θέλετε αντιπολίτευση, δεν έχετε σχέση με την δημοκρατία».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης: 

«Ο κ. Λοβέρδος ήταν εκτός θέματος έπρεπε να τον είχατε διακόψει, όποιος βουλευτής θέλει να πει την άποψή του για διάφορα θέματα υπάρχουν τηλεοράσεις, υπάρχουν ραδιόφωνα, να πάει να κάνει τις δηλώσεις του. Δε γίνεται στα 7 λεπτά της ομιλίας του τα 6 να είναι για θέματα πολιτικής άσχετα με το νομοσχέδιο. Διαμαρτύρομαι για τη στάση του».

Δ. Κρεμαστινός : «Οι ομιλητές πρέπει να είναι εντός του θέματος αλλά όμως και οι πολιτικοί αρχηγοί πολλές φορές επεκτείνονται σε όλα τα θέματα και πολλές φορές έχουν προσωπικούς διαλόγους που δεν έχουν σχέση ούτε με τα νομοσχέδια ούτε με τη Βουλή. Το Προεδρείο πολλές φορές είναι δημοκρατικό και ανεκτικό, γιατί αν γίνει αυστηρό τότε εσείς οι ίδιοι οι βουλευτές θα στραφείτε κατά του προεδρείου και θα λέτε ότι ασκείται βία στη Βουλή. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση σοβαρότητα και τήρηση του κανονισμού».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έπειτα, ζητώντας το λόγο ξανά μίλησε για την τακτική του κόμματός του προκειμένου να θέτει θέματα επικαιρότητας στη Βουλή. 

Α.Λοβέρδος: « Είναι θλιβερό η Βουλή να είναι ανοιχτή, να έχουμε συνεδρίαση, η κοινωνία έξω να έχει μια σειρά από προβλήματα κι εμείς θα συζητάμε για άλλα. Έχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε την κοινωνία με τη Βουλή. Κύριε Αμανατίδη εσείς είστε υπουργός, για θέματα Βουλής μπορεί να πάρει το λόγο ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος».

Κ. Κατσίκης: «Αν θέλατε να περιοριστούμε μόνο στο νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχατε φροντίσει να περιοριστούμε μόνο στο νομοσχέδιο»

Στη συνέχεια, το λόγο ζήτησε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος προκειμένου να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τη συμφωνία που ετοιμάζουμε την Αλβανία

Γ. Κουμουτσάκος: «Υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Αλβανία. Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει το κείμενο πριν από την υπογραφή της προκειμένου να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Να μη γίνουν τα ίδια που έγιναν και με τη συμφωνία με τα Σκόπια»
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software