Μητσοτάκης από Κρήτη: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Μητσοτάκης από Κρήτη: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης στο Δημαρχείο Ιεράπετρας με θέμα: «Λειψυδρία στην Κρήτη-Δίνουμε Λύσεις» την οποία και διοργάνωσε η ΝΔ συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στο νησί.

Κατά τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε συνολικά δύο ώρες, τέθηκε επί τάπητος τόσο το ζήτημα της λειψυδρίας στην Κρήτη όσο και άλλα τοπικά προβλήματα τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να είναι υπεύθυνος: o Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ένας φορέας ο οποίος προήλθε από τη συγχώνευση δύο αναπτυξιακών φορέων και ο οποίος σήμερα δυστυχώς έχει στερηθεί σημαντικών αρμοδιοτήτων επειδή ο αρμόδιος υπουργός τον έχει καταστήσει στην ουσία ένα αδειανό πουκάμισο».

Αναφερόμενος στα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών από τα οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμες γνώσεις για να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ πριν δύο μήνες συζήτησαν την τεράστια πρόοδο την οποία έχει κάνει το Ισραήλ στη διαχείριση των υδάτων.

«Στην κυριολεξία δεν αφήνουν σταγόνα να πάει χαμένη. Εδώ είμαστε σπάταλοι ακόμα με το νερό μας. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με αλλαγή νοοτροπίας ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τη χρήση του νερού, συνολικά. Και αυτό αφορά όλους τους χρήστες, αφορά τους αγρότες, αφορά τους επιχειρηματίες αφορά την ίδια τη δημόσια διοίκηση» τόνισε κάνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της άρδευσης:

«Το 85% των υδάτων πηγαίνουν στην άρδευση και μόλις το υπόλοιπο πηγαίνει στην ύδρευση - άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί - και ένα μεγάλο κομμάτι του νερού χάνεται. Γιατί χάνεται; Γιατί τα δίκτυα μας είναι ατελή και υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Άρα, πριν σκεφτούμε μεγάλα έργα -κάποια από τα οποία είναι απαραίτητα- ας δούμε ποιες είναι εκείνες οι μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο δήμαρχος ως κάτι πολύ σημαντικό: φθηνό νερό για όλους, αλλά ακριβό νερό για τους σπάταλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τη χρήση του νερού με πιο μεθοδικό τρόπο, να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και ενδεχομένως να δίνουμε αντικίνητρα σε αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν σήμερα να είναι σπάταλοι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για τη δυνατότητα επανάχρησης νερού μετά την επεξεργασία του από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς είπε πως αν και υπάρχουν ζητήματα στο νομικό πλαίσιο «η κεντρική κατεύθυνση την οποία μπορώ να δώσω στο κράτος είναι να διευκολύνουμε τους δήμους και τους ιδιωτικούς φορείς στο να μπορούν να επαναχρησιμοποιούν υπό προϋποθέσεις το νερό από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ενθαρρύνει φέροντας ως παράδειγμα τα ξενοδοχεία.

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία συχνά είναι πιο μπροστά επειδή μπορεί να δει το όφελος της εξοικονόμησης και μπορεί να αντιληφθεί και τον χρόνο απόσβεσης μιας επένδυσης. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς: εμείς θα δώσουμε κίνητρα για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Είτε αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμό ενεργειακής αναβάθμισης, αντικατάσταση κουφωμάτων και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος, είτε σημαίνει μονάδες αφαλάτωσης. Θα δώσουμε κίνητρα τα οποία μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι και κίνητρα συντελεστή δόμησης. Διότι το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι θετικό. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, θα ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Όσον αφορά τις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης και ειδικά του Λασιθίου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η Κρήτη είναι μια, είναι ενιαία και η αναπτυξιακή της δυναμική είναι πάρα πολύ μεγάλη. «Η αναπτυξιακή δυναμική του Λασιθίου είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι είναι ένας τόπος ο οποίος δεν έχει την ίδια τουριστική ανάπτυξη -ειδικά στο ανατολικό του τμήμα- με την υπόλοιπη Κρήτη και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι λεπτομερές, συγκεκριμένο, οριζόντιο, αλλά είναι ταυτόχρονα και περιφερειακό. Και στα ζητήματα των μεγάλων προτεραιοτήτων που αφορούν στη Κρήτη -σε συνδυασμό με την Περιφέρεια, η οποία χειρίζεται μεγάλα αναπτυξιακά κονδύλια- θα δώσουμε λύση. Και κυρίως θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό των Κρητικών, αυτή τη μεγάλη αναξιοποίητη πηγή πλούτου την οποία έχουμε. Θα απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των επιχειρηματιών αυτού του τόπου ώστε να επενδύσουν. Θα διευκολύνουμε τις επενδύσεις, θα απλοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα, για να μπορέσει η Κρήτη να γίνει πραγματική πρωταγωνίστρια. Έτσι όπως μας αξίζει, έτσι όπως της αξίζει» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Powered by TUODY Software