Τζανακόπουλος: Δεν είναι ώρα ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για καρατομήσεις

Τζανακόπουλος: Δεν είναι ώρα ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για καρατομήσεις

Αυτή την ώρα δεν γίνεται συζήτηση ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για "καρατομήσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατηγόρησε τα ΜΜΕ για επικοινωνιακή τυμβωρυχία, υποστηρίζοντας ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο πρωθυπουργός δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί. 

Η ενημέρωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου προς τους πολιτικούς συντάκτες, ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στα διαδικαστικά για την υλοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψη - εξπρές του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι, ανακοίνωσε ότι ο  πρωθυπουργός, λέγοντας ότι για "να είναι έμπρακτη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης,  ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες να είναι απλές, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες".

Ήδη γίνεται υλοτόμηση στην περιοχή. Από την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, που ανέρχονται σε 3.676, από αυτές 1046 κτίρια κρίθηκαν κόκκινα. Από την Τρίτη οι αποζημιώσεις, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά. Θα τεθεί σε λειτουργία ειδική γραμμή για οδηγίες προς τους πολίτες από την ΑΑΔΕ. Η χορήγηση του επιδόματος των 10.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων θα γίνει αυτόματα, και το ίδιο θα γίνει και για το επίδομα των 1.000 ευρώ στα παιδιά των θυμάτων. 

Όπως είπε, η διευκόλυνση των πληγέντων μπορεί να είναι και η "μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της για τις διαχρονικές ευθύνες της".

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξουν παραιτήσεις, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο αυτή την ώρα θα εξυπηρετούσε μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες, ενώ η συζήτηση περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

"Οι νεκροί δεν κρύβονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Βοσνία, την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετείχε σε σύσκεψη που κράτησε έως τις 3.30 τα ξημερώματα. Βγήκε στις 12.30 το βράδυ για να πει ότι το μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όταν το διασταυρώσαμε, την ίδια στιγμή, εγώ ενημέρωσα. Οποιος λέει ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, πώς να κρύψεις νεκρούς, υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο", υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

"Μας λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για νεκρούς. Μας λέτε ότι ήρθε για μια φωτιά στην Αττική από το ταξίδι του;"ερωτήθηκε. "Όχι, ήρθε για μια δύσκολη νύχτα", τόνισε ο ίδιος. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν δόθηκε εντολή εκκένωσης υποστήριξε ότι ένας οικισμός 15.000 - 20.000 ατόμων θα μπορούσε να εκκενωθεί και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να επιρρίψει ευθύνες.

Διαβάστε: Ακόμη ένας νεκρός εντοπίστηκε στο Μάτι
Διαβάστε: Στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας: Ανείπωτη θλίψη και σεβασμός
 


Γιατί πήγε μόνος στο Μάτι ο πρωθυπουργός

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής να γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, λέγοντας ότι δεν επεδίωκε επικοινωνιακό σόου, αλλά να μιλήσει με τους πολίτες.

"Έμεινε περίπου μία ώρα, ούτε κρυφά πήγε, ούτε τίποτα", τόνισε. Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι παραπλανήθηκε ή δεν ενημερώθηκε τις κρίσιμες ώρες, ο Δ. Τζανακόπουλος επικαλέσθηκε τις δηλώσεις του Δ. Μπαλτάκου και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε παραπλάνηση, αλλά "ορθή διαχείριση της κατάστασης", και καταλόγισε "επικοινωνιακή τυμβωρυχία" στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη που διαχρονικά της αναλογεί. 

Όταν δημοσιογράφος του επισήμανε και του υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η παρούσα κυβέρνηση έκανε πολιτική πάνω στους θανάτους από μαγκάλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γενική αναφορά για την οικονομική κρίση και "τη δημοσιογραφία που θέλει ο καθένας να υπηρετεί".

Διαβάστε: Ξεκίνησαν οι μηνύσεις για την πυρκαγιά στην Αν. Αττική
Διαβάστε: Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: Μέχρι τις 22.30 είχαμε παραλάβει τους πρώτους νεκρούς
 


Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

"Γιατί κάνετε αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, αν όλα κύλησαν ομαλά"; ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος έκανε ξανά αναφορές στις ακραίες καιρικές συνθήκες και υποστήριξε ότι κανείς δεν είπε ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά έγιναν όλα όσα μπορούσαν να γίνουν. Στη συνέχεια, ισχυρίσθηκε ότι η έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης έγκειται στο ότι λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αποκατάσταση. 

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, ο κ.Τζανακόπουλος ερωτήθηκε αν η κυβέρνηση εμμένει στις αιτιάσεις περί εμπρησμού και παρέπεμψε στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και την εν εξελίξει έρευνά του. "Από αυτή την κυβέρνηση δεν θα δείτε σενάρια συνωμοσίας", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software