Έκρηξη προκάλεσε το πολύωρο μπλακ άουτ στην Αττική- Απίστευτη ταλαιπωρία στο Μετρό

Έκρηξη προκάλεσε το πολύωρο μπλακ άουτ στην Αττική- Απίστευτη ταλαιπωρία στο Μετρό

Σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, που προκάλεσε βραχυκύκλωμα, οφείλονται οι διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αττική, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα με αποτέλεσμα να διακοπεί η τροφοδότηση προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός, «αμέσως ξεκίνησαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 16:20 σε ό,τι αφορά στο δίκτυο μεταφοράς. Παράλληλα με γοργούς ρυθμούς προχώρησε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν» εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του «για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ».

Εξάλλου σε πίνακα που παρατίθεται στην ανακοίνωση και έχουν καταγραφεί οι χρόνοι αποκατάστασης σε περιοχές της Αττικής, αυτοί κυμαίνονται από τις 14.25 στην Καλλιθέα έως τις 16.20 στην Παλλήνη.

Σημειώνεται ακόμη, πως σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η έκρηξη σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο συμβάν, ωστόσο η άμεση αντίδραση του Διαχειριστή είχε ως αποτέλεσμα να αποκατασταθούν «στις 16.20 όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής».

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφέρει ακόμη πως με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ επηρεάστηκαν οι Υποσταθμοί Διανομής: Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Παγκράτι, Αριστείδου, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλλήνη.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, που ζητεί συγνώμη από τους καταναλωτές για την ταλαιπωρία, τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας για τα ακριβή αίτια του συμβάντος αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων του, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, γεγονός που είχε ως άμεσο να προκληθεί βραχυκύκλωμα.

Το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής Η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Κατά τη στιγμή της βλάβης στις 14.12, το φορτίο που διακινείτο στο Σύστημα Μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι Υποσταθμοί Διανομής που επηρεάστηκαν ήταν οι ακόλουθοι Νέα Σμύρνη,Καλλιθέα, Φάληρο,Ελληνικό, Αργυρούπολη, Παγκράτι, Αριστείδου, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλλήνη.

Η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ με βάση τις εσωτερικές του διαδικασίες ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, συνεργεία από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και από τις Υπηρεσίες Συντήρησης του Συστήματος αναχώρησαν άμεσα από τη βάση τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη το ταχύτερο δυνατό. Στις 16.20, είχαν αποκατασταθεί όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής.

Το συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή.

Ο ΑΔΜΗΕ ζητά και πάλι συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους».

Πραγματικό χάος επικράτησε σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό, όπως αυτοί του Συντάγματος και της Ακρόπολης, λόγω της διακοπής ρεύματος που προκλήθηκε από βλάβη στο Κέντρο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στην Παλλήνη. 

Ενδεικτικό της κατάστασης, επίσης, είναι και ένα βίντεο που ανέβηκε από χρήστη του Facebook, το οποίο καταγράφει επιβάτες στις σκάλες του μετρό του Συντάγματος, να προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι, απουσία κάποιας βοήθειας από τους υπαλλήλους του Μετρό...

Διαβάστε: Σταθάκης: Άμεση και αποτελεσματική αντίδραση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ


Η διακοπή

Σε βλάβη που παρουσιάστηκε στο δίκτυο υπερυψηλής τάσης της Παλλήνης οφείλονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που εμφανίστηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κάτοικοι μάλιστα τονίζουν ότι πριν τη διακοπή άκουσαν ισχυρή έκρηξη. 

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της βλάβης σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης, ξεκίνησαν αμέσως.

Η διακοπή ρεύματος -από τις 14.12 και έπειτα- προκάλεσε πολλά προβλήματα

Αρκετές περιοχές στο κέντρο της Αθήνα, όπως επίσης περιοχές στη Γλυφάδα, του Ζωγράφου, τα Μελίσσια, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι, την Παλλήνη, τον Γέρακας, την Κηφισιά, το Πικέρμι, την Ανθούσα, τη Δάφνη, την Καισαριανή και το Παγκράτι έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα.

Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα δεδομένου ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλά φανάρια.

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 120 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Μετρό

 Η κίνηση των συρμών του μετρό γίνεται κανονικά σε όλο το μήκος της γραμμής 2 Ανθούπολη- Ελληνικό, καθώς αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της γραμμής.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί προβλήματα σημειώθηκαν στη γραμμή 2 και σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, το πρόβλημα της κίνησης των συρμών είχε περιοριστεί στο τμήμα από το σταθμό Πανεπιστήμιο έως το σταθμό Ηλιούπολης, ενώ κανονικά διεξάγετο η κυκλοφορία από την Ανθούπολη έως το Πανεπιστήμιο και από τον σταθμό Ηλιούπολη έως το Ελληνικό

Το ΚΥΤ στην Παλλήνη επηρεάζει την ηλεκτροδότηση στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια. 


Πολλοί φωτεινοί σηματοδότες στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Στις φωτογραφίες ο κόμβος πίσω από το Χίλτον όπου δεν λειτουργεί κανένα φανάρι. Σε όλη τη διαδρομή από το Μέγαρο Μουσικής έως το Μαρούσι, στο ύψος του μεγάρου του ΟΤΕ, ελάχιστα φανάρια βρίσκονταν σε λειτουργία στην Κηφισίας.

Powered by TUODY Software