Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι ένα είδος "θεσμικού Τιραμόλα"

Βενιζέλος:  Η κυβέρνηση είναι ένα είδος "θεσμικού Τιραμόλα"

«Κάθε ημέρα που περνάει με την πολιτική αυτή κατάσταση, είναι κακή για την οικονομία, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και βαθιά, τρώμε πολύτιμο εθνικό χρόνο», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας εφ΄ όλης της ύλης στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης για τις αναταράξεις στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αν πράγματι στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να κάνει ξανά πολιτικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, αν στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι μπορεί να στραφεί πάλι στον δήθεν ριζοσπαστικό αριστερό εθνικολαϊκιστικό λόγο για να φύγει από το πλαίσιο που η ίδια συμφώνησε με τους εταίρους και η ίδια διαμόρφωσε με τους εταίρους, δηλαδή το αντιαναπτυξιακό πλαίσιο της υπερφορολόγησης, των υπερπλεονασμάτων και της αναδιανομής μετά στην πραγματικότητα της μιζέριας, γιατί καθηλώνεται η ελληνική οικονομία, ναι, τότε βεβαίως υπάρχει αντίδραση».

Παρατήρησε πως όταν ήταν σε λειτουργία το πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο, και όταν υπήρχαν λεφτά διαθέσιμα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση και θωράκιση των τραπεζών, η κυβέρνηση ήταν στραμμένη σε επικοινωνιακά και επιπόλαια τεχνάσματα και δεν έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει τη στιγμή που μπορούσε να τα κάνει.

«Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χρηματιστηριακή τους αξία, μειώνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα δεν είναι ένας κεραυνός εν αιθρία, άλλωστε κι εγώ έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Πρέπει να γίνουν πολύ πιο γενναίες, γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την μη εξυπηρετούμενη έκθεση.

Βεβαίως, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλη την ελληνική οικονομία, πως χωρίς πραγματική εθνική αποταμίευση και χωρίς πραγματική πιστωτική επέκταση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν νέες καταθέσεις κι αν δεν υπάρχουν νέα δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικές πρωτοβουλίες, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δεν θα φύγουμε από τον φαύλο κύκλο. Δυστυχώς η κυβέρνηση επένδυσε όλα τα λεφτά της, για να το πω έτσι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική για την προσπάθεια διασύνδεσης της οικονομικής πολιτικής με τα εθνικά θέματα και ειδικότερα με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ την κατηγόρησε για «ελαστικότητα», ιδεολογικά και αξιακά.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει απεριόριστη ελαστικότητα, δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα είδος θεσμικού Τιραμόλα που λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά, είναι λάστιχο, δεν έχει καμία αξία, δεν έχει προβλήματα συνειδησιακά, ιδεολογικά, αξιακά, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Με την ίδια άνεση που παίρνει τον κ. Κουβέλη και τον κάνει υπουργό, παίρνει την κ. Παπακώστα και την κάνει υπουργό.

Με την ίδια άνεση με την οποία πηγαίνει στην κηδεία του Κάστρο, με την ίδια άνεση έχει προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ. Με την ίδια άνεση που πηγαίνει στη Μόσχα για να βρει δάνειο το 2015, με την ίδια άνεση καταγγέλλει τη Μόσχα και δημιουργεί μεγάλη διπλωματική κρίση. Με την ίδια άνεση με την οποία συνυπάρχει σε αυτή την «αιμομικτική» σχέση πλέον με τον κ. Καμμένο, με την ίδια άνεση λέει, δεν πειράζει, είμαστε Κεντροαριστερά και θα συνυπάρξουμε, γιατί είμαστε οι προοδευτικές δυνάμεις και είμαστε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες.

Δεν υπάρχει φραγμός. Μία κυβέρνηση η οποία είναι τόσο κυνική, που έχει ως μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία, τη νομή της εξουσίας, τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων, τη διαμόρφωση δικτύων εξουσίας, μπορεί να κάνει τα πάντα».

Για την γραμμή που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμερίστηκε τη θέση της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι «ο κεντρώος, προοδευτικός, κεντροαριστερός χώρος πρέπει να διεκδικεί την προγραμματική διεύθυνση της χώρας, πρέπει να προτείνει αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί ως εθνική στρατηγική».

«Πολιτική αυτονομία -στην οποία πιστεύω απόλυτα- σημαίνει προγραμματική διεύθυνση και ηγεμονία, αλλά αυτό χρειάζεται ψήφους, χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Πρέπει να δίνεις καθαρές απαντήσεις και η πρώτη καθαρή απάντηση, όπως έχει πει και η κ. Γεννηματά πολλές φορές, είναι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και βεβαίως δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, όπως έχει πει, φράση με την οποία συμφωνώ απολύτως, αλλά ακυβέρνητη όχι έναντι παντός τιμήματος, διότι έχουμε το κριτήριο. Το κριτήριο είναι η δική μας προγραμματική πρόταση, η οποία όμως πρέπει να είναι υπεύθυνη, κοστολογημένη, ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη και ικανή να πείσει τους εταίρους.», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ηττημένος στρατηγικά, θα κληθεί να μας πει: συμφωνεί με την προγραμματική πρόταση; Θέλει να βάλει πλάτη; Ας έρθει. Δεν θέλει; Θα μείνει απ΄ έξω, δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Αυτή είναι η γραμμή, αυτή είναι η θέση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μία αυτοδύναμη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν προοδευτικοί άνθρωποι, άνθρωποι της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι λένε, εμείς θέλουμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να φύγει αυτό το καθεστώς και, άρα, θα κάνουμε τα πάντα να έχουμε μία καθαρή λύση.

Καθαρή λύση δεν σημαίνει λύση αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, καθαρή λύση δεν σημαίνει συντριβή των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και, επίσης, καθαρή λύση δεν σημαίνει ότι αφήνουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράττουν, όπως συνέπραξαν, διότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software