Οργή Κοτζιά κατά Καμμένου στο υπουργικό Συμβούλιο- Οι "θυελλώδεις" διάλογοι

Οργή Κοτζιά κατά Καμμένου στο υπουργικό Συμβούλιο- Οι "θυελλώδεις" διάλογοι

΄Άστραψε και βρόντηξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, έχοντας στο στόχαστρο του τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ περί Plan B για το Σκοπιανό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς διαμαρτυρήθηκε για το ότι ο κ. Καμμένος επιχείρησε να ασκήσει εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης αλλά και της χώρας αναφορικά με το Σκοπιανό, με γνώμονα τις δικές του πολιτικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως τις μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε: "Διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης".

Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι όπως διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον Ν. Παππά για τα περί Σαλβίνι, κινήθηκε και ο επικεφαλής της ομάδας των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη θερμή συζήτηση ενεπλάκησαν και άλλοι υπουργοί.

Ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ενωτικός.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, .

Το ίδιο δήλωσε ότι προτίθεται να πράξει και ο Τέρενς Κουίκ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι αποχωρώντας από τη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς αν "τα είπε" στον Πάνο Καμμένο, απάντησε "δεν ξέρω".

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την εισήγηση του, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Powered by TUODY Software