Μητροπολίτης Ρόδου: Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να αποφασίζει για όλη την εκκλησία

Μητροπολίτης Ρόδου: Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να αποφασίζει για όλη την εκκλησία

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος γιατί δεν ρωτήθηκε το Οικουμενικό πατριαρχείο και κατ'επέκταση οι εκκλησίες της Δωδεκανήσου και της Κρήτης για την συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου ο Μητροπολίτης Ρόδου ανέφερε: "Ήταν πολύ ξαφνικό. Δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση. Αυτά που μας προβληματίζουν είναι: Πρώτον, το γεγονός ότι γίνεται μια συμφωνία μεταξύ μια συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, ένα κονκορδάτο να το πούμε, για το οποίο δεν ζητήθηκε καμία άποψη Κρήτης και Δωδεκανήσου, των δικαιοδοσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα.

Θα έπρεπε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ερωτηθεί και να συμμετέχει σε αυτόν τον διάλογο κι σε αυτές τις αποφάσεις. Και δεύτερον αυτή η εξέλιξη αναφορικά με την μισθοδοσία των ιερέων εμένα προσωπικά με προβληματίζει, πως θα κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των ιερέων. 

Διαβάστε: Κυβέρνηση: H συμφωνία απελευθερώνει 10.000 θέσεις στο Δημόσιο
Διαβάστε: Ιερώνυμος: Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία

Δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες που θα προκύψουν από αυτή τη συζήτηση αλλά θα πρέπει το ζήτημα να θεωρηθεί πάρα πολύ επισταμένως και να μην αποτελέσει μια συμφωνία σε επίπεδο Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, των δώδεκα και του Αρχιεπισκόπου αλλά να συμμετάσχει και όλη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας αλλά και η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τον τρόπο που θα αποφασίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εγώ διερωτώμαι, θα πληρώνονται οι παπάδες, δεν θα πληρώνονται από την ενιαία αρχή πληρωμών αλλά από ένα κονδύλι που θα δίνει το κράτος στην εκκλησία.

Δηλαδή τι αλλάζει; Τι θα γίνει με τα εργασιακά δικαιώματα των κληρικών; Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αλλά είναι ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί επισταμένως. Μπορεί να προκύψει και αυθαιρεσία μέσα στην εκκλησία γιατί δεν αφορά έναν αλλά αφορά 100 μητροπολίτες, 100 διαχειριστικές αρχές".

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να έχει ερωτηθεί το Πατριαρχείο και να μην το γνωρίζει, ήταν κατηγορηματικός: "Εγώ μέχρι την Σύνοδο που έγινε 13 Οκτωβρίου που συμμετείχα, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Απλώς ακούγαμε τα σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος και ετέθη εύλογη η απορία πως μπορεί να γίνεται συζήτηση περί αναθεώρησης του συντάγματος, να υπάρχει συζήτηση με την εκκλησία της Ελλάδας και να αγνοείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο που στην επικράτεια του υπάγονται και η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πνευματικά οι νέες χώρες.

Αυτά τα θέματα πρέπει πάρα πολύ σοβαρά να τα δούμε γιατί δεν άπτονται μόνο εκκλησιαστικών θεμάτων αλλά άπτονται και εθνικών ζητημάτων. Είμαστε σήμερα σε μια πάρα πολύ δύσκολη καμπή. Το όλο γεωπολιτικό το βλέπουμε πως βράζει γύρω-γύρω. Θα πρέπει τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.

Να σας πω και την προσωπική μου γνώμη, ότι αυτή τη στιγμή στην κατάσταση που είναι η ελληνική κοινωνία έχει ουσιαστικότερα προβλήματα να συζητήσει και τα ουσιαστικά δεν είναι αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η συνοχή του λαού μας και όχι να διαχωρίζεται και να δημιουργούνται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις που τελικά δεν βοηθούν. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας και δεν μπορεί να αποφασίζει για όλη την εκκλησία. Υπάρχει Σύνοδος της Ιεραρχίας. Και για θέματα που άπτονται των δικαιοδοσιών των δικών μας υπάρχει και η άποψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της δικής μας Ιεραρχίας. Η εκκλησία δεν έχει πολίτευμα μονοκρατικό, έχει πολίτευμα συνοδικό".

Διαβάστε: Αμβρόσιος: Η Ορθοδοξία πουλήθηκε, Κληρικοί ξεσηκωθείτε!
Διαβάστε: Τροπάρι Φίλη για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Ο Μητροπολίτης Ρόδου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Ρόδου για την εκκλησιαστική περιουσία, αν υπάρχει και στη Ρόδο, στη Δωδεκάνησο, αμφισβητούμενη περιουσία: "Εμείς αμφισβητούμενη περιούσια δεν έχουμε. Στην εκκλησία της Ελλάδας υπάρχουν τρεις-τέσσερις περιπτώσεις όπως είναι η χερσόνησος της Βουλιαγμένης. Καταλαβαίνετε μεγάλων συμφερόντων που παραμένει ανεκμετάλλευτη. Σε εμάς στη Ρόδο, έχουμε το κτηματολόγιο, δεν υπάρχει αμφισβητούμενη περιουσία.

Ούτε η Κρήτη έχει αμφισβητούμενη περιουσία. Αν δούμε στη πραγματική βάση το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μηδαμινό. Απλώς θα μπορούσε να βοηθήσει το κράτος ώστε με πιο γρήγορες διαδικασίες να μπορούν να αξιοποιηθούν ορισμένα πράγματα, ορισμένα ακίνητα τα οποία δεν είναι και πολλά.

Πάρτε παράδειγμα την περίπτωση της Ρόδου. Πόσα είναι τα ακίνητα μας που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε; Τα άλλα είναι αγροτικά ακίνητα που τα καλλιεργούν άνθρωποι με δέκα ευρώ το στρέμμα το χρόνο. Αν βάλουμε το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, η εκκλησία δεν κερδίζει τίποτα. Εκείνο που μας στενοχωρεί είναι ότι όλα αυτά τα πράγματα που αφορούν την εκκλησία πετιούνται ως ρουκέτες για να δημιουργούν θέματα. Και όποτε υπάρχει στην Ελλάδα πολιτική κρίση και τα σχετικά , όταν δυσκολεύονται οι κυβερνήσεις βάζουν και λίγη εκκλησία για να τα πάνε παρακάτω. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για να είμαστε ρεαλιστές».

Πηγή: verena.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software