Καρέ-καρέ η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Καρέ-καρέ η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Ρεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης
Επιμέλεια: Ρενάτα Γρυπάρη


Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με την οποία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 45η επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε ήρεμο κλίμα.

Ωστόσο, στο τέλος της σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου έπεσαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό", οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.Η πορεία εκτυλίχθηκε ομαλά, ωστόσο, μολότοφ έπεσαν στην Στουρνάρη στις 19:30 περίπου.

Με παλμό και συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ και της αστυνομίας έφτασε στις 18.15 μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας. Στη συνέχεια, έφτασε και ο κύριος όγκος της διαδήλωσης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού.

Στις 19.00 έφτασε στην πρεσβεία και το ογκώδες μπλοκ του ΚΚΕ.

Μετά το ΚΚΕ ακολουθούσε μπλοκ με το κόμμα ΜΕΡΑ του Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν στην πορεία.

Στην ουρά της πορείας βρισκόταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία είναι ογκώδης και και μαχητική. Τα μπλόκα πέρασαν από το Σύνταγμα ακόμα και αυτό των αντιεξουσιαστών, χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι διμοιρίες των ΜΑΤ πορεύονται κατά μήκος του μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Στις 4:30 περίπου, η πορεία βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος.

Η νεολαία της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του πολυτεχνείου, παραδοσιακά ξεκίνησε πρώτη την πορεία. Λίγο μετά τις 4 έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία, φώναξαν συνθήματα και έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ φέτος έκαναν και ένα... happening μεταξύ τους: έκρυψαν την σημαία και διαλύθηκαν.

Στιγμιότυπα από την κεφαλή της πορείας

Εικόνα από το Σύνταγμα, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η αστυνομία. Στην επιχείρηση πρόκειται να συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ενώ για την επιτήρηση της πορείας η αστυνομία έχει επιστρατεύσει δύο ελικόπτερα καθώς και drones.

 

Powered by TUODY Software