Στο Υπερταμείο κινδυνεύει να περάσει έκταση κάτω από την Ακρόπολη

Στο Υπερταμείο κινδυνεύει να περάσει έκταση κάτω από την Ακρόπολη

Στο Υπερταμείο κινδυνεύουν να περάσουν 13 στρέμματα αρχαιολογικού χώρου στο λόφο του Φιλοπάππου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει "θολό", με την κυριότητα να διεκδικούν ο ΕΟΤ και ο δήμος Αθηναίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάτοικοι με την στήριξη της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" έχουν προσφύγει κατά του ΕΟΤ, ενώ το θέμα έχει φτάσει στο Μαξίμου που φέρεται να έχει ζητήσει από την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού. 

Ο αξιωματούχος φέρεται να μην συμμορφώθηκε με σχετική διαπιστωτική πράξη, ενώ - σύμφωνα με το Έθνος - τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα αφού η περιουσία του ΕΟΤ έχει περάσει στο Υπερταμείο, ανοίγοντας το δρόμο για τουριστική αξιοποίηση.

Η ιστορία των 13 στρεμμάτων αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει το 1957, όταν έγινε η απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών.

Ο δήμος Αθηναίων προχώρησε έναν χρόνο μετά στην καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να τον κατοχυρώσει και να τον εγγράψει στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλακείο.

Μόλις πέρυσι κατατέθηκε η αίτηση από τον Γιώργο Καμίνη να εγγράψει την ιδιοκτησία του, κατόπιν έντονων παρεμβάσεων.

Ήδη τα τουριστικά πούλμαν που καταφθάνουν στο πάρκινγκ του "Διονύσου" έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη γειτονιά, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με έγγραφα στη διάθεση του Έθνους, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από το 1956, ενώ το επόμενο έτος με υπουργική απόφαση, τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο για τη δημιουργία πλατείας, άλσους και λοιπών συναφών κοινόχρηστων χώρων.

Με την υπ' αριθ. 10/58 πράξη αναλογισμού αποζημιώσεων λόγω ρυμοτομίας αναγνωρίζεται ο δήμος Αθηναίων ως υπόχρεος για την καταβολή της αποζημίωσης, αλλά δεν προχώρησε μέχρι το 2017 στην κατοχύρωσή του.

Το 1961 ο ΕΟΤ έχτισε το τουριστικό εστιατόριο "Διόνυσος" χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, τον δήμο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το 1993 ο Οργανισμός προχώρησε σε τακτοποίηση των κτιρίων που δεν είχαν οικοδομική άδεια και νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του εστιατορίου.

Το 2014 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, στην οποία αναφέρεται "η δομημένη επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος 'Διόνυσος' στον Λόφο του Φιλοπάππου, οι οποίες έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Δημοσίων Έργων υπέρ ΕΟΤ, είναι 1.165,15 τ.μ.".

Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΤ αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιδιώκει να ιδιοποιηθεί τον χώρο του οικοπέδου.

Έτσι, παρόλο που με τον Ν. 4389/2016 οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η εν λόγω έκταση, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση της κυριότητάς τους στην ΕΤΑΔ, ωστόσο μεταβιβάζεται η διαχείρισή του και κατ' επέκταση η εκμετάλλευσή του στον ΕΟΤ. 

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software