«Ψήνεται» νέος κυβερνητικός συνασπισμός;

«Ψήνεται» νέος κυβερνητικός συνασπισμός;

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, είτε πραγματοποιηθεί είτε όχι, η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί απόψε και με βασικό θέμα την παραμονή ή όχι των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, με πιθανότερη εξέλιξη ένα διαζύγιο το οποίο μένει να δούμε αν είναι «συναινετικό» ή ταραχώδες.

Στο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» τις τελευταίες ώρες, ωστόσο παραπέμπουν με νόημα στην θέση που διατυπώθηκε χθες μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ότι «υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία τόσο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για την συνέχιση της κυβερνητικής πορείας»

Μια θέση που όχι απλά ενίσχυσε σήμερα με τις δηλώσεις του ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989, αλλά έκανε ένα παραπάνω βήμα, σημειώνοντας ότι  «υπάρχει η δυνατότητα για την δημιουργία νέου σχήματος κυβερνητικού συνασπισμού σε περίπτωση ρήξης με τους ΑΝΕΛ».

Ο κ. Σκουρλέτης, προσπερνώντας τα περί «κυβέρνησης συνοχής», έθεσε πλέον στο τραπέζι την συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, βάζοντας «φωτιά στα τόπια», καθώς θα πρέπει να δούμε αν αυτός ο συνασπισμός θα προκύψει με την ένταξη ανεξαρτήτων βουλευτών στην κυβερνητική πλειοψηφία ή με την συνεργασία κόμματος της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, αυτά η συζήτηση προκαλεί ζυμώσεις και μέσα σε κομματικούς οργανισμούς όπως το ΚΙΝ.ΑΛ, καθώς η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει ούτε την υπερψήφιση της «συνθήκης των Πρεσπών», αλλά ούτε και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, όμως, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία.

«Δεν θα μπούμε στην  λογική του «λομπίστα Βουλευτή» που καθορίζει με την στάση του πολιτικές διεργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο nooz.gr κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Οι εξελίξεις σε περίπτωση διαζυγίου της κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο ανοίγουν τη συζήτηση και για το ποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν στην γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, όπως η κυρίες Κουντουρά και Χρυσοβελώνη και οι κύριοι Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, αν και ο τελευταίος δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.   

 Όμως, ερώτημα παραμένει τι θα πράξουν σε αυτή την περίπτωση και οι βουλευτές του Ποταμιού κύριοι Δανέλλης και Λυκούδης, καθώς και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το αμέσως προσεχές διάστημα να προκληθούν ευρύτερες αλλαγές στον κομματικό χάρτη της παρούσας Βουλής, καθώς  μπορεί να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γιάννης Στρατάκης.

Powered by TUODY Software