Βουλή: Αναδίπλωση Καμμένου μετά τα πυρά για την αναβάθμιση των F-16

Βουλή: Αναδίπλωση Καμμένου μετά τα πυρά για την αναβάθμιση των F-16

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχθηκε την πρόταση της ΝΔ να συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία των αντισταθμιστικών για τα εξοπλιστικά σε ειδική συνεδρίαση στην επιτροπή εξοπλισμών.

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία  την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή . Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών . Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και  δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε  στην επιτροπή άμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες», είπε ο κ. Καμμένος που ζήτησε αυτή η εν λόγω συνεδρίαση να γίνει αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Καμμένος: Απόλυτη διαφάνεια και οφέλη για τη ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι «αναφέρεται στην υποχρέωσή μας, στις 15 Μαρτίου 2019 να κλείσουμε τελειωτικά τη σύμβαση ΑΩ των F-16 του 2005, της υπογραφής δηλαδή του κ. Σπηλιωτόπουλου».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη σύμβαση ΑΩ, τότε, προέβλεπε υποχρέωση από τη μεριά των ΗΠΑ να δοθούν προς την ελληνική βιομηχανία 230.000.000 ευρώ έναντι της συμβάσεως αγοράς των F-16».

«Στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε για την αναβάθμιση των F-16, προέκυψε το ζήτημα της υποχρέωσης των ΗΠΑ αυτά τα ΑΩ να δοθούν προς την ελληνική πλευρά. Η ελληνική νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν ΑΩ και παράλληλα και ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί, και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και δι΄εμού ότι δεν πρόκειται εμείς, στη νέα αυτή σύμβαση της αναβάθμισης, να δεχθούμε ΑΩ παρά μόνο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που θα άφηναν το οποιοδήποτε υπονοούμενο, γιατί πολύ σωστά άλλαξε ο νόμος της κατάργησης των ΑΩ και δεν θα πρέπει να έχουμε στις συμβάσεις των εξοπλιστικών ΑΩ που στο παρελθόν ήταν και η αιτία της διαφθοράς και της δυνατότητας να γίνονται παράλληλες πληρωμές» είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το πρόγραμμα της αναβάθμισης υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με διαδικασία που διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια στην υλοποίηση του προγράμματος και το πρόγραμμα δομείται από την αμερικανική κυβέρνηση με τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού του οπλικού συστήματος».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος αυτού στην Ελλάδα, πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης της προμήθειας των επιμέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα γίνουν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε ακόμη ότι για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με κανένα πρόσθετο κόστος, δηλαδή «δεν προκύπτει ούτε ένα δολάριο κόστος για την Ελλάδα» και τα συγκεκριμένα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσα από τα ήδη συμφωνηθέντα κόστη με την αμερικανική κυβέρνηση.

Φίλης κατά Καμμένου: Πώς να κυρώσουμε μια συμφωνία χωρίς να ξέρουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα;

Η πρόταση του κ. Καμμένου για αναβολή της συζήτησης και ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έδωσε διέξοδο και στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει ενστάσεις για την τροπολογία.

«Πώς είναι δυνατόν να καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν ξέρουμε που πηγαίνουν τα χρήματα; Πώς είναι δυνατόν να καλείται η Βουλή να κυρώνει μια προσφορά ιδιωτικής εταιρείας;» αναρωτήθηκε ο κ. Νίκος Φίλης για να προσθέσει: «Όταν η Βουλή των ελλήνων σβήνει εκκρεμότητες από προϋπάρχουσες συμβάσεις πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Και όταν η τροπολογία δίνει θωράκιση στον αρμόδιο υπουργό η Βουλή πρέπει να ξέρει για ποιους λόγους».

ΝΔ: Ο Π. Καμμένος φέρνει την τροπολογία λίγο πριν παραιτηθεί

Η κατάθεση της τροπολογίας έφερε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία μέσω του αντιπροέδρου της, Άδωνι Γεωργιάδη, καταλόγισε στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι «διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για την κατάργηση των ΑΩ γιατί τα θεωρούσαν άντρο διαφθοράς» και τώρα «φέρνουν ΑΩ με την τροπολογία».

Γιατί κύριε υπουργέ, ενώ υποτίθεται έχουμε το θρίλερ ότι δήθεν θα φύγετε από την κυβέρνηση, δεν αφήνετε το θέμα να το χειριστεί ο επόμενος υπουργός 'Αμυνας; Φυσικά εγώ πιστεύω ότι δεν θα φύγετε, γιατί την καρέκλα σας την λατρεύετε» υποστήριξε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, που αναρωτήθηκε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μια τέτοια τροπολογία που μάλιστα "περνάει παράνομα από τη Βουλή", αφού δεν προηγήθηκε συζήτηση και ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. «Θα είναι ντροπή αν δεν αποσύρετε αυτή την τροπολογία» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι ο κ. Καμμένος «αν και σύμφωνα με δικά του λεγόμενα είναι υπουργός υπό προθεσμία, φέρνει αυτή την τροπολογία. Δεν νομιμοποιείται να πράξει κάτι τέτοιο. Θεωρώ δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία».

Ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ που τόσο σφοδρά είχε καταγγείλει στο παρελθόν και «τα επαναφέρει μάλιστα, όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψει η κυβέρνηση την εξουσία». 

Θέση στο ζήτημα, από πλευράς ΝΔ, είχε πάρει νωρίτερα και η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε ότι «λίγες ώρες πριν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος φέρνει στη Βουλή μία τροπολογία για αντισταθμιστικά οφέλη, μία πρακτική που ακόμα και ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι πρέπει να σταματήσει. Η Βουλή δεν είναι πλυντήριο».

ΔΗΣΥ: Να αποσυρθεί η τροπολογία

Να αποσυρθεί η τροπολογία διότι δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, ζήτησε σε παρέμβασή του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για «γενιτσαρισμό» της κυβέρνησης και έλλειψη σοβαρότητας. «Η θνήσκουσα κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο πιο καλός διαχειριστής των αμερικανικών συμφερόντων, των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά αυτό δεν πλήττει μόνο την αξιοπιστία των κυβερνώντων αλλά πλήττει και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής της χώρας» είπε ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας πάντως ότι είναι σωστή η επιλογή της αναβάθμισης των F-16.

Ο εισηγητής της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι συνιστά εμπαιγμό της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ο τρόπος που κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, η οποία δεν πέρασε ούτε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

«Υπάρχουν γκρίζες ζώνες που δεν μπορεί να εξηγήσει ο υπουργός», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επιστροφή στις θερμοκοιτίδες της διαφθοράς».

ΚΚΕ: Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς

«Δεν υπάρχει αίσθημα αιδούς» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που σημείωσε ότι «η κυβέρνηση στην πραγματικότητα λύνει ζητήματα του αμερικανικού εταιρικού εμφυλίου των κολοσσών Boeing - Lockheed, από το 1999».

Μετωπική Καμμένου με Αμυρά

Έντονο διάλογο είχαν στη βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας αναβάθμισης των F-16.

"Βιαστήκατε να φέρετε αυτή την τροπολογία από την πίσω πόρτα. Γιατί βιαστήκατε; Είναι αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο που χειρίζεστε ως μέλος αυτής της κυβέρνησης;" είπε ο κ. Αμυράς.

"Μετά τη διαπραγμάτευση που κάνει το Ποτάμι και όταν συμφωνήσετε θα σας απαντήσω. Αφού τα βρείτε και μεταξύ σας και διαπραγματευτείτε και με τους άλλους, θα σας απαντήσω . Αλλά εσείς το έχετε δίπορτο μαθαίνω..." ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

"Είστε ο βασιλιάς της κωλοτούμπας διότι επιτρέψατε στον κ. Κοτζιά να πάει να υπογράψει τη συμφωνία για το Μακεδονικό και τώρα κάνετε τάχα μου αντάρτικο. Σας ερωτώ είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που φέρνετε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας; Βιάζεστε πολύ. Μάλλον θα είναι το τελευταίο σας, αλλά σίγουρα ο αποχωρισμός από τους Συριζαίους θα είναι δύσκολος. Και για εκείνους και για εσάς. Δεν ξέρω αν μαζί τα φάγατε, αλλά μαζί τα κάνατε σίγουρα" απάντησε ο κ. Αμυράς.

Powered by TUODY Software