Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Το διαζύγιο, η ψήφος εμπιστοσύνης και ο ανασχηματισμός

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Το διαζύγιο, η ψήφος εμπιστοσύνης και ο ανασχηματισμός

Στον αστερισμό ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να μπει η χώρα από το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του και σε συνάντηση του με τη στρατιωτική ηγεσία γνωστοποίησε ότι επίκειται παραίτησή του από τον υπουργικό του θώκο.

Ο κ. Καμμένος αναμένεται να παραιτηθεί, ενώ από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να τον ακολουθήσουν η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να φέρει τον προσεχή Μάρτιο τη Συμφωνία των Πρεσπών στη ελληνική Βουλή, κάτι που δεν θεωρείται πιθανόν, όπως κατέστησε σαφές στη συνέντευξη του στο Open ο κ. Τσίπρας.

Ως εκ τούτου, τα πολιτικά γεγονότα αναμένεται να μπουν σε επιταχυντή εξελίξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με τη βεβαιότητα ότι συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό των 151: 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 από τους ΑΝΕΛ (Ζουράρις, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Κόκκαλης), την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, που η μοίρα ίσως τον οδηγήσει να αποτελέσει τον king maker των πολιτικών εξελίξεων.

Αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα ακολουθήσει κυβερνητικός ανασχηματισμός, ενώ στο τέλος του μήνα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το εν λόγω σενάριο εξυπηρετεί και το σχεδιασμό του πρωθυπουργού για εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.


Οι όροι του Καμμένου

Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ θα βλέπει από ψηλά την αττική γη, ο Πάνος Καμμένος θα διέρχεται το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να θέσει δυο προϋποθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα.

Αναμένεται να του ζητήσει η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή τον προσεχή Μάρτιο, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στην απόσυρση όλων των υπουργών της κοινοβουλευτικής του ομάδας από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα με την επιθυμία που έχουν εκφράσει οι ίδιοι.

Την δεύτερη προϋπόθεση ο πρωθυπουργός, με βάση τα όσα είπε στη συνέντευξη του, θα μπορούσε να την αποδεχθεί.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πρώτη, καθώς στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των ΑΝΕΛ, ο κ.  Καμμένος ως ένδειξη καλής θέλησης αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει κομματική πειθαρχία στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής.

Το ίδιο ωστόσο θα πράξει και στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, θα ζητήσει από τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση δηλαδή που η ρήξη ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν είναι τόσο βαθιά, ο κ. Καμμένος διασφαλίζει την υπερψήφιση της κυβέρνησης σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software