Τα "κουκιά" για τη ψήφο εμπιστοσύνης και η τακτική για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Τα "κουκιά" για τη ψήφο εμπιστοσύνης και η τακτική για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Μετά τη διάλυση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο Κοινοβούλιο, όπου θα ξεκινήσει την Τρίτη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής,  η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη το πρωί στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Επίσης, αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 12:00 για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας "Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις".

Τα 6 πρόσωπα κλειδιά για τους 151 που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μαξίμου, εκτός από τους 145 βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζει σε ακόμη έξι πρόσωπα.

Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα προστεθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και πολύ καιρό τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Στους σίγουρους προστέθηκε το πρωί της Δευτέρας και η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία ξεκαθάρισε με δήλωσή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει τη θητείας της.

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς να έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις προθέσεις του.

Οι δύο τελευταίοι αναμένεται, μάλιστα, να διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ αφενός λόγω της παραμονής τους στην κυβέρνηση, αφετέρου λόγω της θετικής ψήφου που θα της δώσουν.

Ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ,  έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι δεν προτίθεται να «ρίξει» μια αριστερή κυβέρνηση ενώ η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι είναι τα δύο πρόσωπα που συμπληρώνουν τον αριθμό των 151 ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Δανέλλης έχει αποσαφηνίσει με δημόσιες τοποθετήσεις του ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης καθώς τη συνδέει άμεσα με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ φέρεται να είναι υπέρμαχος μιας συνεργασίας του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ευρύτερη συνεργασία στον κεντροαριστερό χώρο.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός

Στο Μαξίμου πάντως θεωρώντας πως διαθέτουν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών  ήδη εργάζονται για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα πρέπει να ανακοινωθούν μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η πρώτη τάσσεται υπέρ των ελάχιστων αλλαγών καθώς όπως υποστηρίζουν εκτός από την θέση του Πάνου Καμμένου που ήδη ανακοινώθηκε πως θα την αναλάβει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι άλλες μπορούν να καλυφθούν εκ των έσω. Πρόκειται ουσιαστικά για τέσσερις θέσεις υφυπουργών (Άμυνας, Μεταφορών, Εργασίας και Μακεδονίας – Θράκης) ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που δεν επιθυμούσε να το κρατήσει ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είναι αναπληρωτής υπουργός.

Η δεύτερη εισήγηση που δέχεται ο πρωθυπουργός, από την στιγμή που οι κυβερνητικές θέσεις που μένουν κενές είναι χαμηλής δυναμικότητας, να κάνει ένα άνοιγμα σε στελέχη που προέρχονται από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή ενόψει τον εθνικών εκλογών.

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software