Τα κόμματα στη δίνη της «συμφωνίας των Πρεσπών»

Τα κόμματα στη δίνη της «συμφωνίας των Πρεσπών»

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών» από την Ελληνική Βουλή και οι διεργασίες στα κόμματα είναι έντονες, καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία τους.

Χαμηλοί τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΫΡΙΖΑ δεν «μέθυσαν» από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε αρχίσει ο πονοκέφαλος για την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών». Κρατώντας χαμηλούς τόνους «δουλεύουν» για την επιτυχή έκβαση και αυτής της μάχης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης, η συμφωνία έχει την δική της δυναμική και μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις.

Σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εξετάσει όλα τα δεδομένα, αν και η τελική στάση του Ποταμιού όπως αυτή διατυπώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, δίνει ανάσες, όμως δεν εφησυχάζει τα επιτελεία, σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου.

Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικώς, θα κυρωθεί η συμφωνία, όμως υπάρχουν εκκρεμότητες, που από την διευθέτησή τους , όπως ο ανασχηματισμός, θα καθορίσουν την κυβερνητική συνέχεια και παράλληλα θα εκπέμψουν σημαντικά μηνύματα για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από το «διαζύγιο» με  τους ΑΝΕΛ και τις λεπτές ισορροπίες που καλείται να αντιμετωπίσει.

Ένα από τα  κεφάλαια που επιθυμεί να ανοίξει ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύγκλιση για μια «μεγάλη αριστερή και προοδευτική συμπαράταξη», όπως το περιέγραψε, τόσο από το Βήμα της Βουλής, όσο και  νωρίτερα από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής  κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε: Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου- ΝΔ για Πρέσπες, ρηματική διακοίνωση και debate

Προβληματισμός στην ΝΔ

 Η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, εκλαμβάνεται από πολλούς ως μία ακόμα στρατηγική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενδεχομένως να μεγεθύνει τα προβλήματα, που μπορούν να προκαλέσουν πλέον στην ΝΔ οι εξελίξεις με αφορμή την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών».

Η ΝΔ είχε εργαλειοποιήσει την συμφωνία πριν καν υπογραφεί στις Πρέσπες,  μετατρέποντας την έως και σήμερα σε μοχλό πίεσης για την ανατροπή της κυβέρνησης και σε αυτό συνηγορούν μια σειρά από γεγονότα, με αποκορύφωμα την άρνηση του κ. Μητσοτάκη σε μια τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα. Μια στάση που έχει προκαλέσει ήδη αρκετούς ψιθύρους μεταξύ βουλευτών, στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς θα επιθυμούσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να δώσει και αυτήν την μάχη για την Μακεδονία προβάλλοντας αποστομωτικά επιχειρήματα. Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα του Προέδρου της ΝΔ και του επιτελείου του, με ευρύτερες ενδεχομένως συνέπειες, ιδίως σε αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων που βρίσκονται μακριά από την λογική του οπαδού και του χειροκροτητή.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει πρόβλημα και από την πλευρά των σφοδρών πολέμιων όχι μόνο της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και κάθε σύνθετης ονομασίας που περιέχει τον όρο Μακεδονία, μη ξεχνάμε άλλωστε ότι το κυρίαρχο σύνθημα στις συγκεντρώσεις είναι ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική». Το πρόβλημα που έρχεται από αυτήν την πλευρά είναι ότι δεν τους ικανοποιεί η μη ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή  αλλά επιθυμούν να καταγγελθεί  η συμφωνία και να δεσμευτεί η ΝΔ ότι θα την ανατρέψει όταν γίνει κυβέρνηση.

Όμως, μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ έχει χαράξει την λεγόμενη «εθνική γραμμή» της σύνθετης ονομασίας με την χρήση του όρου Μακεδονία και περί αυτού δεν γίνεται καμία συζήτηση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία εστιάζει την αντίθεσή της, ακόμα και σήμερα, και παρά τις διευκρινήσεις της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, στα περί παραχώρησης εθνότητας και γλώσσας, χωρίς βεβαίως να πείθει.

Ζήτημα διαρροών δεν τίθεται στην ΝΔ κατά την κύρωση της συμφωνίας, όμως έχει πέσει ήδη ο σπόρος της  αμφισβήτησης για τους χειρισμούς του θέματος και μάλιστα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Παλινωδίες και «απειλές» στο ΚΙΝ.ΑΛ

Ενδεχομένως το ΚΙΝ.ΑΛ να βρεθεί με τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κύρωση της «συνθήκης των Πρεσπών».  Αρχικώς, η Πρόεδρος του κινήματος Φώφη Γεννηματά είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, όμως πολύ γρήγορα αναγκάστηκε υπό τις έντονες πιέσεις της ΔΗΜΑΡ να  υποχωρήσει, σιωπηλά.

Ήταν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου όταν οι «αποκλεισμοί» στελεχών της ΔΗΜΑΡ από τα ψηφοδέλτια, οδήγησαν το επιτελείο του κ. Θεοχαρόπουλου να κατηφορίσει στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την συνεργασία, αν συνεχιζόταν από την Χ. Τρικούπη, η λογική των αποκλεισμών από τα ψηφοδέλτα, αλλά και η επιμονή για κομματική πειθαρχία στο θέμα της κύρωσης της «συνθήκης των Πρεσπών», καθώς ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ.

Σήμερα, στη ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να κινούνται στην ίδια γραμμή, δηλαδή της πλήρους αποσύνδεσης της ψήφου στην «συνθήκη των Πρεσπών» από την  πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, καθώς έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την δέσμευση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, με επικρατέστερη την αποχή κατά την ψηφοφορία. Να σημειώσουμε εδώ ότι η στάση του κ.Θεοχαρόπουλου ενδεχομένως να επηρεάσει και την στάση του Σπύρου Λυκούδη, καθώς, ως γνωστόν υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας του βουλευτή του Ποταμιού με κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ   

Το μεγάλο πρόβλημα για την κ Γεννηματά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να μην διαθέτει ψήφο στη Βουλή, όμως μια θετική αναφορά του για την συμφωνία θα δημιουργούσε ζήτημα στο ΚΙΝΑΛ, εξ ου και η προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά ότι μπορεί να μην τίθεται πλέον θέμα κομματικής Πειθαρχίας, ωστόσο θα υπάρχουν συνέπειες για όποιους διαφοροποιηθούν. Σαφέστατα, η προειδοποίηση είναι φωτογραφική και μπορεί να εκληφθεί και ως «απειλή» προς τον πρώην Πρωθυπουργό, καθώς εκκρεμεί η υποψηφιότητά του στον Νομό Αχαΐας.

Επίσης, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, αφού πρώτα μελετήσει προσεκτικά τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν γίνει στην γείτονα χώρα.
ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει ούτε επηρεάζεται από τις σχετικές διεργασίες.

2+2+1 στο Ποτάμι

Ο Σταυρος θεοδωράκης με την τελική απόφαση, το βράδυ της Πέμπτης, για ψήφο κατά συνείδηση, δραπέτευσε από την ιδιότυπη ομηρία ορισμένων βουλευτών του, οι οποίοι ενώ έχουν ρίξει τα τροχιοδεικτικά του πολιτικού τους μέλλοντος, εν τούτοις προσπαθούν να χειραγωγήσουν το κόμμα, γνωρίζοντας ότι από την στάση τους εξαρτάται η ύπαρξη της Κ.Ο.

Φανατικά κατά της συμφωνίας έχουν εκφραστεί ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, υπέρ ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Μαυρωτάς που αναμένεται να δώσουν και θετική ψήφο στη Βουλή, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης αν και έχει εκφραστεί θετικά  για την συμφωνία, ωστόσο μάλλον θα κρατήσει ίδια στάση με αυτή που θα αποφασίσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
 

Ενωση Κεντρώων

Ο Βασίλης Λεβέντης και οι τέσσερις βουλευτές του, έχουν ταχθεί σταθερά από την πρώτη στιγμή κατά της σύνθετης ονομασίας με την χρήση του όρου Μακεδονία και κατά συνέπεια σφόδρα αντίθετοι στην συμφωνία των Πρεσπών. Άρα η Κ.Ο της Ένωσης Κεντρώων, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο με αφορμή την κύρωση της  συμφωνίας στη Βουλή.

ΑΝΕΛ
 
Ο Πάνος Καμμένος παρά την έντονη αντίθεση του στην συμφωνία των Πρεσπών, έχει το βλέμμα και στην επόμενη μέρα που περνά και μέσα από την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, έτσι, μας έχει προϊδεάσει ότι και όσοι από τους βουλευτές του δώσουν θετική ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος ενδεχομένως να μην διαγραφούν με την αιτιολογία ότι έχουν κάνει γνωστή την θέση τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει τελικώς και ο Ζουράρις παρά το γεγονός ότι έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.

Γιάννης Στρατάκης

Powered by TUODY Software