Τα πολιτικά στοιχήματα στη μετά «Πρεσπών» εποχή

Τα πολιτικά στοιχήματα στη μετά «Πρεσπών» εποχή

Του Γιάννη Στρατάκη

Αναμφίβολα μετά την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών» και από την Ελληνική  βουλή, ακολουθεί ένα κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο θα δοκιμαστεί  στην πράξη η συμφωνία, σε σχέση με την συμπεριφορά των γειτόνων, ώστε να αποτιμηθεί ψύχραιμα χωρίς κραυγές και μικροκομματικές τακτικές.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής  μπορεί να θεωρηθεί, πέραν όλων των άλλων, ως μία ακόμα νίκη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σ΄ ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων σε κρίσιμες πολιτικές μάχες, όπως η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς γραμμή προληπτικής στήριξης, η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης. Αν σε αυτά προστεθεί και η  αναμενόμενη έξοδος στις αγορές το αμέσως προσεχές διάστημα καθιστούν πλέον τον κ. Τσίπρα κυρίαρχο στο Ελληνικό πολιτικό τοπίο και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση.

Όμως είναι αυτό ικανό για να αναστρέψει τις επιπτώσεις από την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών» και την οικονομική κατάσταση της χώρας και μάλιστα όταν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του έχει σύσσωμη την αντιπολίτευση και τον εκλογικό χρόνο να πιέζει;

Προτεραιότητες της κυβέρνησης

Όσον αφορά το «μακεδονικό» είναι λογικό ότι θα υπάρξει αποσυμπίεση, ιδίως αν υπάρξει ομαλή προσαρμογή από του γείτονες, ωστόσο αναμένεται να αφήσει εκλογικές πληγές που είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν αυτές μπορούν αν επουλωθούν με την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε όλα τα άλλα θέματα.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός μας προϊδεάζει για τις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα, όπως η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού που μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα το ύψος της αύξησης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα θέμα που σηματοδοτεί την επιστροφή στην «κανονικότητα», καθώς όπως σημειώνουν και κυβερνητικά στελέχη, μπορεί το ποσό της αύξησης να μην είναι  υψηλό, όμως  είναι σημαντικό το γεγονός ότι μιλάμε για αύξηση μισθών, πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία κρίσης, σε 880.000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, οι ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, η προστασία της πρώτης κατοικίας με νέο νόμο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι συνταγματικές αλλαγές, οι προσλήψεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση,  η αντιμετώπιση της διαφθοράς και  η ωρίμανση επενδυτικών πρωτοβουλιών, μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροπή της εικόνας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Όμως, πέραν του κυβερνητικού έργου, σημαντικό ρόλο στην επιχειρούμενη ανατροπή της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, όπως καταγράφεται δημοσκοπικά, αναμένεται να έχουν και ο χρόνος των εκλογών και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που δρομολογήθηκε με αφορμή την κύρωση της «συνθήκης των Πρεσπών».

Η «αναταραχή» που έχει προκληθεί, ιδίως στον χώρο της κεντροαριστεράς, μπορεί να δημιουργεί πλέον βάσιμες ελπίδες στο κυβερνητικό κόμμα ότι μπορεί να αντλήσει δυνάμεις και εξ αριστερών και εκ δεξιών καθώς έχει συμπιεσθεί σημαντικά ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ εξακολουθεί να παλινωδεί αδυνατώντας να ξεπεράσει φοβίες, προσωποκεντρικές αντιλήψεις και κόντρες, μα ούτε μπορεί να βρει ένα πολιτικό βηματισμό που θα το απομακρύνει από την ορατή ταύτιση του με την ΝΔ, παρά την προσπάθεια της κ. Γεννηματά να χαράξει την γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να αποτελέσει πόλο έλξης κεντροαριστερών δυνάμεων.

Αντιθέτως, με μια ενδεχομένως σωστή κίνηση της κ. Γεννηματά, η οποία ωστόσο έγινε τη λάθος ώρα, τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου και τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ άνοιξε ο δρόμος προσέγγισης προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο φαίνεται έτοιμος να ακολουθήσει.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε και τις προθέσεις του Σταυρου Θεοδωράκη που μπορεί να έμεινε από Κ.Ο, όμως το «Ποτάμι» ως πολιτικός οργανισμός υφίσταται και αναμένουμε τα επόμενα βήματα.

Την ίδια ώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ζωτικό χώρο στο κέντρο, καθώς έχει στραφεί σαφώς προς τα δεξιά του κόμματός του, έχοντας λανθασμένα αναγνώσει το από που μπορεί να αντλήσει εκλογικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα επιπλέον να κινδυνεύει να βρεθεί, ιδίως μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση, αντιμέτωπος με αυτόν το χώρο, στη περίπτωση που υπάρξει κάποιος συνασπισμός των ακροδεξιών κινήσεων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα στη ΝΔ είναι ότι μάλλον αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν αρκεί το κύμα της αγανάκτησης, από «μακεδονικό» και οικονομική κρίση, για να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία. Αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι εκείνος να γίνει πιο συγκεκριμένος απέναντι στα λαϊκά στρώματα, όπως π.χ στο ασφαλιστικό, αλλά προπάντων να διαλύσει την εικόνα του «αντάρτη» Ευρωπαίου που παρουσίασε με αφορμή την «συμφωνία των Πρεσπών», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για συναλλαγή με τον κ. Τσίπρα, κλονίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών, επενδυτών και «συμμάχων» της χώρας.

Παρ΄ όλα αυτά, ορισμένοι επαναδιατυπώνουν την ίδια κατηγορία περί συναλλαγής και για την περίπτωση μια πιθανής επιτυχούς εξόδου στις αγορές, υποστηρίζοντας, δηλαδή, ότι κι αυτή είναι συνδεδεμένη με την κύρωση της συμφωνίας.

Χρόνος εκλογών

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας αναγνώσει αυτές τις «αδυναμίες» των πολιτικών του αντιπάλων και έχοντας αποδείξει πως και σε κινήσεις τακτικισμού, για τις οποίες κατηγορείται,  είναι ικανότατος, θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο ώστε και το κυβερνητικό του έργο να φέρει αποτελέσματα και το «μακεδονικό» να «ξεφουσκώσει», αλλά και ο ίδιος να  καταστεί ο κυρίαρχος στην κεντροαριστερά και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχει είναι να επιμείνει για εκλογές τον Οκτώβριο. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου για ευρωκοινοβούλιο και τοπική αυτοδιοίκηση. 
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υφίσταται η δυνατότητα να εξαντλήσει την τετραετία ο κ. Τσίπρας, με δεδομένο ότι μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ η πλειοψηφία στη βουλή δεν θεωρείται βέβαιη και ιδίως για ζητήματα όπου υπάρχει η καθολική αντίδραση από την αντιπολίτευση.

Ήδη, έχουν ακουστεί σενάρια βγαλμένα από το παρελθόν, που μπορούν να δώσουν λύση, όπως παραδείγματος χάριν, μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις με τις οποίες φθάνουμε πια στο καλοκαίρι, να μην υπάρξει σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής και να αρχίσουν να λειτουργούν αμέσως τα θερινά τμήματα, όπως έγινε επί Καραμανλή... Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται, μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση, η οποία θα κριθεί και πάλι εκ του αποτελέσματος, αν δηλαδή ο κ Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσουν  το κυβερνητικό τους πρόγραμμα ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Μπορεί λοιπόν να πέρασε η «μάχη» των Πρεσπών, όμως ακολουθούν και άλλες, στο ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο πολιτικό πεδίο, μέχρι να κριθεί η τετραετής πολιτική αναμέτρηση.

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software