Αραχωβίτης προς αγρότες στα μπλόκα: Ελάτε σε διάλογο

Αραχωβίτης προς αγρότες στα μπλόκα: Ελάτε σε διάλογο

Τη δυνατότητα να χορηγηθεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς, μέσω της καταβολής κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας "deminimis", ως στήριξη στο εισόδημά τους που επλήγη το 2018 λόγω καιρικών συνθηκών και καθυστερήσεων στη συγκομιδή, εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης.

Μετά την περιήγησή του στα περίπτερα της 11ης Διεθνούς Έκθεσης "Zootechnia" (31/1/-3/2), της ΔΕΘ - Helexpo, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε: "ήδη οι τευτλοπαραγωγοί πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ ανά στρέμμα, προσαυξημένη μάλιστα κατά 10%, ήτοι 79 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν μπορούσαμε να δώσουμε μεγαλύτερη αύξηση, γιατί τότε θα έπρεπε να έχουμε επικοινωνία με την ΕΕ που θα επέφερε καθυστερήσεις στην καταβολή της συνδεδεμένης", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο κ. Αραχωβίτης αναφερόμενος στα αγροτικά μπλόκα είπε ότι "τα προβλήματα επιλύονται με διάλογο", και πρόσθεσε: "η μορφή των κινητοποιήσεων που ακολουθούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή οι αγρότες των "μπλόκων", για να διαμαρτυρηθούν είναι σεβαστή. Η κυβέρνηση σέβεται τους αγώνες όλων των εργαζομένων με όποιον τρόπο και να γίνονται. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και μάλιστα απορούμε γιατί δεν έχουμε βρεθεί να συζητήσουμε τα καινούρια τους αιτήματα, αφού συζητήσαμε τον Δεκέμβριο αυτά που τότε είχαν".

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα, ο υπουργός τόνισε: "Όπως έχω πει πολλές φορές η δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη αρχή, δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στο έργο της, το ξεκαθαρίζω εκ νέου αυτό. Μάλιστα, μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να ταυτίσουν τις αποφάσεις και τους ρυθμούς της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση. Είναι αξιοπερίεργο αυτό και οφείλω να το επισημάνω".

ταχύτητα της δικαιοσύνης μας προβληματίζει και εμάς, ωστόσο είναι ανεξάρτητη να επιτελέσει το έργο της. Αυτό που κάνει η πολιτική εξουσία είναι να θέτει τους νόμους και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θέλει αγροτοδικεία για αυτό το 2016 ψήφισε διάταξη με την οποία απαλλάσσει τους αγρότες για τη συνδικαλιστική τους δράση", σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε ότι όλη η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι στη διάθεση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και χαρακτηριστικά ανέφερε: "τις πρώτες 70 ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά μου, συνάντηση εγώ προσωπικά και είδα περισσότερους από 2.500 αγρότες και κτηνοτρόφους".

Powered by TUODY Software