Η «ψαλίδα» που κλείνει και τα εκλογικά σενάρια

Η «ψαλίδα» που κλείνει και τα εκλογικά σενάρια

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν για τις δημοσκοπήσεις, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σταθούμε στην δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, καθώς είναι  πανελλαδική με ένα υψηλό δείγμα 2.999 ατόμων, αφορά στις ευρωεκλογές και καταγράφει ένα μικρό προβάδισμα 4,1% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι αυτή η μέτρηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονης πόλωσης που τροφοδοτήθηκε από το ακανθώδες ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και της νέας κυβερνητική πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στη Βουλή, στοιχεία τα οποία αξιολογούνται και μετρώνται στην δημοσκόπηση.

Το  63% των ερωτηθέτων έκριναν ως αρνητική την  κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή, ενώ στην ερώτηση αν από αυτό ωφελήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ή ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,  το  60% κρίνει ότι κανένας από τους δύο δεν έχει κάποιο όφελος.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει πόντους από την αύξηση του κατώτατου µισθού και την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, με το 64% και 51%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων να απαντούν πως οι κινήσεις αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πέραν, λοιπόν, από το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ  ( 24,3% και 20,2% αντίστοιχα) καταγράφεται η αναβίωση του δικομματισμού, ενώ η δυναμική που συνήθως αποκτούν τα μικρά και τα αντισυστημικά κόμματα στις ευρωεκλογές δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς το 67% απαντά πως θα ψηφίσει το κόμμα που θα ψήφιζε και στις εθνικές εκλογές και μόνο το 26% θεωρεί τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για να ψηφίσει ένα μικρό κόμμα.  

Η Χρυσή αυγή  καταγράφει ένα υψηλό ποσοστό 8,1%, το ΚΙΝ.ΑΛ είναι καθηλωμένο στο 5,5% , το ΚΚΕ χαμηλά στο 5%, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ τα δύο κόμματα που απώλεσαν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, βρίσκονται στο 2,0%, η Ενωση Κεντρώων  στο 2,4% και η Ελληνική Λύση με 2,9%, ενώ αναποφάσιστοι και ψηφοφόροι του Λευκού και του Άκυρου ανέρχονται στο  18,3%

Βεβαίως πέραν των όποιων δημοσκοπήσεων, πρέπει να δούμε τα γεγονότα που θα μεσολαβήσουν έως τις ευρωεκλογές, ακόμα και το σύστημα που αυτές θα διεξαχθούν. Θα ισχύσει δηλαδή ο σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ή θα υπάρξει λίστα και ενδεχομένως περιφερειακή εκπροσώπηση;

Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, αν τελικώς ο Πρωθυπουργός επιλέξει την ταυτόχρονη διεξαγωγή και των βουλευτικών εκλογών. Πάντως, όσοι θεωρούν ότι το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελεί ένα στοιχείο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους καθώς ο ίδιος ο Άλέξης Τσίπρας, στην τελευταία αναμέτρησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή είχε σημειώσει:  «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα. Έχετε πέσει στις παγίδες σας».

Στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι λαμβάνονται υπ΄όψιν και οι κινήσεις που έχουν ξεκινήσει για την συγκρότηση ενός κεντροαριστερού μετώπου, καθώς και οι αδρές γραμμές που αρχίσουν να χαράζονται στην κεντροδεξιά και που ενδεχομένως να ενισχυθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οπότε θα μιλάμε για πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Γιάννης Στρατάκης.

 

 

Powered by TUODY Software