«Ναι μεν αλλά» από ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Ναι μεν αλλά» από ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Είχαμε την ψευδαίσθηση ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα ανταποκρινόταν στο καθολικό αίτημα για κατάργηση ή αλλαγή, έστω, της συνταγματικής πρόβλεψης για την ευθύνη των υπουργών.

Όμως, για ακόμα μια φορά, με το «ναι μεν αλλά» η ΝΔ απέδειξε πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αντιμετωπίζεται ως «ασπίδα προστασίας» για υπουργούς και πως δεν προτίθεται να συναινέσει στην ουσιαστική αλλαγή του.

Η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, έχει δύο σκέλη:

Πρώτον την τροποποίηση της παραγράφου 3 του συγκεκριμένου άρθρου προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη που αφορά στον χρόνο παραγραφής του αδικήματος υπουργών ώστε να ισχύει ό,τι ισχύει για όλους τους πολίτες. Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου, 253 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της ΝΔ.

Δεύτερον την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, σύμφωνα με την οποία στη ρύθμιση του άρθρου αυτού υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων, και ένα από αυτά τα αδικήματα είναι η δωροδοκία. Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή 179 βουλευτές, μεταξύ των οποίων κανένας βουλευτής της ΝΔ, θεωρώντας ότι είναι ανούσια αυτή η προσθήκη.

΄Όμως, μήπως αυτό το δεύτερο σκέλος είναι και το ουσιαστικό για εκκρεμείς υποθέσεις, όπως λένε στην κυβέρνηση, ότι δηλαδή «η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία», απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της ΝΔ περί αναδρομικότητας;

Άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή ήταν σαφής:

«Η ΝΔ μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται. Γιατί, λοιπόν, το έκανε αυτό η ΝΔ; Ένα ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί. Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε σ’ αυτήν τη στάση και θέση ο Αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης, που εδώ και μέρες βγαίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεξιά και αριστερά και δεν λέει «είμαι αθώος για όσα με κατηγορούν» –πιθανόν να είναι αθώος ο άνθρωπος- αλλά λέει ότι «ακόμα κι αν έχω δίωξη, έχει παραγραφεί». Κι έρχεστε τώρα εσείς τον πυρήνα, την καρδιά της αλλαγής που θέλουμε να κάνουμε στο άρθρο 86 και με μυστικό τρόπο να μην το ψηφίσετε, ώστε να πάρει εκατόν εβδομήντα εννιά ψήφους».

Το ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό και δηλωτικό προθέσεων και ως τέτοιο πρέπει να αξιολογηθεί και από τους ψηφοφόρους για έναν επί πλέον λόγο, ότι η στάση αυτή της ΝΔ εκδηλώνεται ενόσω βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση...  

Το μείζον δεν είναι αν ο κ. Γεωργιάδης είναι αυτός που  χαράσσει την γραμμή της ΝΔ, αλλά αν η γραμμή που τελικά επιλέγεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οδηγεί στο να τιναχτεί στον αέρα η όλη προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέστη ακόμα μία στρατηγική ήττα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να περάσει όλες τις προτάσεις του για συνταγματική αναθεώρηση σε αντίθεση με τον αρχηγό της ΝΔ που βρέθηκε και πάλι στα χαρακώματα αμυνόμενος.

Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι ορατά από τους ψηφοφόρους, ακόμα και από τους οπαδούς της ΝΔ.

Όμως εκείνοι που προβληματίζονται έντονα είναι τα μετριοπαθή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Μεϊμαράκης κ.α, που αρχίζουν πλέον να στέλνουν μηνύματα, κωδικοποιημένα προς το παρόν, προς την ηγεσία της ΝΔ.

Πρωτίστως όμως ο προβληματισμός αφορά στο τι κομίζει στην πολιτική σκηνή της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γ. Στρατάκης

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software