Άγρια κακοκαιρία: Προβλήματα σε Αττική και Κρήτη

Άγρια κακοκαιρία: Προβλήματα σε Αττική και Κρήτη

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών σε Αττική και Κρήτη

Οι βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προκάλεσαν αυξημένη κίνηση σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, ενώ στο Πασαλιμάνι οχήματα βούλιαξαν, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού.

Μάλιστα, είχε διακοπεί για μία ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, από το ύψος της Χαμοστέρνας μέχρι και την Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην παραλιακή από το Φαληρικό Δέλτα προς το λιμάνι, στην κάθοδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον κόμβο Χαμοστέρνας και στην κάθοδο της Λεωφόρου Κηφισού από την Αττική Οδό προς τα ΚΤΕΛ.


φωτό: piraeuspress.gr


Κρήτη: Ανυπολόγιστες ζημιές από τη θεομηνία

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας ζητούν οι δήμαρχοι Θεοδόσης Καλαντζάκης και Θοδωρής Πατεράκης, μια μέρα μετά τη θεομηνία.

«Η κατάσταση είναι τραγική», μας είπε από τον πλημμυροπαθή Μακρύ Γιαλό ο δήμαρχος Σητείας.

«Έχουμε ήδη κάνει αίτημα για να κηρυχτεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Το εθνικό, επαρχιακό-δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση σε ολόκληρο τον δήμο Σητείας. Έχουμε σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και στα δίκτυα της ΔΕΗ.

Παραμένουν αποκομμένα τα Κάτω Περβολάκια από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχουν εξαφανιστεί τα δίκτυα ύδρευσης στη Λαγκάδα και στα Πιλαλήματα. Στη Λαγκάδα επιπλέον ένα μεγάλο θερμοκήπιο παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου και έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού, όλο το παραλιακό μέτωπο έχει υποσκαφεί και έχουν χαθεί τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει πολλά μαγαζιά και τουριστικές επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να ανοίξουν, γιατί έφτασαν οι πρώτοι επισκέπτες για τη νέα τουριστική σεζόν.

Επίσης έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή Λιβάδια στην πόλη της Σητείας δύο ξενοδοχεία, σπίτια και καταστήματα, ενώ έγιναν με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων και ζώων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΜΑΚ και τους εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες.

Εκεί ο ποταμός Παντέλης μάς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Το δε παραλιακό μέτωπο στον Κουρεμένο και στον Μακρύ Γιαλό έχει γεμίσει καλάμια και σκουπίδια, και έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία από τη δύναμη του νερού που έψαχνε να βρει τη θάλασσα», μας είπε ο δήμαρχος Σητείας.


“Πνίγηκαν” καλλιέργειες

Εκτός από τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η θεομηνία στα αρδευτικά δίκτυα, «πρόβλημα έχουμε επίσης στην περιοχή της Ζήρου, όπου έχουν πλημμυρίσει οι αμπελώνες, αλλά και σε παρόχθιους ελαιώνες σε όλο τον δήμο Σητείας, όπου έχουν ξεριζωθεί πάρα πολλά ελαιόδεντρα», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.

Αναφορικά με την απώλεια της ιδιωτικής περιουσίας σε οικοσκευές κ.λπ., συγκροτήθηκε η σχετική επιτροπή από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα των πλημμυροπαθών, που θα ξεκινήσουν από σήμερα το πρωί να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις για οικονομική αποζημίωση στον Δήμο Σητείας.

Άγρια κακοκαιρία: Προβλήματα σε Αττική και Κρήτη


Στην Ιεράπετρα

Αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, υπέβαλε με επιστολή του και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει, «...έχοντας υπόψη μας το σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και επειδή ο Δήμος Ιεράπετρας έχει πληγεί στις 6/4/2019 (σ.σ. προχθές Σάββατο) από πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, τόσο σε περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων όσο και σε υποδομές του Δήμου σε όλη την έκτασή του, αιτούμεθα να κηρυχτεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών δεν είμαστε σε θέση ακόμη να εκτιμήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε καταστροφές σε οικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, κτηριακές υποδομές διαφόρων χρήσεων, ιδιωτικές και δημοτικές, σε αγροτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε κοινοχρήστους χώρους, σε δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης, εκτεταμένες κατολισθήσεις στο κύριο και αγροτικό δίκτυο κ.λπ.».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις υποδομές εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα του Μακρύ Γιαλού και στα χωριά της ίδιας περιοχής που ανήκουν διοικητικά στον δήμο Ιεράπετρας, αλλά και στα δυτικά χωριά του δήμου, όπου μια τεράστια κατολίσθηση ενός λόφου στην Αγία Παρασκευή έχει αποκόψει από τις Μάλλες τον Χριστό, το Μεταξοχώρι και το Σελάκανο, ενώ παραμένει αδιάβατος λόγω νερού και ο επαρχιακός από τον Χριστό προς τους Μύθους και τον Μύρτο.

Τα συνεργεία του Δήμου Ιεράπετρας επιχειρούσαν χθες να ανοίξουν τον δρόμο από τον Πλάτανο προς το Σελάκανο για να απεγκλωβιστούν όσοι είχαν παραμείνει εκεί αποκλεισμένοι το σαββατοκύριακο. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση και στην ηλεκτροδότηση.


Εικόνες καταστροφής στη μνημειακή γέφυρα στο Μύρτος

Κατά την τελευταία κακοκαιρία, οι ενισχύσεις στα θεμέλια της υπέστησαν σημαντικές φθορές.

Ευτυχώς όμως άντεξε και παραμένει στη θέση της.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν στο έπακρο το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε η μνημειακή γέφυρα που μετράει 130 και πλέον χρόνια ζωής.


Διαβάστε σχετικά: Kακοκαιρία διαρκείας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες


Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού σε όλη την χώρα:

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικοί νοτιοδυτικοί ίδιας έντασης.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 που θα βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ στα νότιά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νοτιά τοπικά 6 μποφόρ που θα γίνουν δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που θα στραφούν σε δυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 που θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή video και φωτό: neakriti.gr, piraeuspress.gr

Powered by TUODY Software