Χουντής: Η Λαϊκή Ενότητα παλεύει για μια νέα πανευρωπαϊκή συνεργασία

Χουντής: Η Λαϊκή Ενότητα παλεύει για μια νέα πανευρωπαϊκή συνεργασία

Συνέντευξη στον Γρηγόρη Νιάκα


Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 έως το 2014, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα από τον Αύγουστο του 2015, εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή στις εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου και "παλιά καραβάνα" στο χώρο της Αριστεράς, ο Νίκος Χουντής μιλάει στο Nooz.gr για την κατάσταση στην Ευρώπη και στην εγχώρια πολιτική σκηνή

Επισημαίνει ότι η Λαϊκή Ενότητα - Μέτωπο Ανατροπής παλεύει, μαζί με άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς στην Ευρώπη, για μια νέα πανευρωπαϊκή συνεργασία, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών, στη βάση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης, χωρίς οικονομικούς ανταγωνισμούς και ηγεμονισμούς, χωρίς την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χουντή, οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης "τσακώνονται" για να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Κατακρίνει, μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, λέγοντας ότι "προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπήκαμε στην περίοδο της κανονικότητας".


Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ: Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι "δημοψήφισμα", "δημοσκόπηση", ή ακόμη και το "α' ημίχρονο". Τι ακριβώς είναι για τη ΛΑ.Ε οι ευρωεκλογές; 

ΑΠ: Για την Λαϊκή Ενότητα το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να ενισχυθούν και να εκπροσωπηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς.

Της Αριστεράς που στήριξε και στηρίζεται στους κοινωνικούς αγώνες, που αποκαλύπτει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των επιλογών της ΕΕ, που έχει εναλλακτική πρόταση σε κατεύθυνση ρήξης με τις πολιτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης και είναι ανιδιοτελής, όπως απέδειξε και το 2015, που δεν συμβιβάστηκε και δεν υποτάχθηκε στο μονόδρομο των Μνημονίων.

ΕΡ: Γιατί να επιλέξει κάποιος την Λαϊκή Ενότητα; Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον της Ευρώπης; Μήπως η ανατροπή που ευαγγελίζεται το "Μέτωπο Ανατροπής" οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση της ευρωζώνης και της ΕΕ; "Βούτυρο στο ψωμί", δηλαδή των δυνάμεων του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που βρίσκονται σε άνοδο στη γηραιά ήπειρο...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να θεωρείται ένα σχέδιο δημοκρατίας, οικονομικής ευημερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία στην ΕΕ, όταν οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν για τις ζωές τους. Δεν υπάρχει οικονομική και κοινωνική ευημερία όταν οι πολιτικές και η λογική των Μνημονίων ενσωματώνονται στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και επιβάλλονται στα εθνικά Συντάγματα. Δεν υπάρχει ισότιμη συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών, όταν η Γερμανία ηγεμονεύει στην Ευρώπη μέσω των πολιτικών και των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την ακροδεξιά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είναι οι "φιλοευρωπαϊκές" δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής δεξιάς, του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, καλλιεργούσαν για δεκαετίες το φάντασμα της ακροδεξιάς, είτε για στενά εκλογικούς λόγους, είτε ως "αποκούμπι" στην περίπτωση που οι λαοί απειλούσαν το status quo της πολιτικής τους εξουσίας.

Επομένως, η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για την Ευρώπη. 73 χρόνια μετά τον όλεθρο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υμνητές του φασισμού και του ναζισμού λαμβάνουν κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές θέσεις, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τη δυστυχία, την οικονομική ανέχεια και την φτωχοποίηση των λαϊκών τάξεων της Ευρώπης. Άλλωστε, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις των ακροδεξιών για ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ, αυτές οι δυνάμεις μένουν πάντα πιστές στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, τόσο στην οικονομία, όσο και στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Λαϊκή Ενότητα - Μέτωπο Ανατροπής παλεύει, μαζί με άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς στην Ευρώπη, για μια νέα πανευρωπαϊκή συνεργασία, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών, στη βάση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης, χωρίς οικονομικούς ανταγωνισμούς και ηγεμονισμούς, χωρίς την κυριαρχία του κεφαλαίου.

ΕΡ: Οι ευρωκάλπες θα στηθούν με φόντο τη μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις "διακοπές στο σκάφος" από τη μια και από την άλλη για το επταήμερο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τον "ψυκτικό από το Περιστέρι", και το σχέδιο για είσοδο ιδιωτών στη δημόσια Υγεία...
 
ΑΠ: Οι ευρωκάλπες θα στηθούν, τελικά, με όποιο φόντο αποκρύπτει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Τσίπρας και Μητσοτάκης "τσακώνονται" για τις εργασιακές σχέσεις και την 7μερη εργασία, όταν οι πολιτικές τους έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, έχουν καθιερώσει την μερική απασχόληση και τους μισθούς των 300 ευρώ.

"Κονταροχτυπιούνται" για την υγεία και την κοινωνική πολιτική, χωρίς να λένε κουβέντα για τη δέσμευση που υπάρχει στο πρόγραμμα σταθερότητας 2019-2022 για μείωση κατά 10,6% των δαπανών για την υγεία. Αυτά τα θέματα χάνονται μέσα σε μια αντιδικία που έχει καμία σημασία για τον ελληνικό λαό. 

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υποστήριξε ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, "είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων". Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν οι Ευρωπαίοι αντιδράσουν τώρα στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ, 120 δόσεις κτλ) "ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο 50% στις εκλογές". Πιστεύετε ότι θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι για τα μέτρα;

ΑΠ: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπήκαμε στην περίοδο της "κανονικότητας". Ωστόσο, τόσο υπό το καθεστώς της μνημονιακής εποπτείας της Τρόικα-Θεσμοί, όσο και τώρα, στο καθεστώς της κανονικότητας της Ευρωζώνης, η οικονομική πολιτική της Ελλάδας δεν καθορίζεται από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση που ψηφίζει, αλλά από τις Βρυξέλλες (Κομισιόν), το Λουξεμβούργο (ESM) και τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ). Δεν υπάρχει πτυχή της οικονομικής πολιτικής, δεν υπάρχει κωδικός του προϋπολογισμού ή δαπάνη υπουργείου, που να έχει εκ των προτέρων εγκριθεί από τους "θεματοφύλακες" της δημοσιονομικής σταθερότητας, που είναι η ΕΕ.

Επομένως, για ποια "κανονικότητα" μιλάνε Τσίπρας και Μητσοτάκης; Την κανονικότητα, μάλλον, της μόνιμης λιτότητας, των περικοπών κοινωνικών δαπανών, σε υγεία και παιδεία, της απαξίωσης της εθνικής επενδυτικής πολιτικής και της "ζητιανιάς" των ξένων επενδύσεων, με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

ΕΡ: Πόσο θα επηρεάσει την ψήφο του ελληνικού λαού, η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που αξιολογεί τα προγράμματα προσαρμογής που έχει χρηματοδοτήσει, και ουσιαστικά ομολογεί ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης καθυστέρησαν την απόφαση για το αναγκαίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, για να σωθούν και να περιορίσουν τις ζημιές τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

ΑΠ: Η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση των προγραμμάτων που έχει χρηματοδοτήσει, είναι μια ακόμα ομολογία ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι αναπόφευκτες για την σωτηρία της χώρας. Αντίθετα, τα μνημόνια λιτότητας, τα τεράστια δάνεια που δόθηκαν από τους ευρωπαίους δανειστές στην Ελλάδα, οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό, σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις, τις ζημιές, ενός αναπόφευκτου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ίδιο είχε ομολογήσει το 2016 και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάιζεμπλουμ, σε ερώτησή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το πολιτικό κατεστημένο, τα κόμματα που στηρίζουν τη λογική και την πολιτική των Μνημονίων, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός, για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% του ΑΕΠ που πρέπει να πληρώσει για να εξυπηρετήσει ένα μη-βιώσιμο χρέος. Ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος από τα ψέματα και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στην πλάτη του, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της σταθερότητας των τραπεζών ή των ματωμένων πλεονασμάτων.

Για αυτό τον καλούμε να μετατρέψει την οργή του σε δύναμη ανατροπής και να στηρίξει την ανυπότακτη Αριστερά, την Λαϊκή Ενότητα, για μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση.

ΕΡ: Γιατί οι δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑ.Ε, Βαρουφάκης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ) δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν και να κατέβουν ενωμένοι στις ευρωεκλογές;

ΑΠ: Η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε πάνω στις αρχές της ενωτικής δράσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς, όπως φαίνεται και από τις δεκάδες ενωτικές πρωτοβουλίες και καλέσματα που έχουμε απευθύνει.

Κάποιες από αυτές τις δυνάμεις ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, και σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βλέπουμε ελπιδοφόρες προσπάθειες ενωτικής παρέμβασης και δράσης. Για αυτό το λόγο η στήριξη της Λαϊκής Ενότητας ενισχύει την κατεύθυνση του κοινού βηματισμού των δυνάμεων της Αριστερά, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Powered by TUODY Software