Καμίνης: Η ΕΕ πρέπει να ξαναγίνει ελκυστική- Το ΚΙΝΑΛ θα είναι η έκπληξη των εκλογών

Καμίνης: Η ΕΕ πρέπει να ξαναγίνει ελκυστική- Το ΚΙΝΑΛ θα είναι η έκπληξη των εκλογών

Συνέντευξη στον Γρηγόρη Νιάκα


Ο δήμαρχος της Αθήνας στην "καρδιά της κρίσης", από το 2011 έως το 2019, και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Nooz.gr, ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέπει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών, εκτιμώντας πως  "ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τον ευτελισμό της πολιτικής".

Ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι θέλει να δουλέψει στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο για να γίνει η Ένωση  "πιο δυνατή, πιο προοδευτική". Επισημαίνει, δε, ότι "και σε αυτές τις εκλογές έχουμε μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία να αμφισβητήσουμε τη συντηρητική κυριαρχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκλέγοντας τον Φρανς Τίμερμανς Πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι "ο κόσμος λοιπόν δεν θέλει λιγότερη Ευρώπη, θέλει καλύτερη Ευρώπη".

Επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο της ακροδεξιάς και στο ζήτημα της ασφάλειας στη χώρα μας.


Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ: Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "δημοσκόπηση" τις ευρωεκλογές", λέγοντας μάλιστα ότι σε αυτές θα συγκρουστούν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι η κάλπη των ευρωεκλογών, είναι εθνική κάλπη. Για το ΚΙΝΑΛ, τι ακριβώς είναι οι ευρωεκλογές;

ΑΠ: Εμείς λέμε ότι οι Ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές από μόνες τους, οι πιο σημαντικές από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες, θα πρέπει να ξαναγίνει ιδεώδες.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα του PES, έχουμε έναν στόχο: να πάρει μία σαφή προοδευτική κατεύθυνση η Ευρώπη, βασισμένη στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη για όλους τους πολίτες.

Να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα, να αντιμετωπιστούν επειγόντως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να ολοκληρωθεί η τραπεζική και νομισματική ένωση για να μη ζήσουμε άλλες οικονομικές κρίσεις σαν αυτές που γονάτισαν τη χώρα μας. Βεβαίως, είναι λογικό για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να πάνε την κουβέντα αλλού, γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν για την Ευρώπη: η μεν ΝΔ συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Δεξιά, που έφερε την κατάσταση εδώ, ενώ η ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι βαθειά αντιευρωπαϊκό και πολιτικά ανερμάτιστο.

ΕΡ: Σε συνθήκες πόλωσης και έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που τοποθετείτε τον "πήχυ" για το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωκάλπες;

Το λέω και το πιστεύω, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Νομίζω ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τον ευτελισμό της πολιτικής. Το γεγονός ότι από το στόμα του Πρωθυπουργού βγήκε η φράση ότι οι πολίτες την Κυριακή στο ψηφοδέλτιό τους θα έχουν και τη 13η σύνταξη, αποτελεί κατάπτωση.

Ομολογία απόπειρας εκμαυλισμού του εκλογικού σώματος. Πληγώνει την αξιοπρέπεια του κόσμου. Θα το πληρώσει, νομίζω, στην κάλπη. Από την άλλη, είναι η δική μας παράταξη που εκπροσώπησε διαχρονικά τη χώρα με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα, είναι η δική μας παράταξη που, με αίσθημα ευθύνης, πρόταξε πάντα το συμφέρον της χώρας έναντι του κομματικού συμφέροντος. Στις περιοδείες που κάνω σε όλη τη χώρα, βλέπω αυτή την αλλαγή: Επιστρέφουμε!Η Ευρώπη

ΕΡ: “Θα έρθει μια μέρα που οι οβίδες και οι βόμβες θα αντικατασταθούν από τις ψήφους, στη γενική ψηφοφορία των λαών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τις δημοκρατικές Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπου δεν θα υπάρχει πεδίο μάχης άλλο από τις αγορές τις ανοικτές στο εμπόριο και από τα πνεύματα τα ανοικτά στις ιδέες»”, είχε πει ο Β. Ουγκώ, το 1849. Πόσο μακριά είναι αυτή η ημέρα, για τις “ Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”;

ΑΠ: Είναι μία πολύ όμορφη φράση, που μοιάζει πραγματικά προφητική. Γιατί ακριβώς έτσι έγινε. Αυτή είναι η πραγματική κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο λόγος για τον οποίο μπήκα κι εγώ σε αυτή τη μάχη για την «ψυχή» της Ευρώπης, που είναι οι Ευρωεκλογές. Θέλουμε να την αλλάξουμε, να την κάνουμε πιο προοδευτική, πιο ανοιχτή, πιο ευαίσθητη, πιο αλληλέγγυα. Δεν ξέρω αν ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η πλήρης ομοσπονδιοποίηση, όπως υποδηλώνει η φράση «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Ξέρω όμως ότι η Ένωση πρέπει να γίνεται πιο δυνατή, πιο προοδευτική. Και γι’ αυτό θα δουλέψω στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

ΕΡ: Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι λαϊκιστικές δυνάμεις, ασκούν σοβαρές πιέσεις από τα δεξιά και από τα αριστερά στο οικοδόμημα της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό όραμα βρίσκεται στη "μέγγενη" αφ΄ενός της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών και αφ΄ετέρου από νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών, για τις οποίες κατηγορούνται ότι έχουν μερίδιο ευθύνης και τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Που βρίσκεται η διέξοδος για τους πολίτες;

ΑΠ: H διέξοδος βρίσκεται στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Ο υποψήφιος μας, ο σοσιαλδημοκράτης Φράνς Τίμερμανς, έθεσε την προοδευτική ατζέντα: ανάπτυξη με αλληλεγγύη, κανόνες στη φορολόγηση, επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προτεραιότητα στους νέους. Και σε αυτές τις εκλογές έχουμε μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία να αμφισβητήσουμε τη συντηρητική κυριαρχία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκλέγοντας τον Φρανς Τιμερμανς Πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΡ: Σύμφωνα με το ίδιο αφήγημα, το αντιευρωπαϊκό μένος έχει παγιωθεί σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών λαών και είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.  Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, υπάρχουν “ισχυρά πατήματα”: κρίση, μνημόνια, ανεργία, μεταναστευτικό, τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΠ: Αυτό το αφήγημα όμως, διαψεύδεται από τις ίδιες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Αυτές δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες η υποστήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί, ειδικά μετά το Brexit. Αυτό που λείπει είναι η εμπιστοσύνη στα Ευρωπαϊκά όργανα και την ικανότητα τους να παρέχουν λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου. Στην περίπτωση της χώρας μας αυτό είναι ακόμα πιο έντονο και δικαιολογημένα. Ο κόσμος λοιπόν δεν θέλει λιγότερη Ευρώπη, θέλει καλύτερη Ευρώπη.


ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

ΕΡ: Το ΚΙΝΑΛ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανακοινώθηκε η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας. Από την άλλη, είδαμε στην Ισπανία ότι οι  σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ δεν έθεσαν ως στόχο την στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Αντιθέτως,  πορεύτηκαν  αριστερά, συγκρούστηκαν με τη δεξιά και κέρδισαν τις εκλογές. Μήπως τη συνταγή αυτή πρέπει να ακολουθήσουν το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας;

ΑΠ: Ούτε κι εμείς θέτουμε ως στόχο τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουμε ως στόχο. Τη στρατηγική ήττα της απόλυτης ανακολουθίας, του ευτελισμού της πολιτικής που την έχουν μετατρέψει σε αλισβερίσι, της εξώφθαλμης κοροϊδίας, της ανερυθρίαστης πολιτικής παροχών λίγες μέρες πριν από τις εκλογές;

Ότι πιο παλαιοκομματικό και συντηρητικό το έχει αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τώρα που υποτίθεται ξεφορτώθηκε το «βαρίδι» του επί 4 χρόνια ακροδεξιού εταίρου. Άρα δεν τίθεται καμία σύγκριση με την πολιτική του Πέδρο Σάντσεθ.

ΕΡ: Η Φώφη Γεννηματά, επιμένει ότι "Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δύο όψεις της συντήρησης". Μάλιστα πρόσφατα τη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: "Καλιμπράρετε λίγο τις ίσες αποστάσεις κυρία Γεννηματά. Στο κάτω κάτω στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν, μην το ξεχνάτε με τόση ευκολία". Θα κρατήσει μέχρι το τέλος τις ίσες αποστάσεις το Κίνημα Αλλαγής;

ΑΠ: Όπως είπα και νωρίτερα, το αλισβερίσι της πολιτικής που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μας είναι απωθητικό στο Κίνημα Αλλαγής και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, αφού ευτελίζει την πολιτική. Ο δικός μας στόχος είναι η αυτόνομη πορεία μας.

Δεσμευόμαστε, θα σας θυμίσω, από την απόφαση του συνεδρίου μας, σύμφωνα με την οποία καμία συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει ερήμην των μελών του κόμματός μας. Πορευόμαστε με οδηγό τις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία μας, κάτι που αποτελεί είδος εν ανεπάρκεια στην πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό.

ΕΡ: Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη- από τις πρόσφατες για τους ιδιώτες στη δημόσια Υγεία, την 13η σύνταξη, την επταήμερη εργασία, το οκτάωρο και τον “ψυκτικό του Περιστερίου” μέχρις τις παλαιότερες για το δώρο των Χριστουγέννων, τα επιδόματα και τις ανισότητες στη ζωή- ήταν “λάθος διατυπώσεις”; Δηλώσεις που παρεξηγήθηκαν, ή απλώς βρίσκονται στον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου προγράμματος και των σκληρών θέσεων που επιθυμεί να υλοποιήσει η ΝΔ;

ΑΠ: Δεν θα μπορούσε να είναι παρεξήγηση, καθότι επαναλαμβάνονται μονότονα προς μία και μόνο πολιτική κατεύθυνση. Είναι μία, εν πολλοίς, παρωχημένη, πολιτική φιλοσοφία που αποθεώνει την αγορά έναντι του κράτους και θεωρεί ως περιττά, σχεδόν βλαπτικά, τα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς  ο κ. Μητσοτάκης μιλάει συχνά για ένα κόσμο που αλλάζει και για το πως πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Πολιτεύεται όμως με τις βεβαιότητες της δεκαετίας του 90. Δεν είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να τοποθετεί τη μάχη απέναντι στις ανισότητες στην κορυφή της ατζέντας και η ΝΔ να τις θεωρεί φυσιολογικές. Οι αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνολογία θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο ζωής σε σχέση με την εργασία, όχι να το κατεβάσουν. Αν αυτή είναι η συνταγή του κ. Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, είναι εκτός πραγματικότητας.  


Ασφάλεια

ΕΡ: Η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ασφάλειας και της τάξης (δράση Ρουβίκωνα, αντιεξουσιαστές, Εξάρχεια). Τα προβλήματα όμως υπήρχαν και πριν το 2015...

ΑΠ: Όπως έχω πει, η ασφάλεια είναι η βάση από την οποία απορρέουν όλα τα δικαιώματα. Αν δεν υπάρχει ασφάλεια, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Προφανώς το ζήτημα των Εξαρχείων δεν είναι τωρινό, πλέον όμως βλέπουμε να συμπλέουν το πολιτικό με το κοινό ποινικό έγκλημα. Και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ιδιότυπη ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση στα φαινόμενα αυτά. Η κυβέρνηση μοιάζει να τελεί εν ομηρία, αυτή είναι η αλήθεια. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software