Μπελαβίλας: Στην εκλογική μάχη του Πειραιά διακυβεύεται η Δημοκρατία

Μπελαβίλας: Στην εκλογική μάχη του Πειραιά διακυβεύεται η Δημοκρατία

Συνέντευξη στην Ντίνα ΜιχαλοπούλουΣτην εκλογική αναμέτρηση του Πειραιά, "διακυβεύεται η ίδια η Δημοκρατία" λέει στο nooz ο υποψήφιος δήμαρχος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑΝίκος Μπελαβίλας, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητάς του, ενώ υπογραμμίζει πως ο στόχος του είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στη μεγαλύτερη πόλη - λιμάνι της χώρας.

Ο καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ, είναι γνωστός στον Πειραιά για την μακρόχονη και ακούραστη προσφορά του στα κοινά - μέσα από την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικότητες -, για την πλούσια θεωρητική του κατάρτιση, το "κοφτερό" του πνεύμα, την "εφηβική" αγωνιστική του διάθεση και τον ζωντανό και πολιτισμένο πολιτικό του λόγο.

Με σύνθημα "είμαστε εδώ, είμαστε από εδώ" διεκδικεί τη δημαρχία με βασικό αντίπαλο την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Μώραλη, την οποία έχει καταγγείλει - στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα - ως "Δούρειο Ίππο" συμφερόντων της ολιγαρχίας.


Η συνέντευξη του Νίκου Μπελαβίλα

- Ο Πειραιάς είναι μία σημαντική πόλη με πολλά "χαρίσματα", ωστόσο διαχρονικά υπήρξε μία δυστοκία των δημοτικών αρχών να τα αξιοποιήσουν. Πρόκειται για έλλειψη οράματος, για εμπλοκή συμφερόντων ή για τί άλλο;

Λίγο από όλα θα μπορούσα να πω. Ειδικά τα τελευταία 16 χρόνια – και επαναλαμβάνομαι- στην διοίκηση του δήμου βρέθηκε ένας γυναικολόγος που είχε άποψη για το κυκλοφοριακό με στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, ένας αστέρας του μπάσκετ ο οποίος έχει ο ίδιος ομολογήσει πως ήταν λάθος του η εμπλοκή του με την αυτοδιοίκηση και τώρα ένας μάνατζερ που επίσης ομολογεί ότι δεν γνωρίζει τον Πειραιά και πως πέντε χρόνια μετά αρχίζει να τον μαθαίνει.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ο Πειραιάς διαχρονικά αντιμετωπίστηκε ως κομματικό στοίχημα με εξαίρεση ίσως την τελευταία περίοδο όπου έγινε εφαλτήριο για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων όπου και πάλι το πολιτικό κριτήριο είναι εμφανές.

Γιατί μπορεί η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου να στηρίζεται επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής και Το Ποτάμι, όμως η παρουσία της τοπικής Νέας Δημοκρατίας είναι ηχηρή αν και θα αρκούσε μόνο η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Και πριν βιαστούν κάποιοι να πουν ότι τώρα είναι στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μου επιτρέψετε να τονίσω πως η παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας είναι συνεχής τα τελευταία 20 χρόνια.

Είναι η ομάδα το πρόγραμμα της οποίας πολλάκις αντιγράφηκε από ανίκανους να το υλοποιήσουν απλά για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν.  

2. Πώς αξιολογείτε την ποιότητα ζωής των δημοτών; Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Ως δημότης Πειραιά μπορώ να σας πω ότι είναι κάκιστη.

Σε κάθε επίπεδο και χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Αν χρειάστηκε να κάνω αγώνα για να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του σπιτιού μου όντως για ανακύκλωση και όχι στα σύμμεικτα, αντιλαμβάνεστε πως τίποτα δεν λειτουργεί.

Σε μια έρευνα που έγινε στον Πειραιά και έχουμε δημοσιοποιήσει, εκείνο που ενοχλεί τους δημότες – ο απερχόμενος δήμαρχος μόνο το τελευταίο διάστημα ψέλλισε την αποτυχία του- είναι η καθημερινότητα. Και σε αυτό ακριβώς επικεντρώνουμε εμείς.

Τα μεγάλα έργα ξέρω να τα σχεδιάζω να τα δρομολογώ και να τα υλοποιώ με επιτυχία.

Ο δημότης όμως πρέπει να έχει μια αξιοπρεπή καθημερινότητα. Και αυτός είναι ο στόχος της παραταξής μας: Οι δρόμοι, τα σκουπίδια, τα σχολεία, ο φωτισμός. Θέματα που δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε. 

3. Ποια θεωρείτε τα πιο αρνητικά στοιχεία της θητείας του Γιάννη Μώραλη;

Ότι δεν έφτιαξε το αστεροσκοπείο στον Προφήτη Ηλία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτή ήταν μία από τις δεσμεύσεις στο ιλουστρασιόν πρόγραμμά του το 2014.

Το πιο αρνητικό λοιπόν είναι ότι δεν έχει καν πρόγραμμα και στόχο. Ότι κινείται όπως τον πηγαίνει το κύμα, ότι δεν ασχολήθηκε με την πόλη παρά μόνο έκανε τις δημόσιες σχέσεις του χορηγού – «ευεργέτη»

4. Υπάρχει η αντίληψη ότι η συμμετοχή ενός ισχυρού επιχειρηματία σε έναν συνδυασμό, θα φέρει κονδύλια, αναπληρώνοντας το έλλειμμα κρατικής χρηματοδότησης.

Συνέβη αυτό με την συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον συνδυασμό Μώραλη;

Αυτά τα λένε οι νεοφιλελεύθεροι που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν ακόμα και τον αέρα. Ποιος αλήθεια ιδιώτης μπορεί να διαθέσει κεφάλαια απαραίτητα για έναν φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης; Ποιος υπάρχει σήμερα που θα μπορούσε να δώσει ένα ποσό όπως τα 80.000.000 ευρώ της ΟΧΕ (σ.σ.:"Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση", φορέας του δήμου Πειραιά που διαχειρίζεται το πρόγραμμα "Αττική" 2014 -2020) και ακόμα και αν το έκανε, με τι αντάλλαγμα;

Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, όχι δεν συνέβη.

Και κανένας λογικός άνθρωπος δεν περίμενε πως θα συμβεί. Αν έκανε δωρεές; Ναι έκανε. Αλλά πολύ μεγαλύτερες είναι οι δωρεές και η προσφορά των χιλιάδων ανωνύμων οι οποίοι στήριξαν τους δημότες μέσα στην κρίση. Και χωρίς να το διαφημίζουν.  

5. Έχετε εκφράσει ανησυχίες για τις συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας στον Πειραιά. Βλέπετε πως διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για τους υποψηφίους; 

Πως θα μπορούσαν να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες όταν ο απερχόμενος δήμαρχος έχει στα πόδια του ένα μεγάλο μιντιακό όμιλο και μαζί με αυτόν δεκάδες εξαγορασμένα ΜΜΕ που εξαρτώνται από τον χορηγό;

Που δεν αποφάσισαν απλά να μας αποκλείσουν αλλά να διαστρεβλώσουν και την πιο απλή μας δήλωση;

Ο κ. Μώραλης επιπλέον έχει στη διάθεσή του τεράστια κονδύλια που διαθέτει στις εκλογές τα οποία εμείς δεν διαθέτουμε.

Εμείς στηριζόμαστε στις δωρεές των φίλων του συνδυασμού. Το αποτέλεσμα – που δείχνει και την διαφορά πολιτικού πολιτισμού – είναι πως έχει γεμίσει ο ήδη βρώμικος Πειραιάς τόνους διαφημιστικού χαρτιού.

Χαρακτηριστικό δε είναι πως φυλλάδιο του συνδυασμού του βρέθηκε ακόμα και στην πλατεία Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας. Και διερωτώμαι: στέλνουν φακέλους στους ετεροδημότες;

Ή έχουν μοιράσει και αλλού σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθούν; 

6. Στο debate στην ΕΡΤ αναφέρατε ότι "η ΝΔ στηρίζει τον κύριο Βλαχάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει εμένα. Στον Πειραιά έχουμε την ιδιομορφία ότι ο κύριος Μώραλης δεν στηρίζεται από μία πολιτική συμμαχία, αλλά από τον κύριο Μαρινάκη". Υπό αυτό το πρίσμα, τί θεωρείτε ότι διακυβεύεται στην συγκεκριμένη εκλογική μάχη;

Διακυβεύεται η ίδια η δημοκρατία. Σας το είπα και πριν από λίγο: κάποιος ο οποίος «χορηγεί», συνήθως έχει και απαιτήσεις. Είτε την προβολή του είτε κάτι άλλο. Ο συγκεκριμένος χορηγός έχει υψηλότερες απαιτήσεις κάτι που δείχνει με τις πράξεις του.

Από την αποπομπή του Πέτρου Κόκκαλη από τον συνδυασμό μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την πλήρη και απροκάλυπτη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό δεν το κάνει επειδή είναι ένας αγνός οπαδός του κόμματος.

Αλλά γιατί ίσως ελπίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα τακτοποιήσει τις ανοικτές του υποθέσεις με τη δικαιοσύνη.  

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της παράταξης "Πειραιάς για Όλους"

Φωτογραφίες από την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στον Πειραιά


Ο Νίκος Μπελαβίλας συστήνεται:

Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1959, από γονείς Πειραιώτες και παππούδες νησιώτες.

Πήγα στο 28ο Δημοτικό Σχολείο στην Καστέλα και στο 2ο Γυμνάσιο στην οδό Αφεντούλη.

Εντάχθηκα στον "Ρήγα Φεραίο".

Ήμουν μέλος του Γραφείου Μαθητών Πειραιά στη Μεταπολίτευση και έπειτα στην Οργάνωση της Σπουδάζουσας στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας, Φοιτητικές Συσπειρώσεις και στη συνέχεια Κίνηση για τα Κοινωνικά Δικαιώματα τη δεκαετία του 1980. 

Το 1988, μαζί με άλλους Έλληνες και Γερμανούς ακτιβιστές φυλακιστήκαμε στην Τουρκία, σε μία καμπάνια υπεράσπισης των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων του πραξικοπήματος. Μείναμε ένα μήνα στη φυλακή και απελαθήκαμε μαζί με τον Νίκο Γιαννόπουλο, τον Γιώργο Κουβίδη και τον αξέχαστο Χανιώτη γιατρό Κωστή Νικηφοράκη.

Στη συνέχεια έφυγα για το Λονδίνο με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Επέστρεψα στην Ελλάδα τελειώνοντας τη διδακτορική μου διατριβή.

Διδάσκω πολεοδομία, στην αρχή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το 2003 στο ΕΜΠ. Σήμερα, είμαι Αναπληρωτής Καθηγητής και διευθύνω το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

Έχω προκληθεί ως επισκέπτης καθηγητής ή ως ομιλητής στις πανεπιστημιακές σχολές αρχιτεκτονικής και ιστορίας στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Λιουμπλιάνα και στα Τίρανα.

Συμμετείχα στη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Έχω την επιστημονική ευθύνη του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου.

Διηύθυνα την κατασκευή του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού της Ερμούπολης, τον σχεδιασμό των αναπλάσεων της Ελευσίνας, τη δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό,

Συμμετείχα στον σχεδιασμό των μητροπολιτικών πάρκων: στο Γουδί, στο Ελληνικό και στο "Αντώνης Τρίτσης" στο Ίλιον.

Είχα την τύχη και την μοναδική εμπειρία να οριστώ επιστημονικός αξιολογητής μνημειακών πόλεων και τόπων της UNESCO, στην Ιαπωνία (2007), στην Ισπανία και στη Σλοβενία (2009, 2011), στην Αυστρία (2014), στο Κουβέιτ (2017).

Τέλος, είμαι αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και θήτευσα σε δύο θητείες, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς-Ελληνικό Τμήμα (TICCIH).

Η εμπλοκή μου με τα πειραϊκά θέματα άρχισε πολύ νωρίς: το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Περάματος (1988), το Φεστιβάλ Πειραιά υπό τον τότε αντιδήμαρχο Κώστα Κωσταράκο με  καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θάνο Μικρούτσικο (1992) και η μελέτη Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης περιοχής δήμου Πειραιά (1994).

Ακολούθησαν οι μελέτες και οι έρευνες για τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, τα εργοστάσια Ρετσίνα και Δηλαβέρη, ο ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, η ΧΡΩΠΕΙ, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, την οδό Πειραιώς, ο σταθμός επιβατών στον ΟΛΠ και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό, η μελέτη γα την ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά.

Συμμετείχα ως μέλος της ομάδας του ΕΜΠ, στον σχεδιασμό της αρχικής χάραξης του Τραμ το 2006, από την οδό Τζαβέλα απευθείας στην πλατεία Καραϊσκάκη, που δυστυχώς απορρίφθηκε από τον Δήμο Πειραιά.

Αν είχε ακολουθηθεί η μελέτη, οι επιπτώσεις στην πόλη θα ήταν πολύ λιγότερες. Έτσι το τραμ ακολούθησε την πορεία των αυτοσχεδιασμών των δημάρχων του Πειραιά, κυρίως του Χρήστου Αγραπίδη.

Επιστρέφοντας στα δημοτικά θέματα, το 1986 ιδρύσαμε με επικεφαλής τον Κώστα Κωσταράκο τους "Πολίτες του Πειραιά" και το 1998 μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα, την Ελένη Σταματάκη, τη Μαρία Σταθάκη και δεκάδες πειραιώτες, το "Λιμάνι της Αγωνίας".

Το 2004, με τους πασαλιμανιώτες, τους αρχαιολόγους και την Επιτροπή Κατοίκων Ζέας, σώσαμε το μικρό λιμάνι και τις αρχαιότητες, τη "θαλασσινή πλατεία" της πόλης μας, κυριολεκτικά από την καταστροφή.

Για δύο χρόνια θήτευσα δημοτικός σύμβουλος.

Μία καλή θητεία και ένα ακόμη καλύτερο μάθημα για τις παθογένειες της δημοτικής μας εξουσίας.

Συνέχισα την πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία και το καλοκαίρι του 2018 αποδέχτηκα την πρόταση να αναλάβω τη Διοίκηση της εταιρείας του Δημοσίου «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Αντικείμενό της, είναι οι αστικές αναπλάσεις του μητροπολιτικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Παράλληλα έχω την ευθύνη του συντονισμού του Πιλοτικού Προγράμματος Αξιοποίησης Ακινήτων με Κοινωνική Ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στην Αθήνα, στον Πειραιά και στον Βόλο.

Είμαι διατεθειμένος, να εργαστώ για να αλλάξω την πόλη μας, τη πόλη που μεγάλωσα και κατοικώ.

Στηρίζομαι για αυτό, στις γνώσεις και στην εμπειρία μου, μέσα από τις πανεπιστημιακές μελέτες αλλά και τα προγράμματα που συμμετείχα και έχουν πετύχει σε μια σειρά πόλεις στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο.

Φωτογραφίες από την σελίδα του Νίκου Μπελαβίλα και την σελίδα του πρωθυπουργού στο Facebook

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software