Αντώνης Σιγάλας: Οι πολιτικές λιτότητας στην Ε.Ε. θα υπάρχουν και τη Δευτέρα...

Αντώνης Σιγάλας: Οι πολιτικές λιτότητας στην Ε.Ε. θα υπάρχουν και τη Δευτέρα...

Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Άνθρωπος της Αριστεράς με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, επιστήμονας και συγκεκριμένα μαθηματικός και τενόρος. Κυρίως, όμως, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, από τους πρώτους που είχαν το θάρρος να μιλήσουν και βέβαια να υπερασπιστούν αυτά τα δικαιώματα, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη. 

Υπηρέτησε το κυβερνών κόμμα ως το 2015, διετέλεσε μάλιστα και μέλος του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πήρε την απόφαση να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Εντάχθηκε στη ΛΑΕ ακολουθώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αυτή την Κυριακή δοκιμάζει για πρώτη φορά την τύχη του σε ευρωεκλογές. 

Ο Αντώνης Σιγάλας δέχθηκε με χαρά να μιλήσει στο nooz.gr και να αναλύσει τις σκέψεις του για τη μάχη της Κυριακής αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες στην εκλογική μάχη της Κυριακής και τι θα συνιστά επιτυχία για τη ΛΑΕ

«Μιλώντας ρεαλιστικά, ενδεχόμενη εκλογή μου θα αποτελεί έκπληξη, ωστόσο αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να εκπροσωπήσω τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΕ, θεωρώ ότι η εκλογή έστω και ενός ευρωβουλευτή θα συνιστά σημαντική επιτυχία».

Ασπάζεστε την άποψη ότι πρόκειται για τις σημαντικότερες ευρωεκλογές κι αν «ναι» γιατί; 

«Την ασπάζομαι στο κομμάτι που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2008, συνεχίζει να ταλαιπωρεί μια σειρά από χώρες. Βλέπουμε, μάλιστα, ότι έχει επεκταθεί και στο πολιτικό σκηνικό με την ανησυχητική αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων. Ιταλία, Γαλλία και Ουγγαρία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, ωστόσο το πρόβλημα αγγίζει κι άλλες σημαντικές χώρες όπως η Ολλανδία και η Ισπανία».  

Βλέπετε διάθεση για αλλαγή πολιτικής πλεύσης στην Ε.Ε. μετά την 26η Μαΐου;

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα και τον τρόπο με τον οποίο θα τα ερμηνεύσουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Αν τα αποτελέσματα κινούνται προς τη σφαίρα του ευρωσκεπτικισμού, θα πυροδοτήσουν μεν εξελίξεις, αλλά δεν πιστεύω ότι θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα, δε νομίζω ότι θα εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας. Θα υπάρχουν και τη Δευτέρα».

Θα ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωση που η Ακροδεξιά αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά της;

«Αν είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο η δυναμική της, λογικά θα επιφέρει κάποιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα χαλάρωση αλλά όχι άρση των μέτρων λιτότητα. Με απλά λόγια, θα υπάρξει ένα φρενάρισμα αυτής της θεσμικής αλλαγής που έχει συντελεστεί από το 2008 και μετά για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Ας μη γελιόμαστε όμως. Οι δυνατοί θα εξακολουθούν να ζουν εις βάρος των λιγότερο δυνατών. Αυτή θα είναι η επιδίωξη και το μόνο που μπορεί να αλλάξει ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί αυτό το πρότυπο».

Θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση σε πέντε χρόνια από σήμερα;

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Βέβαια οι οικονομικοί δεσμοί σε αυτή την κοινότητα είναι τόσο ισχυροί που κανείς δεν μπορεί να του διαρρήξει. Προβλέπω, όμως, ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και θα είναι διαφορετική από ότι σήμερα».

Θα υπάρχει Βρετανία στην Ε.Ε.;

«Νομίζω πως θα είναι εκτός. Θα καταστραφεί το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία αν αλλάξει η απόφαση του δημοψηφίσματος. Θα επιδιωχθεί έξοδος με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για όλους».

Powered by TUODY Software