Όλα έτοιμα για την αυριανή "πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία" με τις 4 κάλπες

Όλα έτοιμα για την αυριανή "πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία" με τις 4 κάλπες

Την πλήρη ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών για την ομαλή έναρξη και ολοκλήρωση της αυριανής "πρωτόγνωρης εκλογικής διαδικασίας στην ιστορία του ελληνικού κράτους", με τις τέσσερις διαφορετικές κάλπες, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κωνσταντίνος Πουλάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Αύριο έχουμε μια εκλογική διαδικασία με τέσσερις κάλπες: των Ευρωεκλογών, των περιφερειακών εκλογών, των δημοτικών και για πρώτη φορά των κοινοτικών εκλογών. Είναι μια εκλογική διαδικασία, που στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά, δηλαδή να υπάρχουν την ίδια μέρα τέσσερις διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, με τέσσερις διαφορετικές κάλπες και όλες με υποψηφίους που χρειάζονται σταυρό προτίμησης

Είναι ένα πρωτόγνωρο εκλογικό εγχείρημα, μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία, για την οποία το υπουργείο Εσωτερικών, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, με τη σωστή οργάνωση την οποία έκανε τους τελευταίους έξι μήνες και με τη σωστή πολιτική καθοδήγηση της ηγεσίας, είναι σε θέση να δηλώσει, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ότι όλα θα εξελιχθούν εντάξει", είπε.

Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων -39.063- είναι περίπου διπλάσιος από τον συνηθισμένο και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προμήθειες, "ώστε όλα τα εκλογικά τμήματα να μην έχουν καμία έλλειψη σε κάλπη, παραβάν ή στο χαρτί που χρειάζεται, σε λευκό χρώμα για όλες τις ψηφοφορίες εκτός από τις Ευρωεκλογές, που είναι σιέλ, όπως και οι φάκελοι".

Επισήμανε ακόμη ότι στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα υπάρχουν "Α" και "Β" εκλογικό τμήμα.

Στο πρώτο θα ψηφίζουν οι πολίτες για τις Ευρωεκλογές και για τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο, ουσιαστικά στη διπλανή αίθουσα, θα καταθέτουν την ψήφο τους για τις δημοτικές και τις κοινοτικές.

"Υπάρχει και ένα 15% των εκλογικών τμημάτων, μεταξύ των οποίων τα μισά είναι σε δήμους που δεν έχουν κοινότητες -59 είναι αυτοί οι δήμοι- όπου οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν ενιαία στην ίδια αίθουσα, σε τρεις κάλπες.

Και υπάρχουν και κάποια άλλα εκλογικά τμήματα, περίπου 3000, τα οποία είναι επίσης ενιαία, έχουν μεν και τις τέσσερις κάλπες αλλά έχουν πολύ μικρό εκλογικό κατάλογο, δηλαδή ένα εκλογικό σώμα που δεν υπερβαίνει τους 250 ανθρώπους" εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι για τις Ευρωεκλογές οι πολίτες μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς, ενώ ο αριθμός των σταυρών διαφέρει στις υπόλοιπες τρεις εκλογές διαδικασίες, αναλόγως του αριθμού των μελών του περιφερειακού, δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα, πάντως, θα υπάρχει αφίσα με σαφείς οδηγίες για τη σταυροδοσία στον συγκεκριμένο δήμο ή περιφέρεια.

Ως προς το πόσοι θα είναι οι 17χρονοι και 17χρονες, που θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά, ο κ. Πουλάκης σημείωσε:

"Ψηφίζουν, πρώτον, οι δεκαεπτάρηδες, βάσει νόμου που πέρασε από αυτή την κυβέρνηση το 2016. Αυτοί έχουν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο δικαίωμα. Αλλά σκεφτείτε ότι οι τελευταίες εκλογές ήταν το 2015, τότε ψήφισαν οι δεκαοκτάρηδες, ενώ υπάρχουν οι γεννηθέντες σε πέντε χρονιές, από το 1997 μέχρι το 2002, που δεν έχουν μέχρι σήμερα ψηφίσει, που κι αυτοί για πρώτη φορά φέτος θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν".

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι νέοι είναι συνολικά περίπου 520.000-530.000.

Σημείωσε τέλος ότι πρέπει διαρκώς να θυμόμαστε ότι οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, στην οποία καλό είναι να παίρνουμε μέρος όσο το δυνατόν πιο ενεργά.

"Ψηφίζουμε για τη ζωή μας" κατέληξε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software