Βενιζέλος: Η κυβέρνηση καθαιρέθηκε από τον λαό το βράδυ της Κυριακής

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση καθαιρέθηκε από τον λαό το βράδυ της Κυριακής

"Δικαιωμένος" δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

"Νομίζω ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού σοκ από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της πολιτικής ήττας και την αλλαγή που έχει συντελεστεί", τόνισε σε συνέντευξη του, στον ΣΚΑΪ.

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων που έχει, καθαιρέθηκε από τον ελληνικό λαό το βράδυ της Κυριακής και παρά τη βούλησή της, που ήταν να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, αναγκάζεται να επισπεύσει τις εκλογές. Νιώθει ότι βρίσκεται σε απόλυτη κρίση νομιμοποίησης αλλά θέλει να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, λίγες ημέρες, λίγες ώρες τους μοχλούς της εξουσίας. Νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί σε σχέση με πράγματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς το θώρακα της εξουσίας", σημείωσε.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


"Ήταν στρατηγική ήττα και αυτό νομίζω ότι φάνηκε στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα όταν ανακοίνωσε ότι προσφεύγει σε εκλογές, παρότι η βούλησή του ήταν, προφανέστατα, να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο", είπε και πρόσθεσε:

"Στρατηγική ήττα δεν είναι το να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό αμέσως στις ευρωπαϊκές εκλογές που προηγήθηκαν, στρατηγική ήττα είναι να μην μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις τις μετεκλογικές, να μην μπορεί να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης, να μην μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην μπορεί να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, εάν θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης, ας ανταποκριθεί. Αλλά δεν θα το κάνει γιατί η στρατηγική του είναι στρατηγική σύγκρουσης, είναι διχαστική. Ας το κάνει, αν θέλει να δείξει ότι κάτι αντελήφθη, αλλά δεν θα το κάνει".
 
Για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής προς τις πρόωρες κάλπες, ο κ. Βενιζέλος το χαρακτήρισε σημαντικό λέγοντας χαρακτηριστικά: "για διάφορους λόγους το ΚΙΝΑΛ κατοχύρωσε την τρίτη θέση και έχουμε μία πτώση της Χρυσής Αυγής, έτσι ώστε αυτή να βρεθεί πίσω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το ΚΙΝΑΛ κάνει μία νέα, ας το πούμε έτσι, προσπάθεια η οποία, βεβαίως, θα δοκιμασθεί και θα κριθεί, ελπίζω με επιτυχία, στις βουλευτικές εκλογές, όπου απαιτείται βεβαίως καθαρός λόγος.

Ένα μήνυμα το οποίο να είναι μήνυμα εθνικής ανάταξης, γιατί εμείς πρέπει να είμαστε οι φορείς του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που πρέπει να δεχθούν όλοι, επειδή αυτό είναι το μόνο εφικτό, όχι επειδή είμαστε οι εξυπνότεροι ή οι εμπειρότεροι, αλλά επειδή λέμε πράγματα εθνικά αυτονόητα και ευρωπαϊκά αυτονόητα. Και, επίσης, πρέπει εμείς να στέλνουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε εγγυητές μίας πολιτικής σταθερότητας η οποία έχει στοιχεία ευρωπαϊκά, εθνικά, προοδευτικά. Έχει σχέση με τη συνοχή της κοινωνίας και με την προστασία της μεσαίας τάξης. Η προστασία της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι το δικό μας έμβλημα αυτή τη στιγμή".
 
Για τον δικό του ρόλο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι δεν εναπόκειται σε εκείνον να αποφασίσει τίποτα. "Εγώ ξέρετε είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί η προσπάθεια που έχω κάνει, η οποία είναι μία προσπάθεια που γίνεται στο όνομα της Δημοκρατίας, αποδίδει καρπούς, και χαίρομαι γιατί αυτό, λίγο-πολύ, αναγνωρίζεται ή, εν πάση περιπτώσει, συζητείται. Από εκεί και πέρα, η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να εντοπίσει τις ανάγκες της και να προστατεύσει τον εαυτό της και την προοπτική της", σημείωσε.


Δικαιοσύνη

"Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επίσης, τόνισε πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ως άνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν δύναται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

Ως προς το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η "διάλυση της βουλής που εξαγγέλθηκε μετά την ήττα δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα αλλά επειδή η βουλή έχασε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος".

Πρόκειται για δυσαρμονία, τόνισε, συμπληρώνοντας πως κανονικά "πρέπει να παραιτηθεί και να ακολουθηθεί η διαδικασία της υπηρεσιακής", τονίζοντας όμως ότι δυστυχώς αυτή η πρακτική έχει κατ' επανάληψη ακολουθηθεί από το 1977 και μετά.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software