Αποφασισμένη να προχωρήσει στις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση

Στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και τη ψήφιση των νέων Ποινικών Κωδίκων από την Ολομέλεια της Βουλής, των οποίων η επεξεργασία ολοκληρώθηκε πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Για τους ποινικούς Κώδικες, η αντιπολίτευση συμφωνεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με το δεδομένο ότι στη διάρκεια της επεξεργασίας τους υπήρξε ευρεία συναίνεση, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έκανε εξαντλητικό διάλογο και ενέταξε στις αλλαγές πολλές από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ βάζουν φρένο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία κρίσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρότι η προεργασία έχει ολοκληρωθεί και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει προεγκρίνει (στο πλαίσιο της short list) τους τρεις ανώτατους δικαστικούς για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (Μάκης Βορίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος) που χειρίζονται την υπόθεση από τα δύο κόμματα, δεν θέτουν θέμα παραβίασης του Συντάγματος, όπως δεν το θέτουν και Συνταγματολόγοι οι οποίοι συντάχθηκαν μαζί τους το τελευταίο διήμερο.

Αντιθέτως προτάσσουν «πολιτικό και ηθικό θέμα», επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών και, όπως τονίζουν, τη νέα «κεφαλή» στη Δικαιοσύνη πρέπει να εγκρίνει η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου.

«Είμαστε κυβέρνηση και θα ασκήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές και αν νόμισε η ΝΔ ότι έχει γίνει κυβέρνηση κάνει λάθος. Η λαϊκή ετυμηγορία θα αναδείξει την κυβέρνηση, όταν γίνουν οι εκλογές».

Το θέμα τέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, κι ενώ υπήρξε πρόταση να απευθύνει η κυβέρνηση πρόσκληση διαλόγου στην αντιπολίτευση, για να ξαναδούν από κοινού και εξαρχής το θέμα, τελικά όλοι συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο στην επικύρωση των κρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου λήγει στις 30 Ιουνίου. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει, η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Προκόπη Παυλόπουλο μπορεί να περιμένει μέχρι την επομένη. Δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software