Τελευταία ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή: Θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης

Τελευταία ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή: Θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής. Είμαι όμως, και θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης. Και πιστεύω, ότι αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπως το δικό μας».

Με αυτή την αποστροφή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε, -μετά από μια συνεχή και αδιάλειπτη, όπως είπε ο ίδιος, παρουσία πάνω από σχεδόν 26 χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα- την τελευταία του κοινοβουλευτική παρουσία, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αίθουσα.

Χαρακτηρίζοντας την ομιλία του «αποχαιρετιστήρια», ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποχωρώ από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από 26 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης θητείας στα έδρανα αυτά. Εκλέχθηκα πολλές φορές πρώτος σε δέκα εκλογικές αναμετρήσεις υπηρέτησα κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία έχω διατελέσει αρχηγός κόμματος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης εννέα χρόνια».


Δείτε το σχετικό βίντεο:


«Ευχαριστώ τους βουλευτές όλων των βουλευτικών περιόδων για τη συνεργασία και τις αντιπαραθέσεις. Λυπάμαι που έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση λόγω απουσίας της αντιπολίτευσης. Απευθύνομαι σε όλους τους βουλευτές πρωτίστως στην αίθουσα γιατί τα τείχη έχουν αυτιά και μνήμη η κοινοβουλευτική ιστορία είναι το πιο σημαντικό τμήμα της ιστορίας του έθνους», σημείωσε συγκινημένος.

Ο κ. Βενιζέλος, επέλεξε να κάνει την τελευταία κοινοβουλευτική παρουσία και παρέμβασή του την Πέμπτη (06.06.2019), καθώς όπως ανέφερε, θεώρησε πολιτική και επιστημονική του υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε δύο θεμελιώδη, κορυφαία νομοθετήματα τα οποία συζητά η Ολομέλεια της Βουλής, όπως είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα έχουν καθυστερήσει πολλά χρόνια.

«Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις ότι δεν είναι νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια καθυστερημένη οφειλομένη ενέργεια που είχε υποχρέωση να πράξει η κυβέρνηση, όχι μόνο η παρούσα αλλά και η προηγούμενη και ίσως και οι πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο και υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης. Η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά τον ποινικό φιλελευθερισμό και το κράτος δικαίου, γιατί οι αντιρρήσεις μου ότι τα σέβεται, είναι πολύ μεγάλες».

Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει καταστρατήγηση στο πεδίο του ποινικού νόμου μέσω μιας τεχνητής διάκρισης μεταξύ τυπικής και ουσιαστικής ισχύος του νόμου και τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί ρητά ή η άμεση δημοσίευση και ισχύς του ή έστω ότι δεν θα εκδοθούν αποφάσεις παρά μετά την 1η Ιουλίου.


Powered by TUODY Software