Γιατί ο Πατούλης έκανε πίσω για τα διαγνωστικά

Γιατί ο Πατούλης έκανε πίσω για τα διαγνωστικά

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων, μικρών και μεγάλων, απέκτησαν προεκλογικό άρωμα καθώς η πρώτη τριήμερη κινητοποίηση έγινε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και η δεύτερη, τώρα, πήγε να αρχίσει κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών.

Πέραν από την ουσία των διεκδικήσεων, που έχουν να κάνουν με το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, προβληματίζει ο χρόνος εκδήλωσης των κινητοποιήσεων αλλά και η στάση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη, έτσι όπως ξεδιπλώνεται το παρασκήνιο τόσο για την απόφαση των κινητοποιήσεων,  όσο και για την ξαφνική  τους αναστολή προεκλογικά.

Μετά την πρώτη 3ήμερη κινητοποίηση, αποφασίστηκε από τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στο οποίο, πέραν του Ιατρικού Συλλόγου, συμμετείχαν ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων της χώρας και , εκπρόσωποι μικρών και μεσαίων μικροβιολογικών και ακτινολογικών  ιατρείων, καθώς και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.

Κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού αυτού οργάνου εκτιμήθηκε ότι δεν ικανοποιούν οι ρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και που αφορούσαν:

- Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019.

- Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, που μείωνε έως και 70% την επιβάρυνση ιδίως των των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

- Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το 2011

 - Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

 Όμως, το υπουργείο δεν μπορούσε να ικανοποιήσει προεκλογικά, το βασικό αίτημα για προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 και τον έλεγχο της συνταγογράφησης . Έτσι,αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων να προτείνουν την πιο σκληρή γραμμή. Δηλαδή, το κλείσιμο όλων των διαγνωστικών κέντρων κέντρων και ιατρείων για 45 ημέρες.

Τελικώς, επικράτησε η πρόταση του κ. Πατούλη για άνοιγμα των διαγνωστικών κέντρων, υπό τη προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν και την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν ενστάσεις για μη σύννομη πράξη και  την ξεκάθαρη θέση της νομικής συμβούλου που παρίστατο και γνωμοδότησε ότι όντως αυτό είναι παράνομο, γιατί εκ της συμβάσεως με τον ΕΟΠΥΥ ένα διαγνωστικό εργαστήριο που λειτουργεί δεν μπορεί να αρνηθεί υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.

Παρ όλα αυτά ο κ. Πατούλης προκειμένου να κάμψει τις όποιες διαφωνίες είπε ότι σε περίπτωση που οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο ή ιατρείο βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις θα έχει την στήριξη των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που θα προχωρήσουν άμεσα στην  ακύρωση όλων των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως, από τις πρώτες ώρες έναρξης αυτής την μορφής των κινητοποιήσεων, διαπιστώθηκε πως οι αντιδράσεις των πολιτών όχι μόνο δεν θα ωφελούσαν τα πραγματικά αιτήματα, αλλά θα δημιουργούσαν και ένα κλίμα αρνητικό για τις σχέσεις του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο στον χώρο της υγείας, πόσο δε μάλλον τώρα που ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έχει προαναγγείλει την ενίσχυση αυτής της σχέσης, ακόμα και με συνδιοίκηση δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικούς φορείς υγείας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, προκάλεσαν συναγερμό και στην ΝΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο με αρνητικά αποτελέσματα..

Μπροστά σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης άρχισε να αναζητά άμεση λύση εκτόνωσης. Κάλεσε, άκομψα ομολογουμένως, τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό να μεταβεί στο Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να βρεθεί λύση, πράγμα βεβαίως που ούτε καν συζήτησε ο υπουργός, ωστόσο επανέλαβε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε συνάντηση, με αποτέλεσμα να μεταβεί τελικώς στο υπουργείο ο κ. Πατούλης.

Κατά την συνάντηση δεν υπήρξε καμία νέα συμφωνία με το κ. Ξανθό, ωστόσο λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει τεράστια ερωτηματικά γιατί το τι μεσολάβησε και ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις. Εκείνο που σίγουρα μπορεί να αντιληφθεί κάθε νοήμων πολίτης αυτή της χώρας είναι ότι αυτές οι εξελίξεις καθορίστηκαν μόνο με πολιτικά και κομματικά κριτήρια και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να βλάπτουν και τα ουσιαστικά αιτήματα των διαγνωστικών κέντρων, ενώ ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τους προβληματισμούς είναι το γεγονός  ότι ΤΩΡΑ, διεκδικείται η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προ του 2011,περίοδο που κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι  για την αναστολή των κινητοποιήσεων επικράτησε η λογική, ότι μπορεί να υπάρξει καθολική ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε αυτή την περίοδο της μνημονιακής καταστροφής  ο πέλεκυς έπεσε επί δικαίων και αδίκων, καθώς με τις ρυθμίσεις στο χώρο της υγείας χτυπήθηκαν έως αφανισμού, τα  μικρά διαγνωστικά εργαστήρια με το μικροβιολόγο και τον ακτινολόγο της γειτονιάς, ακόμα και στις περιπτώσεις που εκείνοι ένωσαν δυνάμεις είτε με συνεταιρισμούς είτε με τη δημιουργία κοινών εργαστηρίων...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, να δεχτούμε ότι έπρεπε να λειτουργήσει σε ένα σφιχτό πλαίσιο, όμως δεν άκουσε όσο έπρεπε αυτούς τους γιατρούς, υπήρξαν εμμονές που ταύτιζαν τον γιατρό της γειτονιάς, το μικρό και μεσαίο διαγνωστικό κέντρο με τους κολοσσούς των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, κάτι που ενισχύει τους φόβους γι αυτό που δείχνει να έρχεται στο χώρο της υγείας, τόσο για τους απλούς γιατρούς όσο και για τους ασθενείς...

Γ.Σ

Powered by TUODY Software