Το προεκλογικό δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το προεκλογικό δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι πλέον αντιληπτό πως οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης ακόμα και για τα εθνικά θέματα, όπως η πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη της προεκλογικής λογικής της ΝΔ.  

Αυτό, άλλωστε, είναι και το προεκλογικό δόγμα Θεοδωρικάκου και άλλων επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο λέει: Αξιοποιούμε οτιδήποτε για να αυξήσουμε την τιμωριτική διάθεση των ψηφοφόρων, αποφεύγουμε να είμαστε συγκεκριμένοι, κλείνουμε το μάτι σ' αυτούς που «πρέπει» και  την συνέχεια αναλαμβάνουν τα φιλικά μας μέσα ενημέρωσης.

Αν για παράδειγμα παρατηρήσουμε την θεματολογία των μέσων ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα θα δούμε ότι πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα με το τι κατήγγειλε εισαγγελέας εις βάρος συναδέλφων του αλλά και τις αναφορές του περί Ρασπούτιν.

Μόλις αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός ήταν αυτός που είχε βάλει τις μηνύσεις Σαμαρά στο αρχείο, ότι στις καταγγελίες του υπήρχε αναφορά και σε πολιτικό πρόσωπο - το οποίο δεν αποκάλυψε ποτέ το ρεπορτάζ - και όταν τα περί «Ρασπούτιν» επανέφεραν στην μνήμη τα περί «Παναθηναϊκάκια», το θέμα «ξεφούσκωσε», αλλά είχε προλάβει να κάνει τη δουλειά του.

Αμέσως μετά ενώ έρχεται μια αύξηση στα διόδια της Αττικής οδού, προαναγγέλλεται και μια δεύτερη, και παρ' όλα αυτά το θέμα περνά στα ψιλά παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μιλήσει για μονομερή ενέργεια της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο.

Ταυτόχρονα σκάει και το θέμα με τον προπηλακισμό επιθεωρητή εργασίας από στέλεχος της ΝΔ και πιθανώς υποψήφιο βουλευτή της στη Χίο, γιατί τόλμησε ο επιθεωρητής να ζητήσει στοιχεία για ανασφάλιστη εργαζόμενη.

Στα ψιλά και αυτό το θέμα. Βεβαίως αυτή η υπόθεση έρχεται λίγο μετά το προεκλογικό αίτημα προς Μητσοτάκη να περιοριστούν αυτοί οι έλεγχοι και την απάντηση του αρχηγού της ΝΔ ότι  δεν χρειάζονται περιττοί, γραφειοκρατικού τύπου έλεγχοι.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η ΝΔ μαλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, στηρίζοντας ουσιαστικά το δικό της παιδί, ωσάν να θέλει να επαναφέρει στην πολιτική φρασεολογία το: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ βρε;»

Σε όλα αυτά τα θέματα αλλά και σε άλλα, δεν βλέπουμε μόνο τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και μια επικοινωνιακή αδυναμία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλουν γεγονότα, που μπορούν να φωτίσουν τις καλά κρυμμένες πλευρές του προγράμματος της ΝΔ.

Μια καλή δικαιολογία θα μπορούσε να είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι απέναντι στον Τσίπρα. Θα πρόκειται όμως για δικαιολογία γιατί είναι εμφανής η έλλειψη συντονισμού και επικοινωνιακής γραμμής.

Παραδείγματος χάριν είναι δυνατόν να ομολογεί ο κ. Μητσοτάκης στον Γ. Αυτιά ότι την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα την κάνει κάποιος ανεξάρτητος φορέας ή το ΑΣΕΠ, αλλά ουσιαστικά ο προϊστάμενος και να μην υπάρχει αντίδραση, ούτε καν μια ανακοίνωση, για την προαναγγελία ουσιαστικής επιστροφής στο κομματικό κράτος;

Βγήκε, επίσης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και δήλωσε ότι τόσο αυτός όσο και πολλοί άλλοι στη ΝΔ «είναι παιδιά της Θάτσερ και του Ρήγκαν», μια ξεκάθαρη ομολογία για την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΝΔ. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να πουν για να φανερώσουν τις προθέσεις τους;

Αυτό το κλίμα βοηθά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην είναι συγκεκριμένος για ΤΙΠΟΤΑ, με προφανείς στόχους, από την μια για να μην αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις του και από την άλλη για να μην παίζουν τα βίντεο με τις δηλώσεις του όπως παίζουν τώρα από το πρωί μέχρι το βράδυ οι δηλώσεις Τσίπρα που είχαν γίνει πριν από το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δει με πιο ρεαλιστικούς όρους και την προεκλογική αναμέτρηση και να την οδηγήσει εκεί που πονά η ΝΔ, στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Γιάννης Στρατάκης

Powered by TUODY Software