Τσίπρας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας

Τσίπρας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας

"Έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μας κάνουν να είμαστε ήσυχοι. Ο στόχος των Τούρκων είναι να μας πουν ότι θέλουν μερτικό από τους ενεργειακούς πόρους. Όμως δεν βλέπουν ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, είναι μέλος της ΕΕ και οι ενεργειακοί πόροι είναι της ΕΕ" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι του Open.

«Είχαμε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό και δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο για να είναι η χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλητικές κινήσεις» είπε ο Αλέξης.

«Όλα αυτά που βλέπουμε από την Τουρκία με την προκλητική συμπεριφορά δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Όλα αυτά που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα τις επιτυχίας της στρατηγικής της Ελλάδας στην περιοχή. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της Άγκυρας.

«Τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς καταφέραμε σιωπηλά με σταθερότητα και πολιτική να κάνουμε τριμερείς. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος, Αίγυπτος. Έχουμε προχωρήσει τον East Med, που αυτός ο αγωγός αλλάζει τα πάντα. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο».

«Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο ενός θερμού επεισοδίου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι ισχυρές και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

«Έχουμε μία σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σθεναρή στάση από την Ε.Ε.»

Στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα εάν ο Ερντογάν στρέψει το γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, είπε: «Έχω την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει αλλά διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει».

«Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη από την ΕΕ της Τουρκίας, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφής η ΕΕ ως προς την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τ/σ OPEN. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, για να συμπληρώσει ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς εάν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Απάντηση για το ΚΥΣΕΑ

Δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software