Η ακτινογραφία της ψήφου: Ποιες ήταν οι δεξαμενές ψηφοφόρων για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η ακτινογραφία της ψήφου: Ποιες ήταν οι δεξαμενές ψηφοφόρων για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στους συνταξιούχους και στις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες και ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους φανερώνει η «ακτινογραφία» της χθεσινής κάλπης.

Σύμφωνα με δεδομένα από το exit poll το 45,3% των συνταξιούχων στήριξε την Πειραιώς στις βουλευτικές εκλογές. Η ΝΔ είχε πλεονέκτημα και στον κόσμο της εργασίας, απολαμβάνοντας προβάδισμα 16 μονάδων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, 16,5 μονάδων ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και οκτώ μονάδων στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κέρδισε» την ψήφο των δημόσιων υπαλλήλων, όμως το προβάδισμά του διαμορφώθηκε κάτω από τις τέσσερις μονάδες, παρά τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει απολύσεις.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κουμουνδούρου καταγράφηκε στην ψήφο των ανέργων, όπου απέσπασε το 42,1%, προσπερνώντας την Πειραιώς κατά σχεδόν 13 μονάδες.

Στην ηλικιακή διαστρωμάτωση, η ΝΔ αναδείχτηκε ξεκάθαρα πρώτη δύναμη σε μεσαίες και μεγάλες ηλικίες, αποσπώντας την ψήφο του 41% στην ομάδα 35-54 ετών και πάνω από το 43% στην ομάδα 55 ετών και άνω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις νεότερες ηλικίες, καθώς στηρίχθηκε από το 36,8% των πολιτών 17 έως 34 ετών. Παράγοντας ήταν η φοιτητική ψήφος, όπου η Κουμουνδούρου απέσπασε το 38,6%. Παρά ταύτα, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους σε βάρος της ΝΔ οριακά ξεπέρασε τις έξι μονάδες.

Εντυπωσιακή επίδοση στο νεανικό γκρουπ είχε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς απέσπασε το 6,1% – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 3,4 που κέρδισε η παράταξη στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Οι μετρήσεις του exit poll καταδεικνύουν επίσης ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την στήριξη ψηφοφόρων καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μετά τις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στους πολίτες που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν ανήμερα των εκλογών, την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες και μετά τις ευρωεκλογές. Αντίθετα, ανυπέρβλητος πυλώνας της ΝΔ ήταν το 44,5% που δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει την Πειραιώς «εδώ και καιρό».

Πηγή: ΣΚΑΙ

Powered by TUODY Software