Σπείρα δικηγόρων και ψυχιάτρων: Έβγαζαν πλαστά πιστοποιητικά για κρατούμενους με το... αζημίωτο

Σπείρα δικηγόρων και ψυχιάτρων: Έβγαζαν πλαστά πιστοποιητικά για κρατούμενους με το... αζημίωτο

Μεγάλο κύκλωμα πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών για φυλακισμένους αποκαλύφθηκε, με την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να σχηματίζει δικογραφία σε βάρος συνολικά 27 ατόμων, μεταξύ αυτών δικηγόροι, ψυχίατροι αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι.

Στο σχετικό έγγραφο που συνέταξε στις 19 Ιουνίου 2019 η αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ελένη Ζαφειριάδου προσδιορίζονται οι ευθύνες των κατηγορουμένων που φέρεται να συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινή, πρόκειται για έρευνα που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2018 ύστερα από εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών κι επεκτάθηκε από την έρευνα των δικαστικών αρχών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν στη διάρκεια της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της σπείρας – πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού – ότι προχωρούσαν σε συνεννοήσεις με γιατρούς και κρατικούς υπαλλήλους ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Έτσι συνέχισαν την έρευνά τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων και μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας για την υπόθεση των ναρκωτικών. Μάλιστα κατέγραψαν και τέσσερα βίντεο από τις συναντήσεις για τον χρηματισμό.

Όπως αποκαλύφθηκε το κύκλωμα παρήγε εκατοντάδες ψεύτικες ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, ενώ προσέφερε και άλλες διευκολύνσεις στους συλληφθέντες.

Οι φυλακισμένοι μπορούσαν με το κατάλληλο αντίτιμο να «αγοράσουν» όποιο πιστοποιητικό ήθελαν για να μεταφερθούν σε ψυχιατρικές μονάδες και να αποφυλακιστούν νωρίτερα.

Το δημοσίευμα της Καθημερινή αναφέρει: «Το καλοκαίρι του 2018 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αφαίρεσε τη δικογραφία της υπόθεσης από τη δικαστική λειτουργό που την χειριζόταν αρχικά, ύστερα από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου βασίσθηκε σε μηνύματα  προσωπικού τύπου που αντήλλασσαν -μέχρι τα τέλη του 2017- μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Viber η δικαστική λειτουργός και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ (με την ιδιότητα του ψυχιάτρου) που εμφανιζόταν εμπλεκόμενος στο κύκλωμα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ‘η εμφανιζόμενη στα ανταλλαγέντα μηνύματα υφισταμένη κοινωνική σχέση, πέραν της υπηρεσιακής, δύναται να προκαλέσει υπόνοιες μεροληψίας στο πρόσωπο της ανωτέρω δικαστικής λειτουργού’.»

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software