Εποχές 2015 θυμίζουν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων

Εποχές 2015 θυμίζουν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων

Εποχές προσφυγικής κρίσης θυμίζει η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου παραμένουν συνολικά 21.550 πρόσφυγες και μετανάστες σε εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς ούτε τους μισούς.

Μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.607 άτομα, οι περισσότεροι σε Λέσβο και Σάμο.

Ωστόσο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο καταγράφηκαν 318 άτομα, ενώ την ακριβώς προηγούμενη ημέρα (14 Αυγούστου) είχαν φτάσει ακόμα 407 άτομα.

Οι αριθμοί των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά από τα μέσα Ιουλίου και μετά είναι οι υψηλότεροι από την εποχή της κρίσης του 2015.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι δραματική για ακόμα μια φορά, δεδομένου ότι η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι 3.000 άτομα και σε αυτήν παραμένει τριπλάσιος αριθμός «φιλοξενουμένων», πάνω από 9.000 άνθρωποι.

Στη Χίο, όπου το όριο της δομής είναι τα 1.000 άτομα, βρίσκονται 2.440 και στη Σάμο, όπου στο ΚΥΤ στο Βαθύ υποτυπωδώς χωρούν 600 άνθρωποι, στις 16 Αυγούστου βρίσκονταν 4.005 άτομα.

Γεμάτα είναι και τα ΚΥΤ σε Κω και Λέρο.

Αν και τα δύο αυτά νησιά είναι εκτός των σχεδιασμών των διακινητών τους τελευταίους μήνες, φιλοξενούν επίσης μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα άλλα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστεί έστω για λίγο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά να χρησιμοποιούνται «έκτακτες» τακτικές.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software