Προσφυγικό: "Αγόρασα πλαστή ταυτότητα από την Αθήνα και πέταξα για τη Γερμανία"

Προσφυγικό: "Αγόρασα πλαστή ταυτότητα από την Αθήνα και πέταξα για τη Γερμανία"

Του Λουκά Βελιδάκη


"Σέβομαι τη χώρα σας, αλλά πρέπει να στο πω: Δεν είναι δυνατόν να ζήσεις εκεί. Χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα, χωρίς τίποτα". Τα λόγια αυτά μου είπε ο νεαρός Ιρανός, Άλεξ μου έχει συστηθεί, τον οποίο γνώρισα τον περασμένο Απρίλιο (20/4), όταν μία ομάδα προσφύγων/μεταναστών, διαμαρτυρήθηκε στο Σύνταγμα μετά την εκκένωση κατάληψης στα Εξάρχεια από την τότε κυβέρνηση.

Ο Άλεξ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Γερμανία, όπου προσπαθεί κι ελπίζει να φτιάξει τη ζωή του. Να εργαστεί ως μάγειρας και να δώσει μια προοπτική. Να ζήσει ως πολίτης και όχι ως κυνηγημένος...

"Τα πράγματα είναι καλύτερα εδώ από κάθε άποψη. Μου έδωσαν διαμέρισμα και περιμένω να ετοιμαστούν τα χαρτιά μου, ώστε να μπορέσω να εργαστώ". Όπως σημειώνει, αναμένεται να λάβει προσφυγικό στάτους στη Γερμανία και να παραμείνει εκεί.

Στη Γερμανία έφτασε αεροπορικώς μέσω Ελλάδος, με πλαστή ταυτότητα, την οποία αγόρασε για 300 ευρώ.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, πολλοί είναι οι παράτυποι μετανάστες που προσφεύγουν σε αυτή τη λύση, αδυνατώντας να αντέξουν τους ατελείωτους χρόνους της ελληνικής γραφειοκρατίας προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση τους ή και το απολύτως αβέβαιο που ακολουθεί μετά, καθώς στην Ελλάδα της κρίσης νιώθουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα.

Το nooz επικοινώνησε με τον Άλεξ με αφορμή τις πρόσφατες εκκενώσεις των υπό κατάληψη κτιρίων στα Εξάρχεια και σε μία προσπάθεια να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Τι συμβαίνει στους πρόσφυγες/μετανάστες όταν η ιστορία τους παύει να είναι στην επικαιρότητα;

Το Σάββατο 21 Απριλίου οι περίπου 60 πρόσφυγες/μετανάστες (από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ερυθραία) μεταφέρθηκαν από την πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν κατασκηνώσει με τη συνδρομή αλληλέγγυων για λόγους διαμαρτυρίας, στην προσφυγική δομή του Ελαιώνα.

Ο Άλεξ λέει ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες του έβαλαν σε μεγάλα δωμάτια που ήταν άνετα, ωστόσο αμέσως μετά οδηγήθηκαν σε μικρότερα κοντέινερ, όπου στοιβάζονταν δέκα-δέκα χωρίς απολύτως καμία άνεση.

Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζει ότι σε σύγκριση με όσα έζησε στον Ελαιώνα, η κατάσταση στις καταλήψεις στα Εξάρχεια ήταν αρκετά καλύτερη.

Ο ίδιος έφυγε μετά από δύο μήνες (απλώς αποχώρησε), ωστόσο σημειώνει ότι, τόσους μήνες μετά, εκεί παραμένουν πολλοί από τους 60, αναμένοντας κάποιο σημάδι για την τύχη τους.

Τον ρώτησα για το πώς κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία δοθέντος ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Η απάντηση του με εξέπληξε:

- Πώς έφτασες στη Γερμανία;
- Με αεροπλάνο!
- Και πώς είναι δυνατόν να τα κατάφερες χωρίς χαρτιά;
- Είχα πλαστή ταυτότητα. Με βοήθησε η κοπέλα να φύγω από την Ελλάδα.
- Ελληνική ταυτότητα;
- Όχι, άλλης ευρωπαϊκής χώρας...

Σε επίμονες ερωτήσεις μου, αναφέρει ότι ο ίδιος αγόρασε την ταυτότητα για 300 ευρώ στην Αθήνα, ενώ γνωρίζει άλλους μετανάστες που έχουν πληρώσει ακόμα και 1.000 ευρώ.

Επισημαίνει ότι στο αεροδρόμιο παίρνουν το ρίσκο τους. Αν δεν καταφέρουν να περάσουν, προσπαθούν ξανά και ξανά. Ο ίδιος πέρασε με την πρώτη φορά, έφτασε στη Γερμανία κι όπως υποστηρίζει, η ζωή του είναι πολύ καλύτερη.

Ο Άλεξ παρουσίασε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που ζουν οι παράτυποι μετανάστες, αλλά και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κι όχι μόνο στους χώρους πρώτης υποδοχής, στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο, όπου οι συνθήκες είναι οριακές, αλλά και μετά, όταν φτάνουν στην Αθήνα ή σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας και περιμένουν -χωρίς μεγάλες προσδοκίες- κάτι για το παρόν και το μέλλον τους.

Οι πρόσφυγες/μετανάστες είναι πάνω από όλα άνθρωποι, που ξεριζώθηκαν για πολλούς λόγους -κυρίως λόγω πολέμου και λοιπών διώξεων- από τις πατρίδες τους. Ταξίδευσαν αντιμετωπίζοντας μία σειρά από κακουχίες προς την Ελλάδα, όπου αναζητούν μία δίοδο για τον "παράδεισο τους στη Δύση". Εδώ, αν καταφέρουν να επιβιώσουν, αντιμετωπίζουν μία ατέρμονη διαδικασία αναμονής, ωσάν να βρίσκονται φυλακισμένοι πριν αρχίσει -όποτε αρχίσει...- το μέλλον τους.

Το προσφυγικό δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μόνο ως εγχώριο πρόβλημα, αλλά κυρίως ως αυτό που είναι: Ανθρωπιστική κρίση που μας αφορά όλους...

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software