Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για την αύξηση των προσφυγικών ροών

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για την αύξηση των προσφυγικών ροών

Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, την Πέμπτη στην Λέσβο έφτασαν 14 βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 500 - 600 άτομα και προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, πάνω από 1.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν στο κέντρο της Νέας Καβάλας.

Η διοίκηση στην Μόρια ειδοποιήθηκε να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στελέχη της δομής της Μόριας, ανέφεραν πως εκεί βρίσκονται 10.241 άνθρωποι ενώ η συγκεκριμένη δομή έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει περί τους 3.000.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έκανε πολιτικό διάβημα κατά της Άγκυρας, εκφράζοντας στον τούρκο πρέσβη την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών και υπενθυμίζοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε.  

Από πλευράς του, ο τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει. 

Ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε από το Όσλο της Νορβηγίας, πως εφόσον συνεχιστεί η επιχείρηση του Ασαντ στην Ιντλίμπ, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε σε λήψη μέτρων.

"Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στην Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας", είπε.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Powered by TUODY Software