Πολιτικές ντρίπλες από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λόγω Novartis

Πολιτικές ντρίπλες από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λόγω Novartis

Πολιτικές εξελίξεις έχει πυροδοτήσει η κατάθεση - υπόμνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Άρειο Πάγο για τη Novartis που είδε χθες το φως της δημοσιότητας καθώς είναι ο μοναδικός που κατονόμασε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας», «υποβιβάζοντας» τον Δ. Παπαγγελόπουλο «σε εκτελεστικό του βραχίονα».

Ωστόσο, το Μαξίμου θέλησε τυπικά να μείνει εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Novartis κρατώντας χαμηλούς τόνους βάζοντας μπροστά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θέλοντας να αναδείξει τους διακριτούς ρόλους μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η υπόθεση πάντως παίρνει διαφορετική πολιτική τροπή καθώς καταδεικνύει την αντιπαλότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ.

Στον αντίποδα η Κουμουνδούρου που επιχειρεί να ξεφύγει από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για τον ιδεολογικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του κόμματος, προσπαθεί να συντηρήσει την αντιπαράθεση για την Novartis. Αν και  η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική επιτροπή απέφυγε να αναφερθεί στο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καλεί την κυβέρνηση να παραπέμψει και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση η συγκρότηση εξεταστικής ή η παραπομπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Ειδικό Δικαστήριο θα αποκαλύψει το μέγεθος του σκανδάλου της Novartis αλλά και της απάτης -όπως λένε στην Κουμουνδούρου- των γαλάζιων στελεχών. Το θέμα της Novartis αναμένεται να συζητηθεί και στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που επισήμως έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για την Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής.

Εξάλλου σύμφωνα με την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη το πραγματικό σκάνδαλο Novartis βρίσκεται στην δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. Η κ. Γεροβασίλη θεωρεί ότι δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος διαβίβασης της δικογραφίας για την δήθεν «σκευωρία» στη Βουλή, καθώς συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της, του αιτήματος της εισαγγελέως διαφθοράς για την άρση της ασυλίας Λοβέρδου. Σύμφωνα δε με το σχετικό πόρισμα ο πρώην υπουργός πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας, καθώς σε αυτό περιγράφονται οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων οι οποίες εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου.

Επιπλέον ένας ακόμη βασικός λόγος που ποντάρουν στην Κουμουνδούρου στην προανακριτική είναι για να αναδείξουν την διαφορετική θέση που έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς για τον χειρισμό της επίμαχης υπόθεσης.

Μάλιστα, θεωρούν πως οι κινήσεις Σαμαρά προδίδουν την παγίδα που επιχείρησε να βάλει ο πρώην πρωθυπουργός στο Κυριάκο Μητσοτάκη εγκλωβίζοντας τον στο δίλημμα: είτε να συστήσει προανακριτική για τον Τσίπρα προκαλώντας μια πολιτική σύγκρουση και επί της ουσίας συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, είτε να μην φέρει καν πρόταση για ένα ζήτημα που η ΝΔ είχε κάνει σημαία προεκλογικά μιλώντας σε υψηλότατους τόνους για «σκευωρία».

Η αντίδραση Μητσοτάκη ωστόσο μόνο ως άδειασμα του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να εκληφθεί, αφού ο πρωθυπουργός επέλεξε  να καταθέσει πρόταση για προκαταρκτική μόνο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η ανακοίνωση της ΝΔ δια στόματος Καλαφάτη τα λέει όλα: «Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα.Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Έτσι, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης καταγγέλλει ονομαστικά τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «εγκέφαλο της σκευωρίας», ο νυν πρωθυπουργός απαξιώνει τις καταγγελίες Σαμαρά, υποβαθμίζει τα περί σκανδάλου και τα περί σκευωρίας και δεν ακουμπά τον Τσίπρα, καθώς δεν υπάρχουν -όπως τονίζει- αδιάσειστες αποδείξεις.

Βεβαίως, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί διάστασης Μητσοτάκη- Σαμαρά που βλέπει το όνειρό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας να γίνεται μάλλον καπνός...

Βεβαίως, κυβερνητικοί παράγοντες διαψεύδουν τα παραπάνω διαρρέοντας πληροφορίες για χθεσινό ραντεβού πολύ στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του δεύτερου στην οδό Δημοκρίτου, που επιβεβαιώνει τη τακτική επικοινωνία των δύο ανδρών.

Επιπλέον διευκρινίζουν πως η θέση αρχής, που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια, οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» δεν περιορίζει επ' ουδενί λόγω το εύρος της διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης.  Σημειώνουν δε σε κάποιο από τα στάδια της διερεύνησης, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα κληθεί να αποσαφηνίσει κατά πόσον οι καταγγελλόμενες από τον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο…παρεμβολές του στο έργο της Δικαιοσύνης ήταν είτε κατ εντολή του πολιτικού του προισταμένου, είτε εν γνώσει του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το "σαμαρικό" site Antinews, που τελεί πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί για «αμέτρητες κυβιστήσεις». «Σε τι είναι συνεπής ο Μητσοτάκης;» αναφέρει σε τίτλο ενώ επιπλέον κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αθώωσε» τον «σκευωρό» Αλέξη Τσίπρα επειδή όπως λέει θέλει να τον κρατήσει όρθιο «ώστε να εδραιωθεί ως δεύτερος ισχυρός πόλος».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software