Shelf cloud: Τι είναι το γιγαντιαίο σύννεφο που σκέπασε την Αθήνα

Shelf cloud: Τι είναι το γιγαντιαίο σύννεφο που σκέπασε την Αθήνα

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την Αττική το απόγευμα της Πέμπτης (03.10.2019), ήταν τελείως απρόβλεπτη, καθώς τα προγνωστικά στοιχεία δεν έδιναν καμία πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στην περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταιγίδας αυτής από την μετεωρολογική κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Διαβάστε: Καιρός: Βροχές και ισχυρές καταιγίδες στην Αττική- Η πρόγνωση για την Παρασκευή


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, στον ουρανό της Αττικής εμφανίστηκε ένα εντυπωσιακό σύννεφο με την ονομασία shelf cloud. Το σύννεφο αυτό βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων. Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα. Το εντυπωσιακό σύννεφο έγινε ορατό σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο σύννεφο, το οποίο κάνει έναν περίεργο σχηματισμό και δίνει την αίσθηση ότι πλησιάζει στο έδαφος. Πολλοί ήταν εκείνοι που έπαθαν σοκ κοιτώντας ψηλά στον ουρανό και κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα το μοναδικό αυτό θέαμα, ενώ οι φωτογραφίες τους κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο. Όμως τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα. Εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο γρήγορα εμφανίζονται. Έτσι και τώρα, μετά την καταιγίδα το σύννεφο δεν υπήρχε πια.

Το εντυπωσιακό σύννεφο έγινε ορατό σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε από φωτογραφίες στο Παλαιό Φάληρο (Κική Φιλοξενίδη) και στην Αθήνα (Φίλιππος Καλποδινός), αντίστοιχα. Ζημιές σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και δευτερευόντως τη Μακεδονία και τα υπόλοιπα μέρη της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην Ηγουμενίτσα την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή.

Η βροχή προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, σε όλο το μέτωπο της παραλιακής ζώνης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων από ισόγεια κατοικιών. Λόγω των ισχυρών ανέμων έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη. Επίσης ισχύει απαγορευτικό απόπλου και για τα ανοικτού τύπου πλοία της γραμμής Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (03.10.2019) η κακοκαιρία παρουσίασε ύφεση.

Ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας, προκάλεσε, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το κύμα κακοκαιρίας, ενώ ο δήμος Μεσολογγίου υπέβαλε αίτημα, προκειμένου να κηρυχθεί η τοπική κοινότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε: Προβλήματα στο Μεσολόγγι από την κακοκαιρία
Διαβάστε: Κακοκαιρία στην Κέρκυρα: "Ποτάμια" οι δρόμοι- Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ, τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας που κινητοποιήθηκε για να συνδράμει τις προσπάθειες των δήμων και των πολιτών.

«Είμαστε απέναντι σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τη σφοδρότητα των φαινομένων που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και το δεύτερο, αφορά τα ελλείμματα πολλών ετών σε υποδομές, αλλά και έργα προστασίας και προφύλαξης των οικιστικών περιοχών» τόνισε σε δηλώσεις του ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε:

«Εννοείται πως είναι αδύνατο σε έναν μήνα - ή ακόμα και σε έναν χρόνο - να γίνουν όσα δεν έγιναν επί χρόνια. Όμως, η Περιφέρεια, όχι μόνο δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά μαζί με τους δήμους και τις άλλες υπηρεσίες θα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να προφυλάξει τους πολίτες και τις περιουσίες τους, ενώ επιπλέον θα δρομολογήσει όλα τα αναγκαία έργα και θα αναζητήσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να μετατραπεί η Δυτική Ελλάδα σε πρότυπη περιοχή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Γιατί αυτό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ζήτημα επιβίωσης και ανάπτυξης».


Κεραυνοί

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» του ΕΑΑ κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την ελληνική επικράτεια, με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική τους κατανομή.Μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός στη Δυτική Ελλάδα όπου κατά τόπους εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες.

Βαθμιαία τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν σημαντικά και να επεκταθούν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στη συνέχεια θα επηρεαστούν αρκετές περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Νέο μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγίδων (συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων) θα "σαρώσει" τη χώρα από τα βορειοδυτικά, αργά κινούμενο κατά διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά τη διέλευσή του η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας (τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής).

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής και οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα. 

Powered by TUODY Software