Πέθανε ο θρυλικός "αποδυτηριάκιας", ο δημοσιογράφος Κώστας Καίσαρης

Πέθανε ο θρυλικός "αποδυτηριάκιας", ο δημοσιογράφος Κώστας Καίσαρης

Θλίψη στο χώρο της δημοσιογραφίας για την απώλεια του γνωστού δημοσιογράφου, Κώστα Καίσαρη, οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών

Ο δημοσιογράφος έδωσε μάχη με ανίατη ασθένεια και τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Ο Κώστας Καίσαρης υπέγραφε για πολλά χρόνια την εμβληματική στήλη "Αποδυτηριάκιας" αθλητική εφημερίδα "Φίλαθλος". Τα δύο τελευταία χρόνια εργαζόταν στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Η στήλη "Αποδυτηριάκιας" ήταν μια από τις πιο διάσημες και πολυδιαβασμένες του αθλητικού Τύπου.

Καθιέρωσε ένα ανατρεπτικό ύφος γραφής την δεκαετία του '80 και με την αιχμηρή του πένα έγραψε μια μοναδική ιστορία μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων.

Υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο "κυνήγι" της είδησης αλλά παράλληλα είχε τον τρόπο για να σχολιάσει με καυστικό ύφος τα δρώμενα στον χώρο του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής σκηνής.

Δεν ήταν λίγες άλλωστε οι φορές που ασχολήθηκε με θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, με τοποθετήσεις και σχόλια που έκαναν την διαφορά, λόγω του μοναδικού ύφους που είχε η γραφή του εκλιπόντος."Ο Αποδυτηριάκιας είναι ο Αποδυτηριάκιας. Ουδείς νομιμοποιείται να ισχυρισθεί ότι Εγώ τον γνωρίζω τον Αποδυτηριάκια, Εγώ έχω μιλήσει μαζύ του. Ή, να σου βγει κάποιος και να πει Εγώ είμαι ο Αποδυτηριάκιας...Γιατί; Δεν μιλάμε για πρόσωπο. Μιλάμε για πνεύμα. Αυτός είναι ο Αποδυτηριάκιας. Το πνεύμα της γραφτείΑλήθειας.

Ποιος είναι ο Αποδυτηριάκιας; Αυτό ήταν ένα ερώτημα περιέργειας τον πρώτο καιρό του “ΦΙΛΑΘΛΟΥ”, στα πρώτα του χρόνια. Μετά, οι αποδυτηριακιστές μπήκαν στο νόημα. Θα ήταν ιεροσυλία να ¨αποκαλυφθεί” το όνομά του. Θα λειτουργούσε ένα είδος απομυθοποίησης. Επόμενο είναι αυτό. Πάντα το πνεύμα κάποιου υπερέχει του προσώπου που το κουβαλά. Όχι, ρε, σου λέγανε οι μύστες του Αποδυτηριάκια, δεν θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι, μη μας την σπάσετε".

Το κείμενο αυτό που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο, είχε αναρτηθεί πριν από λίγα χρόνια και αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τη μυθολογία που ακολουθούσε από το 1982 τη στήλη "Αποδυτηριάκιας" που βρισκόταν στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας "Φίλαθλος". 

Αιχμηρά και δηλητηριώδη σχόλια, βιτριολικό χιούμορ, γλώσσα απλή, ύφος καφενείου και αναλύσεις επί παντός επιστητού: Από τις σχέσεις ΗΠΑ- Σοβιετικής Ένωσης και το μέλλον της τότε ΕΟΚ μέχρι την κατάσταση στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού στου Ρέντη, και από την ερμηνεία αποφθεγμάτων του Σωκράτη και του Πλάτωνα μέχρι το παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ, τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, και τις προθέσεις του Βαρδινογιάννη ή τις εξελίξεις στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού, στην Παιανία.

Ίσως η μόνη από τις αθλητικές εφημερίδες που ήταν κρεμασμένες στα περίπτερα, την οποία ο κόσμος γύριζε στα "κλεφτά" από την πίσω πλευρά, για να ρίξει μια γρήγορη ματιά στον "Αποδυτηριάκια", πριν την αγοράσει, στην εποχή πριν το ίντερνετ, όπου οι εφημερίδες ήταν σχεδόν η μοναδική πηγή ενημέρωσης. 

Αν όχι η μοναδική, τότε σίγουρα από τις λίγες στήλες του πολύπαθου αθλητικού Τύπου της χώρας, που τη διάβαζαν όλοι ακόμη και οι φανατικοί αναγνώστες της εφημερίδας "Το Φως" (Ολυμπιακοί), της "Αθλητικής Ηχώς" (Παναθηναϊκοί), της "Ώρας για Σπορ" (Αεκτζήδες) ή των "Σπορ του Βορρά". 

Ανεξαρτήτως, αν τις Κυριακές σύχναζαν στα τσιμέντα της Θύρας 7, της Θύρας 13, στης Θύρας 21 ή της Θύρας 4. 

Όλοι και παντού: Από τους μαθητές με διπλωμένη την εφημερίδα κάτω από το θρανίο, ή στο προαύλιο στο διάλειμμα, τους εργαζόμενους (με τον ίδιο τρόπο) στο γραφείο ή στο εργοστάσιο, μέχρι τους φαντάρους στη σκοπιά, και τους θαμώνες των καφενείων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ακούσει και μια ιστορία "τρέλας" και σχεδόν "προσωπο-λατρείας" για έναν άνθρωπο που υπέγραφε μια στήλη, χωρίς καν να γνωρίζουν πολλοί( τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια) ούτε καν το όνομα του. 

Γρ.Νιάκας

Powered by TUODY Software