Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον αναπτυξιακό νόμο

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στον αναπτυξιακό νόμο

Αντιμέτωπη με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται η κυβέρνηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου άρχισε η συζήτηση επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο άρθρο 57 για την «επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία» με πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Όπως αναφέρουν, η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μια ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση γιατί περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το σύνταγμα.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει και το Κίνημα Αλλαγής για το άρθρο 57, με το σκεπτικό ότι περιορίζει το πεδίο μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία αλλά και στο άρθρο 53 παρ.8, που αφορά στις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, στο άρθρο 55 για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και στο άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου, θα ζητήσει το ΚΚΕ, το οποίο ούτως ή άλλως έχει καταγγείλει ότι ξηλώνονται τα λίγα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, καθώς η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Powered by TUODY Software