Παυλόπουλος σε Τουρκία: ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας είναι και ΑΟΖ της ΕΕ

Παυλόπουλος σε Τουρκία: ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας είναι και ΑΟΖ της ΕΕ

«Η Ελλάδα στηρίζει, κατά πάντα, την Κύπρο απέναντι στις προκλητικώς αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «η εκ μέρους της Τουρκίας ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας -κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία δεσμεύει και την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- δεν θα περάσει».

«Ας μην ξεχνά η Τουρκία ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και της Ελλάδας είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του προς το Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας, ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως το έχουν αποδείξει εμπράκτως, επιδιώκουν, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του.  Όμως, όπως είναι αυτονόητο, η λύση αυτή είναι νοητή μόνον υπό όρους πλήρους σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Αναστασιάδης: Δεν βοηθούν και δεν γίνονται δεκτές οι τουρκικές παραβιάσεις

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλος για «την άδολη, την χωρίς σκοπιμότητες, γνήσια στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελληνική Δημοκρατία», στηλίτευσε τη στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η Τουρκία θέτει διαρκώς προσκόμματα στην περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

«Αυτό που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας, το να τίθενται προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα, προ του νέου κύκλου συνομιλιών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν και τις παράνομες ενέργειες -τις έκνομες- παραβίασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεσθε δεν βοηθούν, και δεν είναι δυνατόν να γίνουν και δεκτές», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητά μας, θα είμαστε παρόντες στις 25,  με την ελπίδα, ότι και με την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα -όπως είχαμε και μια προσυνεννόηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη- θα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.  Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση για την στενή συνεργασία που είχαμε με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όμως μαζί σας. Και πιο σημαντικό, η στήριξη του Ελληνικού Λαού στην προσπάθεια του Κυπριακού Ελληνισμού, και όχι μόνο. Να βρεθεί μία λύση που να μας επιτρέψει να ζήσουμε με σταθερότητα και ειρήνη σ΄ ένα πολύπαθο νησί».

 

Powered by TUODY Software